km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Oltási munkacsoport: megyénkben 20 háziorvos 200 adag vakcinát kapott

Oltási munkacsoport: megyénkben 20 háziorvos 200 adag vakcinát kapott

Ülést tartott tegnap a Vas megyei oltási munkacsoport. Helyben erre a pár napja frissen megalakult szervezetre hárulnak a koronavírus elleni oltással kapcsolatos szervezési feladatok. Az egyeztetésen részt vett György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője is, aki elmondta: arra törekszenek, hogy minél hamarabb minél több embert be tudjanak oltani, ehhez azonban vakcinára van szükség.

 

Ezen a héten 20 háziorvosnak összesen 200 adag vakcinát tudtak adni megyénkben, országos szinten viszont 40 ezer ember oltására van kapacitás, illetve oltóanyag - derült ki az ülésen. Ezen túl praxisonként további 6-6 főt ki kellett jelölniük a háziorvosoknak, ők a központi oltóhelyeken kapják meg a védettséget nyújtó szert. Aki az első oltáson túl van, már elindult a védettség felé vezető úton, ezért az a cél, hogy minél több ilyen ember legyen Magyarországon. 


“A vakcina, az sajnos kevés. Ezért is áll elő az a helyzet, hogy most nem valamennyi háziorvosi praxisnak tudtunk adni beoltandó vakcinát, csak 1080-nak, és mintegy 5000 ilyen háziorvosi praxis van. Ha az oltóanyagok rendelkezésre fognak állni, akkor természetesen minden háziorvosnak fogjuk ezt biztosítani. Továbbra is a kórházakra, megyei kórházakra, városi kórházakra, sőt a szakrendelőkre is számítunk. Így összességében tudunk biztosítani egy akkora egészségügyi intézményrendszeri kapacitást, amely nagy tömegek oltására is alkalmas. Olyan tervet készítettünk, amely tulajdonképpen egy tömeges oltási hétvégén megközelítőleg 1 millió főnek a beoltását is lehetővé teszi. Ez egy óriási logisztikai feladat” – hangsúlyozta az államtitkár. 


Időarányosan haladnak az oltásokkal, az a cél, hogy mindig beadják valamennyi éppen rendelkezésre álló vakcinát. Az államtitkár egyébként minden megyébe ellátogat, és ismerteti az oltási tervet, valamint a tömeges oltási szakasz felépítéséről is tájékoztatja a helyi munkacsoportot.


“Az európai  uniós beszerzések mellett arra törekszünk, hogy minden olyan forrásból, amiből hatékony vakcina beszerezhető - legyen az Szputnyik vakcina az orosz államtól, vagy pedig Kínából a Sinopharm vakcina. Ezeknek a beszerzését is szorgalmazzuk és intézzük. Ezek mind hatékony vakcinák, hiszen a világon ezekkel a vakcinákkal már több tízmillió embert beoltottak” – tette hozzá.


Vas megyében a szombathelyi Markusovszky Kórházban és a sárvári Szent László Kórházban jelöltek ki oltópontot, ezen kívül 135 háziorvosi praxisban is fognak oltani, ha lesz elég vakcina.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.