km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Nem árt az elővigyázatosság a gázpalack cseréjekor

Nem árt az elővigyázatosság a gázpalack cseréjekor

Szivárgott a gáz egy palack elzáró szelepénél Kemenessömjénben. A műszaki mentéshez a celldömölki önkormányzati tűzoltókat riasztották, olvasható a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Jótanácsokat is megosztottak azért, hogy ne történjenek balesetek a palackok cseréjekor.

 

Mint írják, propánbutángáz-palackot szeretett volna cserélni az otthonában egy lakó Kemenessömjénben, a Petőfi Sándor utcában pénteken délután. Az elzáró szelepnél azonban a gáz szivárgását észlelte. A lakó a palackot az udvarra vitte, majd a tűzoltók segítségét kérte. A celldömölki önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egység lakott területtől kétszáz méterre vitte a palackot, majd teljes védőfelszerelésben egy vízsugár fedezete mellett a propánbutángáz-palackot leengedte. 


Ez a hétvégi esemény is bizonyítja, hogy milyen elővigyázatosnak kell lennünk, ha propánbutángáz-palackot használunk otthonunkban. Íme néhány nagyon fontos tanács, hogy a káreseteket megelőzzük – tették hozzá. 


Sok helyen használnak palackos gázt, az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet. A palackban magas nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára (3-2,1 milliméter), ezáltal áttételesen a palack biztonságosságára (minél vastagabb a palack fala, annál ellenállóbb a különböző hatásokra).


Felhívják a figyelmet, hogy gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek.


További tanácsok:

  • Mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítést kell használni. Csere közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie. 
  • Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert (a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk).
  • Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. 
  • A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot. 
  • Ha olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

 

Fotó: illusztráció
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.