km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Oltási munkacsoport: megyénkben 20 háziorvos 200 adag vakcinát kapott

Oltási munkacsoport: megyénkben 20 háziorvos 200 adag vakcinát kapott

Ülést tartott tegnap a Vas megyei oltási munkacsoport. Helyben erre a pár napja frissen megalakult szervezetre hárulnak a koronavírus elleni oltással kapcsolatos szervezési feladatok. Az egyeztetésen részt vett György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője is, aki elmondta: arra törekszenek, hogy minél hamarabb minél több embert be tudjanak oltani, ehhez azonban vakcinára van szükség.

 

Ezen a héten 20 háziorvosnak összesen 200 adag vakcinát tudtak adni megyénkben, országos szinten viszont 40 ezer ember oltására van kapacitás, illetve oltóanyag - derült ki az ülésen. Ezen túl praxisonként további 6-6 főt ki kellett jelölniük a háziorvosoknak, ők a központi oltóhelyeken kapják meg a védettséget nyújtó szert. Aki az első oltáson túl van, már elindult a védettség felé vezető úton, ezért az a cél, hogy minél több ilyen ember legyen Magyarországon. 


“A vakcina, az sajnos kevés. Ezért is áll elő az a helyzet, hogy most nem valamennyi háziorvosi praxisnak tudtunk adni beoltandó vakcinát, csak 1080-nak, és mintegy 5000 ilyen háziorvosi praxis van. Ha az oltóanyagok rendelkezésre fognak állni, akkor természetesen minden háziorvosnak fogjuk ezt biztosítani. Továbbra is a kórházakra, megyei kórházakra, városi kórházakra, sőt a szakrendelőkre is számítunk. Így összességében tudunk biztosítani egy akkora egészségügyi intézményrendszeri kapacitást, amely nagy tömegek oltására is alkalmas. Olyan tervet készítettünk, amely tulajdonképpen egy tömeges oltási hétvégén megközelítőleg 1 millió főnek a beoltását is lehetővé teszi. Ez egy óriási logisztikai feladat” – hangsúlyozta az államtitkár. 


Időarányosan haladnak az oltásokkal, az a cél, hogy mindig beadják valamennyi éppen rendelkezésre álló vakcinát. Az államtitkár egyébként minden megyébe ellátogat, és ismerteti az oltási tervet, valamint a tömeges oltási szakasz felépítéséről is tájékoztatja a helyi munkacsoportot.


“Az európai  uniós beszerzések mellett arra törekszünk, hogy minden olyan forrásból, amiből hatékony vakcina beszerezhető - legyen az Szputnyik vakcina az orosz államtól, vagy pedig Kínából a Sinopharm vakcina. Ezeknek a beszerzését is szorgalmazzuk és intézzük. Ezek mind hatékony vakcinák, hiszen a világon ezekkel a vakcinákkal már több tízmillió embert beoltottak” – tette hozzá.


Vas megyében a szombathelyi Markusovszky Kórházban és a sárvári Szent László Kórházban jelöltek ki oltópontot, ezen kívül 135 háziorvosi praxisban is fognak oltani, ha lesz elég vakcina.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Megyei II. osztály, északi csoport: kiütéses gércei és csepregi siker
Utóbbi a Söptével együtt továbbra is hibátlan mérleggel rendelkezik, így ez a két csapat foglalja el a tabella első két pozícióját. A Bozsok lendülete tovább tart, az Alsóújlak viszont zsinórban négy győzelem után ezúttal vereséget szenvedett. A Gencsapáti és a Szeleste megtorpant, a Kemenesalja pedig döntetlent játszott az Újperinttel.
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.