km/óra
  2021.10.24., vasárnap  •  Salamon napja
Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

A munkájukat elvesztőket segítő csomagot jelentett be dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere a város Facebook-oldalán.

 

Három hét telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, számtalan intézkedést hoztak önkormányzati szinten – mondta a polgármester. Ezek leginkább arról szóltak, hogyan tudják a mindennapok biztonságát garantálni, az egészség volt a fókuszban. 


Az elmúlt három hétben rengeteg megkeresést kaptak, hogy sokaknak a létbiztonsága került veszélybe. Sokan veszítették el a munkájukat, sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy napról napra kell megélniük. Hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az önkormányzat feladata ilyenkor a segítségnyújtás, de kötelességüknek érzik, hogy ilyen helyzetben cselekedjenek. Dr. Nemény András bejelentette, több mint a duplájára, 400 millió forintra emeli azt az összeget, amiből segíteni tudnak. Létrehoztak egy új támogatási formát, ami kimondottan azoknak szól, akik most veszítették el a munkájukat. Ők akár 100 ezer forintot is kaphatnak, ha bejelentkeznek és regisztrálnak. 


De azokra is gondoltak, akik nem most veszítették el a munkájukat, viszont a megélhetésük komoly veszélybe került. Az ő esetükben 42.700 forintról 57 ezer forintra emelték azt az összeget, amiből támogatás tudnak nyújtani. 

Hozzáfűzte még, hogy a mostani csomag a ma túléléséről szól, de gondolkodniuk kell a holnap városára is. Éppen ezért készítettek egy másik csomagot a kis- és középvállalkozók számára. Ez lesz az úgynevezett Restart program, amelyet a közeljövőben ismertetnek. 

 

 

Íme a részletek: 


Akinek a keresőtevékenysége a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt (azaz 2020. március 11. napját követően) – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (Munkaügyi Központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetette magát, ez esetben a támogatás maximális összege 100.000 forint.
 
Két dolgot kell igazolni:
- a keresőtevékenység megszűnését (bármilyen okiratot elfogadnak, pl.: felmondásról szóló munkáltatói nyilatkozat, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló nyilatkozat, egyéni vállalkozói igazolvány leadásáról szóló igazolás stb.)
- álláskeresőként a kérelmező nyilvántartásba vetette magát (munkaügyi központ igazolása alapján)

Egyéb más támogatások nem zárják ki ennek az új támogatás igénybevételének lehetőségét, de egy családban egy személy kaphatja.

A kérelmet a szokásos úton, a jelenlegi ügyfélfogadási rendszerben a Szociális és Intézményi Irodától lehet 2020. április 3-tól igényelni. Részletekkel, kérdésekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken tudnak segíteni a hivatal munkatársai: 94/520-324, 94/520-157, 94/520-139, 94/520-259; segely@szombathely.hu.

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Torony: „a plébánosnak az egységet kell képviselnie”
Haller László augusztus 1-től vezeti a toronyi plébániát – elődje, dr. Perger Gyula Kőszegre távozott. Az 55 esztendős pappal, aki nem mellesleg nyugalmazott honvéd őrnagy – a Jóistenhez vezető útjáról, a pristinai kiküldetésről, humorról, és egy XXI. századi plébános küldetéséről is beszélgettünk.
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
legfrissebbek
Meleg idő várható a jövő héten
Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet.
A legszigorúbb karanténra készülnek a szomszédban
Ukrajna vörös zónában, azaz a legszigorúbb korlátozások között ünnepelheti majd az újévet, legalábbis ezt jósolta egy járványügyi szakértő.
Megkönnyíti a bringások dolgát a MÁV
Számos, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi indításával készül a hétfőn kezdődő őszi szünetre a MÁV-Start.
Rusvai: csökken a fertőzöttek átlagéletkora
Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában.
A legrosszabbkor jött a globális papírhiány
A könyvkiadás, a karácsonyi csomagolópapírok és ajándékkártyák gyártása is megsínylik a helyzetet.