km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Jövőre 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből

Jövőre 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből

Évről évre egyre kevesebb az óvodapedagógus Szombathelyen is. Erre próbálnak megoldást találni a "Szombathelyi óvodapedagógusi életpálya modell" segítségével, ami az előre látható munkaerőhiányt igyekszik kezelni.

 

Országosan jelentkező probléma, hogy minden évben egyre nagyobb kihívást jelent a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok helyére óvodapedagógus végzettségű személyt találni.  2021-ben 1119-en kezdték meg tanulmányait óvodapedagógus szakon. Az egyetemeken óvodapedagógus szakon tanulók létszáma nem fedi le országosan az üres óvodapedagógusi álláshelyeket.


Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. évben vezette be a „Szombathely visszavár” ösztöndíjrendszert, mely alapján már a bevezetéstől kezdve havi 50.000,- Ft-tal támogatta az óvodapedagógus hallgatókat, amennyiben vállalták, hogy a diploma megszerzését követően Szombathelyen helyezkednek el a támogatás idejének megfelelő ideig. Az elmúlt 8 évben összesen 32 óvodapedagógus hallgatót támogatott az önkormányzat, azonban ez egyre csökkenő tendenciát mutat, míg az első évben 10 hallgató csatlakozott a programhoz, az utóbbi években a számuk egyre csökkent, 2020. évben már csak 2 fő nyújtotta be pályázatát.


Az adatok alapján a „Szombathely visszavár” ösztöndíjrendszer mellett további ösztönzőkre van szükség ahhoz, hogy a kezdő óvodapedagógusok Szombathelyen vállaljanak munkát. Megoldásit jelenthet a „Szombathelyi óvodapedagógusi életpálya támogatása” program, mivel jövőre már 47 óvodapedagógus hiányzik a szombathelyi intézményekből. Ez alapján havi 200 ezer forint tanulmányi támogatást kaphat az az óvodapedagógus hallgató, aki szombathelyi oviban tölti a gyakorlatát, és diplomaszerzés után 3 évig itt is dolgozna. Továbbá azoknak a dajkáknak, óvodatitkároknak és pedagógiai asszisztenseknek, akik vállalják az óvodapedagógusi átképzést, az önkormányzat fizetné a tandíját. Az életpályamodell jövő évre összesen 6,9 millió forint kiadást jelentene.

 

Melega Miklós (Fidesz) szerint az életpálya modell nem oldhatja meg a problémát, de enyhítheti a hiányt. Szerinte több helyen kellene hirdetni, hogy minél több emberhez eljusson a felhívás. 
Koczka Tibor (Pro Savaria) azon csodálkozik, hogy ilyen fizetések mellett még működnek az óvodák.  Azonnali intézkedésekre lenne szükség, mert a nyugdíjba menő dolgozók miatt veszélybe kerülhet a működés. Bízik benne, hogy tudják kezelni majd ezzel a hiányt.


Dr. Czeglédy Csaba (független) elmondta, tudható, ha ez a kormány marad tavasszal, akkor elveszik az önkormányzattól az óvodák fenntartói jogát. Szomorú, hogy az oktatási intézményekhez sincs köze az önkormányzatoknak. Hozzátette, ha a város bevételei visszatérnek a normál kerékvágásba, akkor arra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy magasabb bért kapjanak az óvodákban dolgozók. 


Dr. Nemény András polgármester hozzátette, reméli, ha változás lesz tavasszal, akkor az iskolákat is visszakapják. 


Dr. László Győző alpolgármester reagált az elmondottakra, bízik benne, hogy ez a modell is sikeres is. A probléma elé próbálnak menni, mert látják a tendenciát. Kiemelte, jelenleg nincsenek gondok, a programot azért terjesztik be, hogy ne is legyenek. Bízik benne, hogy működni fog és reméli, hogy a jövőben bővíteni is tudják. 


A képviselők megszavazták a program támogatását.  
 


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.