km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Százéves a Soroptimist International

Százéves a Soroptimist International

A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.

 

Az elnevezés a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból építkezik, a derűlátásra, bizakodásra is utalva. Számos oka és előnye van annak, ha az egyének empátiája, tettrekészsége szervezetbe tömörül, mert a segítő szándék így nem csupán összeadódik, hanem akár össze is szorzódik. Fellépni, „kilincselni” is hatékonyabb egy intézmény nevében, mint egyénileg. Miközben az inspiráló közeg a tagoknak is átnyújt egy képletes ajándékot: a hovatartozás, együtt gondolkodás kellemes élményét, a jó ügyek felkarolása során. 


A Soroptimist Club Szombathely az egyedülálló anyák, a családon kívül felnövő gyerekek, a fogyatékkal élő fiatalok és családjaik támasza volt egyebek között az elmúlt időszakban. A nők elleni erőszak témáját fokozott érzékenységgel kezeli. A világszervezet száz evvel ezelőtti megalakulásában jelentős szerepet játszott, hogy akkoriban nők még nem lehettek olyan kluboknak, jószolgálati civil szervezeteknek a tagjai, mint például a Rotary, ám a teljesítményük már egyenértékű volt a férfiakéval, az élet számos területén. Így lettek, és maradtak „a nők hangja a nagyvilágban”. És – egy nagy ugrással – mindez oda vezetett, hogy a Gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Nevelőotthon mindennapjaiba meseolvasás, zongoralecke, korrepetálás, kirándulás, sütés-főzés, hat új ágy költözött be.

 

A Napsugár Énekkar örömzenével állt közönség elé, a Sugár/Érintők színjátszócsoport egy Oscar Wilde-darabot vitt színpadra, és a filmes szakkör tagjai saját ötletből írt történeteket filmesítettek meg a soroptimisták őrző szárnyai alatt. A Poronty Program egyedülálló anyák lélekápolása, képzése mellett pelenkacsomagot és gyermekfelügyeletet is jelentett. A KUSS elnevezésű projekt (a Közlekedj Udvarias Segítő Szavakkal kezdőbetűi) a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján csúcsosodott ki, a múlt év november 25-én. 


A Kámoni Arborétumban megtartott ünnepség tartalmazott szertartásos gyertyagyújtást és játékos tudáspróbát, kvízt is. Az évszázados múlt stációiról közösen emlékeztek meg a tagok, mindenkinek jutott állomás a felolvasás során. A szerelvény pedig halad tovább: a Soroptimist International immár háromezer tagszervezetnél tart, összesen több mint hetvenezer tagot számlál, százhuszonegy országban.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
ORFK: mintegy tizenkétezren érkeztek Ukrajnából kedden
Az ukrán-magyar határszakaszon 6174 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5833-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.