km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Óriási csatában idegenben is legyőzte az AEK Athént a Falco a BL-ben és a csoport élére állt

Óriási csatában idegenben is legyőzte az AEK Athént a Falco a BL-ben és a csoport élére állt

Váradi Benedek triplaesőt zúdított a görögökre, Keller Ákos pedig BL-csúcsot állított be lepattanózásban.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA D CSOPORT 5. FORDULÓ

AEK ATHÉN – FALCO KC SZOMBATHELY 83-89 (15-26, 23-16, 23-23, 22-24)

Athén: Colom 2, Angola 22/6, Vaulet 4, Griffin 24/9, Hummer 12/3. Cserék: Filippakos -, Flionis -, Mavroeidis 6, Pappas 13

Edző: Stefanos Dedas

Falco: Váradi 20/18, Somogyi -, Benke 15/3, Golomán 6, Keller 11. Cserék: Perl 18/3, Clark 2, Kovács 2, Barac 15/3

Edző: Milos Konakov

 

A Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulója következett a Falco KC Szombathely számára, a magyar bajnok ezúttal az AEK Athén otthonába látogatott. A két csapat szombathelyi mérkőzésén hazai győzelem született, Perl Zoltánék pedig hasonló célokkal utaztak a görög fővárosba, méghozzá egy Kecskemét elleni, igencsak nehéz mérkőzés és remek siker után. Az összecsapás előtt a két együttes Stevan Jelovacra emlékezett, az AEK mindössze 32 esztendős játékosa stroke következtében veszítette életét december 5-én. Mezszámát csapata visszavonultatta. 

 

Kimaradt dobások után az AEK köszönt be először, majd egy gyorsindítás és Golomán passza után Benke felelt egy triplával. Elkapta a fonalat a magyar bajnok, Váradinak is elsült a keze, majd a görögök is feljegyezhették első hármasukat (5-6). Ponterősen játszottak a csapatok, kiváltképp a sárga-feketék, 7-14-nél már hét ponttal vezetett Milos Konakov együttese. A következő szombathelyi kosarat Barac-szerezte, az AEK pedig szűk négy perccel az első játékrész vége előtt időt kért. A timeout után egy befutásból Griffin volt eredményes, majd Benke állt bele egy tempóba, a labda pedig utat talált a gyűrűbe (9-18). A hazaiak egy 2+1-es akcióval zárkóztak, méghozzá Pappas révén, Váradi Benedek triplája azonban a helyén volt, nem csökkent a különbség. Remek dobóformát fogott ki a Falco, két görög büntető után ismét egy remek hármassal ugrasztotta talpra a csapatot elkísérő szurkolókat (15-24). A negyed utolsó kosara Kovács Benedeké volt, a differencia két számjegyűre nőtt, 15-26 állt az eredményjelzőn.

 

Az Athén pontjaival vette kezdetét a második etap, Váradi negyedik triplája viszont már nem sikerült. Némileg megtorpantak a vendégek, 7-0-s sorozattan nyitott az AEK, 22-26-nár négy pontra olvadt a Falco előnye. Milos Konakov időt kért, majd Angola büntetőzhetett, tette mindezt 50%-kal. Több, mint három perc elteltével Keller szép egyéni akciójából születtek meg az első vasi pontok, ráadásul a büntetővonalról is próbálkozhatott utána, ami be is ment (23-29). Hullámzó volt a játék képe, hol a házigazda tudott dominálni, hol a Falco, a negyed derekán 25-31-re vezettek Benke Szilárdék. Az AEK időt kért, de ismét hibázott, Váradi passzából pedig Benke volt eredményes (25-33). Tartotta nagyjából 7-8 pont körüli előnyét a sárga-fekete alakulat, Váradi és Keller hozott össze egy alley-oop-ot, 27-39-nél pedig már tizenkettővel ment a Falco. Öt görög pont után Váradi zseniális triplája következett, a félidő végén négy pontra zárkózott a hazai együttes, 38-42 volt az állás a szünetben. 

 

Jól jött a pihenő a Konakov-legénységnek, amely Perl szép ziccerével meg is szerezte újabb pontjait. Kemény, határozott védekezést követően Golomán büntetőzött hibátlanul, nyolc pontra hízott a vendég előny (38-46). Hátul nagyon rendben voltak a szombathelyiek, ebből pedig jöttek a pontok is, ezúttal Perl süllyesztett el egy hármast, ismét tízen kívülre került az AEK. Nem is váratott magára sokáig az újabb hazai időkérés, Griffin négy pontja következett, Váradi viszont egészen elképesztő formában kosárlabdázott és ismét kiosztott egy asszisztot. Két gyors Perl-kosárnak köszönhetően kialakult az addigi legnagyobb különbség, 42-55-nél tizenhárom pont volt a két csapat között. Továbbra is rapszódikus volt a játék, ezúttal az Athén produkált egy 8-0-s rohamot, 50-55-nél Konakov mester hívta magához övéit. Bő három perccel a negyed vége előtt Griffin hármasával 53-55-re zárkóztak a sárgamezesek, majd egy újabb hazai kosár és több elhibázott lehetőség után Barac csinált egy nagyon fontos 2+1-es akciót. A büntető is a helyére került, 55-59-et mutatott ekkor az eredményjelző. 57-59-et követően Benke remekül tette fel, majd felváltva estek a kosarak, az utolsó tíz percre 61-65-ös vezetéssel mehetett a Falco.

 

Hummer zsákolásával indult a záró etap, amire Baracnak köszönhetően érkezett a válasz. A házigazda aztán egy támadáson belül többször is jól támadó lepattanózott, a jutalma kosár lett, Griffin azonban nem tudta előnyhöz juttatni csapatát. Colom triplája is lejött a gyűrűről, Baracé viszont nem, 70-66-ra módosult ezzel az eredmény. Két remek labdaszerzés, egy Váraditól, egy pedig Benkétől, pillanatok alatt 66-74 lett az állás, ismét nagyon elkapta a fonalat a szombathelyi alakulat, a lehető legjobbkor. A másik oldalon Griffin tartotta a lelket a csapatban, újabb triplát jegyzett, a vendégeknek azonban mindenre volt válaszuk, köszönhetően többek között Boris Barac remeklésének is. A hajrához közeledve, 70-78-nál nyolcpontos volt a magyar címvédő előnye, de nem adta magát könnyen a házigazda, rövid idő leforgása alatt 75-78-ra kapaszkodtak vissza. Milos Konakov időt kért, Váradi ismét klasszis triplát tett a helyére, Benke Szilárd pedig védő lepattanót szerzett. Hummer könnyű kosara után Váradi hatodik hármasával hűtötte le a kedélyeket, kevesebb, mint egy perccel a vége előtt 77-84 volt az állás. Griffin sem akart kimaradni, a Falco már az idővel is játszott, Clark pedig megszerezte első pontjait a találkozón. A végjátékban is okosan, taktikusan kosárlabdázott a Falco, amely így 83-89-es győzelmet aratott.

 

A csoport másik mérkőzésén a VEF Riga 74-71-re legyőzte a Benetton Trevisot, így jelen állás szerint a szombathelyiek vezetik csoportjukat és egy lépésre kerültek az egyenes ágon történő továbbjutástól. Amennyiben a Falco december 22-én szerdán legyőzi a letteket, úgy a kvartett másik mérkőzésének eredményétől függetlenül ott lesz a legjobb 16 között.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Szabi, a pék: megyek haza a karneválra
„A kemence mellett érzem a legjobban magam” – vallja Szabadfi Szabolcs, vagy, ahogy most már mindenki ismeri, Szabi a pék. Éppen ezért kedvenc kemencéjével érkezik Szombathelyre. Egy hosszú műszak után beszélgettünk a reformernek számító, szakmáját 33 éve újító pékkel. Az apropó kettős: egyrészt közeleg az új kenyér ünnepe, másrészt a Savaria Karneválon újra megkóstolhatjuk Szabi kovászos finomságait.
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.