km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Örömtánccal jubiláltak a táncosok

Örömtánccal jubiláltak a táncosok

A 30+2 éves születésnapot az Életünk a tánc című gálával tették feledhetetlenné. Az utóbbi nagyjából egy évben készültek erre a táncosok, akiknek az átlagéletkora 54,5 év. A 9 férfiból és 12 nőből álló csapat legfiatalabb tagja 36, a legidősebbje pedig 73 éves. Kapcsolatuk baráti, sőt családi, a tánc pedig közös szerelem.

 

Egy születésnap nem teljes köszöntések és ajándékok nélkül, így aztán a gálaműsoron ebből sem volt hiány, az Ungaresca seniorokat a Nyugat-dunántúli Néptáncszövetsége elnöke, Korbacsics Tibor, aki maga is ungarescás táncos volt, a jubilálók pedig alapítójukat, Horváth János Gedit köszöntötték.


Nem könnyű abbahagyni


1990-ben az Ungaresca hagyományos nagyműsora után többen döntöttek úgy, hogy a fizikai korlátok miatt nem folytatja tovább a táncot, mert azzal az intenzitással, amelyet a táncegyüttes megkíván, már nem tudják vállalni a próbákat. De ezt bizony nem olyan könnyű csak úgy abbahagyni. Nagyon sokan közülük hosszú éveket töltöttek az együttesben, barátságok, szerelmek, házasságok születtek. Nem is bírták sokáig tánc és a közösség nélkül, 20 táncos döntött úgy, hogy az országban elsőként megalakítják az Ungaresca Seniort. Szakmai mentoruk továbbra is Horváth János Gedi, az Ungaresca igazgatója maradt.


Hamarosan kiderült, hogy a célul kitűzött régi koreográfiák felelevenítése már nem megy úgy, mint amit maguktól elvártak, ezért új műveket kellett alkotni figyelembe véve a tagok aktuális táncos előadói kvalitásait. a saját lábukra készültek ezután a koreográfiák. Így indult el az a 32 éve tartó alkotói folyamat, mely az Ungaresca-koncepciót hordozta, de inkább magatartásban, mint a táncos technikai bravúrból követelt többet. Kezdetben havonta egyszer próbáltak, aztán – ahogy ők fogalmaztak: megjött az étvágy – kéthetente, manapság pedig már olyan jó kondiban vannak, hogy hetente jönnek össze. A 30. születésnapot a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így két évvel később volt mit bepótolni, no és természetesen megmutatni.


A jubileumi gálán ismét látható volt Horváth János Gedi Cigánycsárdása, mellyel 1995-ben a hollandiai Show-tánc Európa bajnokságot megnyerték. A Magyar nemzeti táncok című produkcióban azt a szellemi örökséget mutatták meg, amelyet nemzeti tánchagyományként ismerünk. Ebben a számban 5 alapító tag is fellépett. Táncszínházi művet is láthattunk, Horváth János Gedi Ady verbunkja c. koreográfiáját. Az I. világháborús katonanóták c. koreográfia szintén a kedvelt és sikeres táncművek közé tartozik, a közönség együtt énekelte az ismert katonanótákat.

 

You'll Never Dance Alone

 

Az együttes repertoárjába frissen került be Antal László: Gyertyák c. 1982-ben készült alkotása, mely egy egész emberöltő történetét állítja színpadra a tánc nyelvén. Az alapító, egyben szakmai vezető Horváth János Gedi két és fél évtized után átadta a stafétát, jelenleg Jávorics Krisztián és Horváth Zoltán irányítja a csapat működését.


Jávorics Krisztián ifjú koreográfusként a Nagybúni és a Búzai táncokat jegyezte a műsorban. A repertoár fontos része a vasi néptánchagyomány bemutatása, melyet a Csollány házaspár állított színpadra Vasi örökség címmel.


Az Ungaresca Táncegyüttessel korrekt szakmai kapcsolatuk van, a jubileumon két műsorszámmal is közreműködtek. A Boglya Népzenei Együttes pedig állandó zenei kíséretet biztosít a műsorokhoz.


A táncosok családos emberek, ezért a próbák, fellépések szervezésekor nagyon alkalmazkodónak kell lenni. A szülők gyakran csemetéikkel érkeznek a próbákra, a gyerekek többsége az Ungaresca mellett működő alapfokú néptánciskola osztályaiba jár. A táncosok így vallottak arról, miért jó seniorosnak lenni:


„33 éve meghatározza életemet a néptánc. Két nagyobb gyerekem már lelkesen ropja. Szeretném nekik átadni, ha egy ilyen közösséghez tartoznak, soha nem lesznek egyedül.”


„Tánc közben úgy érzem...sikerül valamit megmutatnom magamból. Számomra a Senior az örömtáncot jelenti.”

 

ELISMERÉS AZ UNGARESCA SENIOR TÁNCCSOPORTNAK

 

A megalakulásának 30 (+2). jubileuma alkalmából az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes képviselőinek, Horváth János Gedi egykori, Hováth Győző jelenlegi művészeti vezetőnek és Jávorics Krisztiánnak, az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes vezetőjének adott át elismerő oklevelet és emlékplakettet Szombathely Megyei Jogú városa nevében Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke. Az országban 32 éve akkor egyedülálló módon, elsőként alapította az Ungaresca Senior Néptáncegyüttest a 67 éve alakult Ungaresca Táncegyüttes.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.