km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Örömtánccal jubiláltak a táncosok

Örömtánccal jubiláltak a táncosok

A 30+2 éves születésnapot az Életünk a tánc című gálával tették feledhetetlenné. Az utóbbi nagyjából egy évben készültek erre a táncosok, akiknek az átlagéletkora 54,5 év. A 9 férfiból és 12 nőből álló csapat legfiatalabb tagja 36, a legidősebbje pedig 73 éves. Kapcsolatuk baráti, sőt családi, a tánc pedig közös szerelem.

 

Egy születésnap nem teljes köszöntések és ajándékok nélkül, így aztán a gálaműsoron ebből sem volt hiány, az Ungaresca seniorokat a Nyugat-dunántúli Néptáncszövetsége elnöke, Korbacsics Tibor, aki maga is ungarescás táncos volt, a jubilálók pedig alapítójukat, Horváth János Gedit köszöntötték.


Nem könnyű abbahagyni


1990-ben az Ungaresca hagyományos nagyműsora után többen döntöttek úgy, hogy a fizikai korlátok miatt nem folytatja tovább a táncot, mert azzal az intenzitással, amelyet a táncegyüttes megkíván, már nem tudják vállalni a próbákat. De ezt bizony nem olyan könnyű csak úgy abbahagyni. Nagyon sokan közülük hosszú éveket töltöttek az együttesben, barátságok, szerelmek, házasságok születtek. Nem is bírták sokáig tánc és a közösség nélkül, 20 táncos döntött úgy, hogy az országban elsőként megalakítják az Ungaresca Seniort. Szakmai mentoruk továbbra is Horváth János Gedi, az Ungaresca igazgatója maradt.


Hamarosan kiderült, hogy a célul kitűzött régi koreográfiák felelevenítése már nem megy úgy, mint amit maguktól elvártak, ezért új műveket kellett alkotni figyelembe véve a tagok aktuális táncos előadói kvalitásait. a saját lábukra készültek ezután a koreográfiák. Így indult el az a 32 éve tartó alkotói folyamat, mely az Ungaresca-koncepciót hordozta, de inkább magatartásban, mint a táncos technikai bravúrból követelt többet. Kezdetben havonta egyszer próbáltak, aztán – ahogy ők fogalmaztak: megjött az étvágy – kéthetente, manapság pedig már olyan jó kondiban vannak, hogy hetente jönnek össze. A 30. születésnapot a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így két évvel később volt mit bepótolni, no és természetesen megmutatni.


A jubileumi gálán ismét látható volt Horváth János Gedi Cigánycsárdása, mellyel 1995-ben a hollandiai Show-tánc Európa bajnokságot megnyerték. A Magyar nemzeti táncok című produkcióban azt a szellemi örökséget mutatták meg, amelyet nemzeti tánchagyományként ismerünk. Ebben a számban 5 alapító tag is fellépett. Táncszínházi művet is láthattunk, Horváth János Gedi Ady verbunkja c. koreográfiáját. Az I. világháborús katonanóták c. koreográfia szintén a kedvelt és sikeres táncművek közé tartozik, a közönség együtt énekelte az ismert katonanótákat.

 

You'll Never Dance Alone

 

Az együttes repertoárjába frissen került be Antal László: Gyertyák c. 1982-ben készült alkotása, mely egy egész emberöltő történetét állítja színpadra a tánc nyelvén. Az alapító, egyben szakmai vezető Horváth János Gedi két és fél évtized után átadta a stafétát, jelenleg Jávorics Krisztián és Horváth Zoltán irányítja a csapat működését.


Jávorics Krisztián ifjú koreográfusként a Nagybúni és a Búzai táncokat jegyezte a műsorban. A repertoár fontos része a vasi néptánchagyomány bemutatása, melyet a Csollány házaspár állított színpadra Vasi örökség címmel.


Az Ungaresca Táncegyüttessel korrekt szakmai kapcsolatuk van, a jubileumon két műsorszámmal is közreműködtek. A Boglya Népzenei Együttes pedig állandó zenei kíséretet biztosít a műsorokhoz.


A táncosok családos emberek, ezért a próbák, fellépések szervezésekor nagyon alkalmazkodónak kell lenni. A szülők gyakran csemetéikkel érkeznek a próbákra, a gyerekek többsége az Ungaresca mellett működő alapfokú néptánciskola osztályaiba jár. A táncosok így vallottak arról, miért jó seniorosnak lenni:


„33 éve meghatározza életemet a néptánc. Két nagyobb gyerekem már lelkesen ropja. Szeretném nekik átadni, ha egy ilyen közösséghez tartoznak, soha nem lesznek egyedül.”


„Tánc közben úgy érzem...sikerül valamit megmutatnom magamból. Számomra a Senior az örömtáncot jelenti.”

 

ELISMERÉS AZ UNGARESCA SENIOR TÁNCCSOPORTNAK

 

A megalakulásának 30 (+2). jubileuma alkalmából az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes képviselőinek, Horváth János Gedi egykori, Hováth Győző jelenlegi művészeti vezetőnek és Jávorics Krisztiánnak, az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes vezetőjének adott át elismerő oklevelet és emlékplakettet Szombathely Megyei Jogú városa nevében Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke. Az országban 32 éve akkor egyedülálló módon, elsőként alapította az Ungaresca Senior Néptáncegyüttest a 67 éve alakult Ungaresca Táncegyüttes.

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.