km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Jövőre 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből

Jövőre 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből

Évről évre egyre kevesebb az óvodapedagógus Szombathelyen is. Erre próbálnak megoldást találni a "Szombathelyi óvodapedagógusi életpálya modell" segítségével, ami az előre látható munkaerőhiányt igyekszik kezelni.

 

Országosan jelentkező probléma, hogy minden évben egyre nagyobb kihívást jelent a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok helyére óvodapedagógus végzettségű személyt találni.  2021-ben 1119-en kezdték meg tanulmányait óvodapedagógus szakon. Az egyetemeken óvodapedagógus szakon tanulók létszáma nem fedi le országosan az üres óvodapedagógusi álláshelyeket.


Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. évben vezette be a „Szombathely visszavár” ösztöndíjrendszert, mely alapján már a bevezetéstől kezdve havi 50.000,- Ft-tal támogatta az óvodapedagógus hallgatókat, amennyiben vállalták, hogy a diploma megszerzését követően Szombathelyen helyezkednek el a támogatás idejének megfelelő ideig. Az elmúlt 8 évben összesen 32 óvodapedagógus hallgatót támogatott az önkormányzat, azonban ez egyre csökkenő tendenciát mutat, míg az első évben 10 hallgató csatlakozott a programhoz, az utóbbi években a számuk egyre csökkent, 2020. évben már csak 2 fő nyújtotta be pályázatát.


Az adatok alapján a „Szombathely visszavár” ösztöndíjrendszer mellett további ösztönzőkre van szükség ahhoz, hogy a kezdő óvodapedagógusok Szombathelyen vállaljanak munkát. Megoldásit jelenthet a „Szombathelyi óvodapedagógusi életpálya támogatása” program, mivel jövőre már 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből. Ez alapján havi 200 ezer forint tanulmányi támogatást kaphat az az óvodapedagógus hallgató, aki szombathelyi oviban tölti a gyakorlatát, és diplomaszerzés után 3 évig itt is dolgozna. Továbbá azoknak a dajkáknak, óvodatitkároknak és pedagógiai asszisztenseknek, akik vállalják az óvodapedagógusi átképzést, az önkormányzat fizetné a tandíját. Az életpályamodell jövő évre összesen 6,9 millió forint kiadást jelentene.

 

Melega Miklós (Fidesz) szerint az életpálya modell nem oldhatja meg a problémát, de enyhítheti a hiányt. Szerinte több helyen kellene hirdetni, hogy minél több emberhez eljusson a felhívás. 
Koczka Tibor (Pro Savaria) azon csodálkozik, hogy ilyen fizetések mellett még működnek az óvodák.  Azonnali intézkedésekre lenne szükség, mert a nyugdíjba menő dolgozók miatt veszélybe kerülhet a működés. Bízik benne, hogy tudják kezelni majd ezzel a hiányt.


Dr. Czeglédy Csaba (független) elmondta, tudható, ha ez a kormány marad tavasszal, akkor elveszik az önkormányzattól az óvodák fenntartói jogát. Szomorú, hogy az oktatási intézményekhez sincs köze az önkormányzatoknak. Hozzátette, ha a város bevételei visszatérnek a normál kerékvágásba, akkor arra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy magasabb bért kapjanak az óvodákban dolgozók. 


Dr. Nemény András polgármester hozzátette, reméli, ha változás lesz tavasszal, akkor az iskolákat is visszakapják. 


Dr. László Győző alpolgármester reagált az elmondottakra, bízik benne, hogy ez a modell is sikeres is. A probléma elé próbálnak menni, mert látják a tendenciát. Kiemelte, jelenleg nincsenek gondok, a programot azért terjesztik be, hogy ne is legyenek. Bízik benne, hogy működni fog és reméli, hogy a jövőben bővíteni is tudják. 


A képviselők megszavazták a program támogatását.  
 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.