km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Örömtánccal jubiláltak a táncosok

Örömtánccal jubiláltak a táncosok

A 30+2 éves születésnapot az Életünk a tánc című gálával tették feledhetetlenné. Az utóbbi nagyjából egy évben készültek erre a táncosok, akiknek az átlagéletkora 54,5 év. A 9 férfiból és 12 nőből álló csapat legfiatalabb tagja 36, a legidősebbje pedig 73 éves. Kapcsolatuk baráti, sőt családi, a tánc pedig közös szerelem.

 

Egy születésnap nem teljes köszöntések és ajándékok nélkül, így aztán a gálaműsoron ebből sem volt hiány, az Ungaresca seniorokat a Nyugat-dunántúli Néptáncszövetsége elnöke, Korbacsics Tibor, aki maga is ungarescás táncos volt, a jubilálók pedig alapítójukat, Horváth János Gedit köszöntötték.


Nem könnyű abbahagyni


1990-ben az Ungaresca hagyományos nagyműsora után többen döntöttek úgy, hogy a fizikai korlátok miatt nem folytatja tovább a táncot, mert azzal az intenzitással, amelyet a táncegyüttes megkíván, már nem tudják vállalni a próbákat. De ezt bizony nem olyan könnyű csak úgy abbahagyni. Nagyon sokan közülük hosszú éveket töltöttek az együttesben, barátságok, szerelmek, házasságok születtek. Nem is bírták sokáig tánc és a közösség nélkül, 20 táncos döntött úgy, hogy az országban elsőként megalakítják az Ungaresca Seniort. Szakmai mentoruk továbbra is Horváth János Gedi, az Ungaresca igazgatója maradt.


Hamarosan kiderült, hogy a célul kitűzött régi koreográfiák felelevenítése már nem megy úgy, mint amit maguktól elvártak, ezért új műveket kellett alkotni figyelembe véve a tagok aktuális táncos előadói kvalitásait. a saját lábukra készültek ezután a koreográfiák. Így indult el az a 32 éve tartó alkotói folyamat, mely az Ungaresca-koncepciót hordozta, de inkább magatartásban, mint a táncos technikai bravúrból követelt többet. Kezdetben havonta egyszer próbáltak, aztán – ahogy ők fogalmaztak: megjött az étvágy – kéthetente, manapság pedig már olyan jó kondiban vannak, hogy hetente jönnek össze. A 30. születésnapot a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így két évvel később volt mit bepótolni, no és természetesen megmutatni.


A jubileumi gálán ismét látható volt Horváth János Gedi Cigánycsárdása, mellyel 1995-ben a hollandiai Show-tánc Európa bajnokságot megnyerték. A Magyar nemzeti táncok című produkcióban azt a szellemi örökséget mutatták meg, amelyet nemzeti tánchagyományként ismerünk. Ebben a számban 5 alapító tag is fellépett. Táncszínházi művet is láthattunk, Horváth János Gedi Ady verbunkja c. koreográfiáját. Az I. világháborús katonanóták c. koreográfia szintén a kedvelt és sikeres táncművek közé tartozik, a közönség együtt énekelte az ismert katonanótákat.

 

You'll Never Dance Alone

 

Az együttes repertoárjába frissen került be Antal László: Gyertyák c. 1982-ben készült alkotása, mely egy egész emberöltő történetét állítja színpadra a tánc nyelvén. Az alapító, egyben szakmai vezető Horváth János Gedi két és fél évtized után átadta a stafétát, jelenleg Jávorics Krisztián és Horváth Zoltán irányítja a csapat működését.


Jávorics Krisztián ifjú koreográfusként a Nagybúni és a Búzai táncokat jegyezte a műsorban. A repertoár fontos része a vasi néptánchagyomány bemutatása, melyet a Csollány házaspár állított színpadra Vasi örökség címmel.


Az Ungaresca Táncegyüttessel korrekt szakmai kapcsolatuk van, a jubileumon két műsorszámmal is közreműködtek. A Boglya Népzenei Együttes pedig állandó zenei kíséretet biztosít a műsorokhoz.


A táncosok családos emberek, ezért a próbák, fellépések szervezésekor nagyon alkalmazkodónak kell lenni. A szülők gyakran csemetéikkel érkeznek a próbákra, a gyerekek többsége az Ungaresca mellett működő alapfokú néptánciskola osztályaiba jár. A táncosok így vallottak arról, miért jó seniorosnak lenni:


„33 éve meghatározza életemet a néptánc. Két nagyobb gyerekem már lelkesen ropja. Szeretném nekik átadni, ha egy ilyen közösséghez tartoznak, soha nem lesznek egyedül.”


„Tánc közben úgy érzem...sikerül valamit megmutatnom magamból. Számomra a Senior az örömtáncot jelenti.”

 

ELISMERÉS AZ UNGARESCA SENIOR TÁNCCSOPORTNAK

 

A megalakulásának 30 (+2). jubileuma alkalmából az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes képviselőinek, Horváth János Gedi egykori, Hováth Győző jelenlegi művészeti vezetőnek és Jávorics Krisztiánnak, az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes vezetőjének adott át elismerő oklevelet és emlékplakettet Szombathely Megyei Jogú városa nevében Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke. Az országban 32 éve akkor egyedülálló módon, elsőként alapította az Ungaresca Senior Néptáncegyüttest a 67 éve alakult Ungaresca Táncegyüttes.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.