km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Orbán átrendezné a magyar külkereskedelmi politikát

Orbán átrendezné a magyar külkereskedelmi politikát

Furcsa kampány ez, egyszerre kell lelkesedni, közben folyamatosan emlékeztetni arra magunkat, hogy stratégiai nyugalomra van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán.

 

Hozzátette: a háborút elítéljük, nemet mondunk az erőszakra, és a szövetségeseinkkel együtt vagyunk, a legfontosabb viszont az, hogy kimaradjon az ország háborús konfliktusból. Közölte: olyan döntéseket kell hozni, hogy a háború árát ne a magyarokkal fizettessék meg.

 

A miniszterelök kijelentette: van már bank (a Sperbank), ami összeomlott, ez volt a leggyengébb látszem kétségtelen, de a magyar bankrendszer stabil. Az eddigi nyitott kapcsolatrendszer, amiben mindenkivel kereskedni tudtunk, most elnehezül a háború miatt, a világ befeszül. Bizonyos korábbi lehetőségek lezárulnak, az egész magyar külkereskedelmi stratégiát hozzá kell igazítani az új helyzethez, a következő napokban ezen dolgozik a kormány.

 

Mint Orbán mondta, „a zsebünk szerint” is az az érdek, hogy minél hamarabb béke legyen, és a piacok egy részét vissza tudjuk szerezni. A szankciók lényege a miniszterelnök fordulata szerint, hogy „valakit jól bokán rúgnak”, de ez a nyugati szankció nekünk is fájni fog – ha szerencsénk van, kevésbé. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az energiapiacot ki tudjuk venni a szankciók közül, mert a gazdálkodóklat kevésbé lehet megvédeni a következményektől. Az az érdek, hogy ne legyen az egekben az energia ára, egyszerűsítette le a kérdést Orbán.

 

A miniszterelnök ezután rátért a számokra: az Oroszországba irányuló export a kivitel 2 %-át, az Ukrajnába menő export pedig 1,8%át teszi ki, az az alacsony mértékű kitettség kibírható, menedzselhető. Az import nehezebb ügy: a teljes agrárbehozatal 7%-a Ukrájnából (nyersanyag, műtrágya, takarmány), 8%-a pedig Oroszországból jött. Mint Orbán kijelentette, követik a helyzetet az agrárminiszterrel, és reagálni fognak erre.

 

Orbán szerint a növekvő energiaár beépül másba is, hatással van az árfolyamváltozásra. Ahogy fogalmazott: „a középeurópai valuták libikókára kerültek, csak részlegesen lehet kivonni magunkat ez alól”.

 

A miniszterelnök felvázolta az új agráripari stratégiát. A stratégia lényege: az agrárfinanszírozásban az uniós és a magántámogatások mellett juttatott nemzeti támogatást az eddigi 17.5%-os arányról 80%-ra emelik. Így 9000 milliárd forint jut az agrárium fejlesztésére, ami háromszor több, mint eddig. Emellett megfordítanák élelmiszeriparban a tulajdoni viszonyokat, azaz a jelenlegi 80-20%-os külföldi-hazai arány helyett az a cél, hogy a hazai tulajdon emelkedjen 80%-ra, a külföldi pedig csökkenjen le 20%-ra. Ha van magyar tulajdonú élelmiszeripar, akkor lesz a magyar élelmiszefogyasztás is, és a boltok polcain 80%-ban magyar termék lesz, tette hozzá Orbán.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.