km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Orbán átrendezné a magyar külkereskedelmi politikát

Orbán átrendezné a magyar külkereskedelmi politikát

Furcsa kampány ez, egyszerre kell lelkesedni, közben folyamatosan emlékeztetni arra magunkat, hogy stratégiai nyugalomra van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán.

 

Hozzátette: a háborút elítéljük, nemet mondunk az erőszakra, és a szövetségeseinkkel együtt vagyunk, a legfontosabb viszont az, hogy kimaradjon az ország háborús konfliktusból. Közölte: olyan döntéseket kell hozni, hogy a háború árát ne a magyarokkal fizettessék meg.

 

A miniszterelök kijelentette: van már bank (a Sperbank), ami összeomlott, ez volt a leggyengébb látszem kétségtelen, de a magyar bankrendszer stabil. Az eddigi nyitott kapcsolatrendszer, amiben mindenkivel kereskedni tudtunk, most elnehezül a háború miatt, a világ befeszül. Bizonyos korábbi lehetőségek lezárulnak, az egész magyar külkereskedelmi stratégiát hozzá kell igazítani az új helyzethez, a következő napokban ezen dolgozik a kormány.

 

Mint Orbán mondta, „a zsebünk szerint” is az az érdek, hogy minél hamarabb béke legyen, és a piacok egy részét vissza tudjuk szerezni. A szankciók lényege a miniszterelnök fordulata szerint, hogy „valakit jól bokán rúgnak”, de ez a nyugati szankció nekünk is fájni fog – ha szerencsénk van, kevésbé. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az energiapiacot ki tudjuk venni a szankciók közül, mert a gazdálkodóklat kevésbé lehet megvédeni a következményektől. Az az érdek, hogy ne legyen az egekben az energia ára, egyszerűsítette le a kérdést Orbán.

 

A miniszterelnök ezután rátért a számokra: az Oroszországba irányuló export a kivitel 2 %-át, az Ukrajnába menő export pedig 1,8%át teszi ki, az az alacsony mértékű kitettség kibírható, menedzselhető. Az import nehezebb ügy: a teljes agrárbehozatal 7%-a Ukrájnából (nyersanyag, műtrágya, takarmány), 8%-a pedig Oroszországból jött. Mint Orbán kijelentette, követik a helyzetet az agrárminiszterrel, és reagálni fognak erre.

 

Orbán szerint a növekvő energiaár beépül másba is, hatással van az árfolyamváltozásra. Ahogy fogalmazott: „a középeurópai valuták libikókára kerültek, csak részlegesen lehet kivonni magunkat ez alól”.

 

A miniszterelnök felvázolta az új agráripari stratégiát. A stratégia lényege: az agrárfinanszírozásban az uniós és a magántámogatások mellett juttatott nemzeti támogatást az eddigi 17.5%-os arányról 80%-ra emelik. Így 9000 milliárd forint jut az agrárium fejlesztésére, ami háromszor több, mint eddig. Emellett megfordítanák élelmiszeriparban a tulajdoni viszonyokat, azaz a jelenlegi 80-20%-os külföldi-hazai arány helyett az a cél, hogy a hazai tulajdon emelkedjen 80%-ra, a külföldi pedig csökkenjen le 20%-ra. Ha van magyar tulajdonú élelmiszeripar, akkor lesz a magyar élelmiszefogyasztás is, és a boltok polcain 80%-ban magyar termék lesz, tette hozzá Orbán.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.