km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

A munkájukat elvesztőket segítő csomagot jelentett be dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere a város Facebook-oldalán.

 

Három hét telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, számtalan intézkedést hoztak önkormányzati szinten – mondta a polgármester. Ezek leginkább arról szóltak, hogyan tudják a mindennapok biztonságát garantálni, az egészség volt a fókuszban. 


Az elmúlt három hétben rengeteg megkeresést kaptak, hogy sokaknak a létbiztonsága került veszélybe. Sokan veszítették el a munkájukat, sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy napról napra kell megélniük. Hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az önkormányzat feladata ilyenkor a segítségnyújtás, de kötelességüknek érzik, hogy ilyen helyzetben cselekedjenek. Dr. Nemény András bejelentette, több mint a duplájára, 400 millió forintra emeli azt az összeget, amiből segíteni tudnak. Létrehoztak egy új támogatási formát, ami kimondottan azoknak szól, akik most veszítették el a munkájukat. Ők akár 100 ezer forintot is kaphatnak, ha bejelentkeznek és regisztrálnak. 


De azokra is gondoltak, akik nem most veszítették el a munkájukat, viszont a megélhetésük komoly veszélybe került. Az ő esetükben 42.700 forintról 57 ezer forintra emelték azt az összeget, amiből támogatás tudnak nyújtani. 

Hozzáfűzte még, hogy a mostani csomag a ma túléléséről szól, de gondolkodniuk kell a holnap városára is. Éppen ezért készítettek egy másik csomagot a kis- és középvállalkozók számára. Ez lesz az úgynevezett Restart program, amelyet a közeljövőben ismertetnek. 

 

 

Íme a részletek: 


Akinek a keresőtevékenysége a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt (azaz 2020. március 11. napját követően) – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (Munkaügyi Központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetette magát, ez esetben a támogatás maximális összege 100.000 forint.
 
Két dolgot kell igazolni:
- a keresőtevékenység megszűnését (bármilyen okiratot elfogadnak, pl.: felmondásról szóló munkáltatói nyilatkozat, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló nyilatkozat, egyéni vállalkozói igazolvány leadásáról szóló igazolás stb.)
- álláskeresőként a kérelmező nyilvántartásba vetette magát (munkaügyi központ igazolása alapján)

Egyéb más támogatások nem zárják ki ennek az új támogatás igénybevételének lehetőségét, de egy családban egy személy kaphatja.

A kérelmet a szokásos úton, a jelenlegi ügyfélfogadási rendszerben a Szociális és Intézményi Irodától lehet 2020. április 3-tól igényelni. Részletekkel, kérdésekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken tudnak segíteni a hivatal munkatársai: 94/520-324, 94/520-157, 94/520-139, 94/520-259; segely@szombathely.hu.

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
96 új fertőzött Vasban, 1820 Magyarországon, 38-an meghaltak
1820 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 1464-ről 1560-ra nőtt.
Árokba borult gépkocsit mentenek a tűzoltók a Sárvár és Ikervár közötti úton
Ittas sofőr próbált kihajtani füstölgő kerekekkel az árokból a 87-es főúton
Az autót vezető középkorú férfi jobbra szeretett volna kanyarodni a 87-es főútra, de helyette áthajtott az úton és az árokba fordult. A tervéről azonban nem tett le és kipörgő kerekekkel próbált kihajtani az árokból.
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés
A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.
Portugál Nagydíj: Bottas volt az első szabadedzés legjobbja
Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Portugál Nagydíj pénteki első szabadedzésén.