km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Rég eltűnt korok vonzásában: Önvallomás címmel jelent meg Torjay Valter könyve

Rég eltűnt korok vonzásában: Önvallomás címmel jelent meg Torjay Valter könyve

Termékeny festőművész, a bútorművesség hagyományait feldolgozó művészettörténész, régi fényképek rajongója, szülővárosa történeti emlékeinek lelkes híve, a Szent Márton temető egyik legjobb ismerője…

Hosszan sorolhatnánk Torjay Valter sokszínű egyéniségének bizonyítékait. Önvallomás címmel megjelent könyvében ő maga ad számot több mint három évtizedes tevékenységéről.


Egy éve még maga a művész sem gondolta, hogy az idei karácsonyfa alá ilyen reprezentatív albumot tehet. A kötet ötlete Farkas Csabától, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjétől származott, aki vállalta is a megjelentetést. Ezzel mintegy saját életművével való szembesítésre késztette az alkotót, aki a 270 oldalas, színes kötetben terjedelmes visszaemlékezésben foglalja össze családjának több generációs történetét, az ifjúkortól a jelenig tartó művészi pályát, kiegészítve mindezt 300-nál is több, általa meghatározónak tartott alkotás – festmények, grafikák, monotípiák – fényképével.


Torjay Valter már gyerekkorában kapcsolatba került a festéssel, Sárváron élő nagyapja, Németh József festőművész révén. Kezdetben mégis a történelem vonzotta inkább, csak középiskolai tanára, Vörös Ferenc ösztönzésére kezdett komolyabban foglalkozni a rajzolással. Sokat köszönhet tanárképző főiskolai oktatójának, Mészáros Györgynek, de valójában a kezdetektől a saját útját járja. Azt mondja, száz évvel korábban kellett volna születnie, példaképei, az elődöknek tekintett neves művészek mind 1850 és 1910 között alkottak. Tornyai Jánostól tanulta például a sajátos, sommás, összefogott ecsetkezelést, a színkeverése viszont teljesen egyedi. Meséli, hogy restaurátor kolléganője meg is jegyezte egyszer, miután helyrehozta egyik sérült képét, hogy nem volt könnyű kikeverni a színeit. Talán azért van így, mert ő igazából a szabadban tanult meg festeni, és nem a művészeti főiskolán. 


A tanári diploma megszerzése után ugyanis – bár eljutott az utolsó fordulóig – nem vették fel a Képzőművészeti Egyetemre, mondván, neki már van egy diplomája. Elkezdte hát felépíteni a saját világát, s azóta is ragaszkodik ehhez: soha nem próbálja mások stílusát imitálni, mindig a legbelső hangot igyekszik követni. Azt vallja, hogy ez a művész dolga, és művészettörténészként is úgy látja, hogy az igazán komoly alkotóknak mindig ez volt a mérce, Van Gogh-tól Rembrandt-ig. Hiába voltak egy bizonyos korban, mindig legbelülről építkeztek, nem csinálták az imázsukat, hanem az belülről jött. Időnként ő is megkapja, hogy nem elég korszerű, de ezzel nem foglalkozik. Csak azt sajnálja, hogy amíg a kiemelkedő figurális művészeknek Nyugat-Európában, Dél-Amerikában vagy Oroszországban komoly nyilvánossága és galériahálózata van, nálunk ez hiányzik.


Torjay Valter legszívesebben talán a szabadban fest, de előfordul, hogy fotókról készít képet, ily módon például antik fényképeket is megpróbál „feléleszteni”, vagy tájképeket fest fotók segítségével – van már akkora gyakorlata, hogy tudja, mit szabad elhinni egy fotográfiának.


Szinte minden érdekli, ami régi. Gyűjti az antik bútorokat, a régi fényképeket és a gramofonlemezeket. Éveket töltött a korábban meglehetősen elhanyagolt Szent Márton temető vonzásában, a sírkövek stílusáról írt tanulmánysorozata és rendszeres publikációi is hozzájárultak a sírkert megmaradásához.


Tudását munkahelyén, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban igyekszik továbbadni a fiataloknak. Lelkes tanár, aki megtalálja a hangot a mai generációval, nem véletlen, hogy sokan keresik fel tanítványai közül még évek múltán is, sikereikkel, gondjaikkal. Lehet-e szüksége ennél nagyobb elismerésre?
 

Szöveg: Tanai Ibolya
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.