km/óra
  2021.12.03., péntek  •  Ferenc napja
Százéves a Soroptimist International

Százéves a Soroptimist International

A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.

 

Az elnevezés a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból építkezik, a derűlátásra, bizakodásra is utalva. Számos oka és előnye van annak, ha az egyének empátiája, tettrekészsége szervezetbe tömörül, mert a segítő szándék így nem csupán összeadódik, hanem akár össze is szorzódik. Fellépni, „kilincselni” is hatékonyabb egy intézmény nevében, mint egyénileg. Miközben az inspiráló közeg a tagoknak is átnyújt egy képletes ajándékot: a hovatartozás, együtt gondolkodás kellemes élményét, a jó ügyek felkarolása során. 


A Soroptimist Club Szombathely az egyedülálló anyák, a családon kívül felnövő gyerekek, a fogyatékkal élő fiatalok és családjaik támasza volt egyebek között az elmúlt időszakban. A nők elleni erőszak témáját fokozott érzékenységgel kezeli. A világszervezet száz evvel ezelőtti megalakulásában jelentős szerepet játszott, hogy akkoriban nők még nem lehettek olyan kluboknak, jószolgálati civil szervezeteknek a tagjai, mint például a Rotary, ám a teljesítményük már egyenértékű volt a férfiakéval, az élet számos területén. Így lettek, és maradtak „a nők hangja a nagyvilágban”. És – egy nagy ugrással – mindez oda vezetett, hogy a Gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Nevelőotthon mindennapjaiba meseolvasás, zongoralecke, korrepetálás, kirándulás, sütés-főzés, hat új ágy költözött be.

 

A Napsugár Énekkar örömzenével állt közönség elé, a Sugár/Érintők színjátszócsoport egy Oscar Wilde-darabot vitt színpadra, és a filmes szakkör tagjai saját ötletből írt történeteket filmesítettek meg a soroptimisták őrző szárnyai alatt. A Poronty Program egyedülálló anyák lélekápolása, képzése mellett pelenkacsomagot és gyermekfelügyeletet is jelentett. A KUSS elnevezésű projekt (a Közlekedj Udvarias Segítő Szavakkal kezdőbetűi) a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján csúcsosodott ki, a múlt év november 25-én. 


A Kámoni Arborétumban megtartott ünnepség tartalmazott szertartásos gyertyagyújtást és játékos tudáspróbát, kvízt is. Az évszázados múlt stációiról közösen emlékeztek meg a tagok, mindenkinek jutott állomás a felolvasás során. A szerelvény pedig halad tovább: a Soroptimist International immár háromezer tagszervezetnél tart, összesen több mint hetvenezer tagot számlál, százhuszonegy országban.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Holtan emeltek ki egy férfit a Gyöngyös-patakból a Sportház mögött
Egy Gyöngyös-patakban fekvő férfi miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök reggel az AGORA Művelődési és Sportház mögötti területre, írja a 112Press. A szerencsétlenül járt ember életét már nem sikerült megmenteni.
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
A britek elfogadják a kínai vakcinát
A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium.
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről
A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.
legfrissebbek
Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél
Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen ép egyedhez tartozik.
Győzelemmel kezdett a világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott
Klujber Katrin és Háfra Noémi is hét-hét gólt lőtt a szlovákok ellen.
Gyengült péntek reggelre a forint
Washington és Teherán is borúlátó az atomalku felélesztésével kapcsolatban
Blinken egyelőre azt sem tudja eldönteni, hogy iráni tárgyalópartnerei jóhiszeműen tárgyalnak-e. 
Futsal Bajnokok Ligája: a hajrában kapott ki a Haladás a spanyol ezüstérmestől
A magyar bajnoki címvédő igencsak megnehezítette a Levante dolgát.