km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Országos Könyvtári Napok: színes programok helyben is

Országos Könyvtári Napok: színes programok helyben is

A Berzsenyi könyvtár is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok eseménysorozathoz, színes programmal várják a héten az érdeklődőket. Előadás Almásy grófról, irodalomtörténet Fűzfa Balázzsal, kiállítás Berzsenyi Dánielről - a rendezvények ingyenesek és védettségi igazolvány nélkül látogathatók.

 

Szakmai nappal indult a 17. könyvtári hét. A találkozón azt vizsgálták, milyen szerepe lehet a könyvtáraknak a fenntarthatósági szemlélet alakításában. Zöldkönyvtár már Szombathelyen is van - Kámonban - ezt az irányt szeretnék továbbvinni a megye más részein is. Szentgotthárdról és Körmendről érkeztek résztvevők. 


A hét további részében a helytörténet iránt érdeklődőket várják: Bajzik Zsolt levéltáros tart előadást gróf Almásy Lászlóról, vagyis az angol betegről, halálának 70. évfordulója alkalmából. Fűzfa Balázs online irodalomtörténeti előadásán a velünk élő Berzsenyi Dánielről beszél, kiállítás is nyílik a költő születésének és halálának évfordulóján az első emeleti olvasóban. Csütörtökön bemutatják, hogyan kell használni a SZIKLA katalógust.


Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az országos könyvtári napok hete a könyves vasárnappal zárul. Fő attrakcióként Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert lesznek a vendégeik egy különleges élménnyel.


A könyves vasárnap közkedvelt motívuma az amnesztia, ilyenkor elengedik a lejárt könyvekre vonatkozó késedelmi díjakat. 


A programokról a könyvtár honlapján részletesebben is olvashatnak. 
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.