km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Rég eltűnt korok vonzásában: Önvallomás címmel jelent meg Torjay Valter könyve

Rég eltűnt korok vonzásában: Önvallomás címmel jelent meg Torjay Valter könyve

Termékeny festőművész, a bútorművesség hagyományait feldolgozó művészettörténész, régi fényképek rajongója, szülővárosa történeti emlékeinek lelkes híve, a Szent Márton temető egyik legjobb ismerője…

Hosszan sorolhatnánk Torjay Valter sokszínű egyéniségének bizonyítékait. Önvallomás címmel megjelent könyvében ő maga ad számot több mint három évtizedes tevékenységéről.


Egy éve még maga a művész sem gondolta, hogy az idei karácsonyfa alá ilyen reprezentatív albumot tehet. A kötet ötlete Farkas Csabától, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjétől származott, aki vállalta is a megjelentetést. Ezzel mintegy saját életművével való szembesítésre késztette az alkotót, aki a 270 oldalas, színes kötetben terjedelmes visszaemlékezésben foglalja össze családjának több generációs történetét, az ifjúkortól a jelenig tartó művészi pályát, kiegészítve mindezt 300-nál is több, általa meghatározónak tartott alkotás – festmények, grafikák, monotípiák – fényképével.


Torjay Valter már gyerekkorában kapcsolatba került a festéssel, Sárváron élő nagyapja, Németh József festőművész révén. Kezdetben mégis a történelem vonzotta inkább, csak középiskolai tanára, Vörös Ferenc ösztönzésére kezdett komolyabban foglalkozni a rajzolással. Sokat köszönhet tanárképző főiskolai oktatójának, Mészáros Györgynek, de valójában a kezdetektől a saját útját járja. Azt mondja, száz évvel korábban kellett volna születnie, példaképei, az elődöknek tekintett neves művészek mind 1850 és 1910 között alkottak. Tornyai Jánostól tanulta például a sajátos, sommás, összefogott ecsetkezelést, a színkeverése viszont teljesen egyedi. Meséli, hogy restaurátor kolléganője meg is jegyezte egyszer, miután helyrehozta egyik sérült képét, hogy nem volt könnyű kikeverni a színeit. Talán azért van így, mert ő igazából a szabadban tanult meg festeni, és nem a művészeti főiskolán. 


A tanári diploma megszerzése után ugyanis – bár eljutott az utolsó fordulóig – nem vették fel a Képzőművészeti Egyetemre, mondván, neki már van egy diplomája. Elkezdte hát felépíteni a saját világát, s azóta is ragaszkodik ehhez: soha nem próbálja mások stílusát imitálni, mindig a legbelső hangot igyekszik követni. Azt vallja, hogy ez a művész dolga, és művészettörténészként is úgy látja, hogy az igazán komoly alkotóknak mindig ez volt a mérce, Van Gogh-tól Rembrandt-ig. Hiába voltak egy bizonyos korban, mindig legbelülről építkeztek, nem csinálták az imázsukat, hanem az belülről jött. Időnként ő is megkapja, hogy nem elég korszerű, de ezzel nem foglalkozik. Csak azt sajnálja, hogy amíg a kiemelkedő figurális művészeknek Nyugat-Európában, Dél-Amerikában vagy Oroszországban komoly nyilvánossága és galériahálózata van, nálunk ez hiányzik.


Torjay Valter legszívesebben talán a szabadban fest, de előfordul, hogy fotókról készít képet, ily módon például antik fényképeket is megpróbál „feléleszteni”, vagy tájképeket fest fotók segítségével – van már akkora gyakorlata, hogy tudja, mit szabad elhinni egy fotográfiának.


Szinte minden érdekli, ami régi. Gyűjti az antik bútorokat, a régi fényképeket és a gramofonlemezeket. Éveket töltött a korábban meglehetősen elhanyagolt Szent Márton temető vonzásában, a sírkövek stílusáról írt tanulmánysorozata és rendszeres publikációi is hozzájárultak a sírkert megmaradásához.


Tudását munkahelyén, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban igyekszik továbbadni a fiataloknak. Lelkes tanár, aki megtalálja a hangot a mai generációval, nem véletlen, hogy sokan keresik fel tanítványai közül még évek múltán is, sikereikkel, gondjaikkal. Lehet-e szüksége ennél nagyobb elismerésre?
 

Szöveg: Tanai Ibolya
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.