km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Teljes engedélyt kapott a Pfizer-vakcina

Teljes engedélyt kapott a Pfizer-vakcina

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) megadta a végső engedélyt az amerikai-német fejlesztésű, mRNS-alapú koronavírus elleni vakcina forgalmazásához.

 

Az FDA végső felhasználási engedélyt adott a Pfizer/BioNTech oltóanyagának az Egyesült Államokban hétfőn. A Comirnaty néven forgalmazott, kétdózisú koronavírus elleni oltóanyagra még tavaly decemberben adott az amerikai hivatal vészhelyzeti alkalmazási engedélyt, azóta csak az Egyesült Államokban több mint 204 millió adagot adtak be belőle. Most a 16 éves, illetve ennél idősebb korosztály számára korlátozások nélkül engedélyezték a használatát, elsőként az ott használt vakcinák közül.

 

A Pfizer még májusban kérte a végső engedélyt az FDA-tól, nem sokkal azután, hogy vészhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott a vakcina használatára akár a 12 éves korosztályban is. A felügyelet a szokásos tíz hónapnál ezúttal jóval gyorsabban döntött, és a várakozások szerint akár az év végéig megadhatja a 12-16 éves korcsoportra vonatkozóan is a végső felhasználási engedélyt a Pfizer számára (amelynek ehhez először hat hónapnyi adatgyűjtésre és azok kielemzésére lesz szüksége, amit várhatóan még az ősszel be is fejezhet).

 

Az FDA engedélye, amellett, hogy növelheti a vakcina iránti bizalmat a lakosság körében, arra is lehetőséget teremt az amerikai gyógyszergyártó számára, hogy közvetlenül az orvosoknál és egészségügyi szolgáltatóknál reklámozza az oltóanyagát. A Comirnaty-nak adott új jogosítványok ráadásul az megerősítő oltási kampánynál is előnyhöz juttatják a Pfizert: a gyógyszergyártónak adott végső engedély ugyanis arra is lehetőséget teremt az orvosok számára, hogy az ellenanyagot a használati útmutatóban feltüntetettektől eltérő módon, azaz nem csak a SARS-CoV19 típusú vírus elleni védettség megszerzése érdekében, hanem emlékeztető oltásként is használják. A Pfizer/BioNTech oltóanyaga az egyetlen koronavírus elleni vakcina az Egyesült Államokban, amelyet a megerősítő oltásokhoz igénybe vehetnek.

 

A Pfizeréval azonos elven működő Moderna vakcinájának végső engedélyezéséhez a gyártó még az adatokat gyűjti, a Johnson & Johnson pedig még be sem adta a végső engedélyezési kérelmet.

 

Az FDA által a Pfizernek adott zöld lámpa az amerikai gyógyszercég részvényeinek árfolyamát a New York-i tőzsdén több mint 3 százalékkal, 50,54 dollárra, a BioNTech Nasdaqra bevezetett papírjainak jegyzését pedig több mint 10 százalékkal, 384 dollárra hajtotta fel. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.