km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Mozibajok: megfogyatkoztak a nézők

Mozibajok: megfogyatkoztak a nézők

Alaposan megtépázta a Savaria Mozi nézőszámait a koronavírus-járvány: az évi 80 ezerről negyedére esett vissza a nézők száma. A csökkenést nemcsak a filmszínház érezte meg, hanem az épületben található kávézó is – a bérlő az elmúlt közgyűlésen kapott halasztott fizetési bérleti díj-fizetés egyhangú döntés alapján.

 

2014-ben majdnem 44 ezren, 2016-ban több mint 74 ezren, 2017-ben 80 ezren, egy évvel később 82 ezren, az utolsó, járványmentes évben 78 ezren keresték fel a Savaria Mozit, tájékoztatta lapunkat Mayer Rudolf, az AGORA mozgókép szakági vezetője. A koronavírus aztán mindent átrendezett: 2020-ban 19.515-en váltottak jegyet – a korlátozások miatt 162 napon át zárva volt az intézmény. 2021-ben hasonló volt a helyzet, 26 348 néző váltott jegyet, 129 napon ki sem nyithatott a filmszínház.   


– Most nyitva vagyunk – mondta el Mayer Rudolf –, de hasonlóan az összes magyarországi mozihoz azt tapasztaljuk, az emberek a járvány miatt korlátozzák magukat, nem szívesen ülnek be a filmekre, ráadásul úgy, hogy maszkot kell viselniük. Abban bízunk, hogy február végére lecseng a pandémia, és visszatérnek a látogatók. Erre programokkal is igyekszünk ösztönözni őket, az NKA támogatásával indulnak tematikus ART-programjaink. Lesz képzőművészeti ismeretterjesztő sorozatunk, vetítünk koncertfilmeket, és a Házasság Hete rendezvénysorozathoz is kapcsolódunk mozielőadásokkal. A nagyteremben több rendezvényt is szervezünk, egyebek mellett lesz bábelőadás, koncertezik a városi fúvószenekar – ezekkel is szeretnénk visszacsalogatni az nézőket a Savaria Moziba. 


Hasonló tapasztalatokról számolt be a mozi kávézóját bérlő cég vezetője, Farkas Mihály is. 


– Azt láttuk, hogy átalakultak a nézői szokások, a videómegosztó és az előfizetéses streamszolgáltató oldalak szárnyalnak, az emberek elszoktak a mozitól. 2021 nyarán végre volt egy kis fellendülés, a nézők ismét elkezdtek visszaszállingózni a mozikba. Ekkor voltak igazán jó időszakok is, aztán az újabb hullám ismét betett a filmszínházaknak. A koncerteket sem lehetett már úgy megtartani, ahogy korábban. A közönséget védettségi igazolvány által meg kellett szűrni, így eleve kevesebben voltak. Megtörtént az is, hogy amikor végre le tudunk szervezni egy koncertet, akkor pozitív teszt miatt a fellépő mondta vissza a szereplést. November elsejével elvágták volna a mozik működését, pár ember lézeng csak azóta. A kötelező maszkviselés, az oltási igazolvány és emberek félelme egyaránt betett a mozik látogatottságának. A statisztikai kimutatások szerint negyedére esett vissza a mozik forgalma, így a vállalkozásunk legerősebb lábát rúgta ki a vírus. 


A mozi kávézóját a korábbi bérlő 2004 óta működtette. Először tíz évre kötött vele szerződést a város, amelyet 2014-ben újabb két évre, 2016-tól pedig további három évre meghosszabbítottak, akkor változatlan bérleti díjat (360 ezer forint) megállapítva.  2019-ben határozott úgy a város, meghirdeti a helyet, legalább havi 393 ezer forint + áfa értékű ajánlattal lehetett pályázni. A pályázatról 2020 februárjában döntött a közgyűlés, a régi bérlő több mint 800 ezer, Farkas Mihály vállalkozása 1,1 millió forintot ajánlott. 


– A szerződéskötéskor már ugyan volt bennünk egy kis félelem, nem tudtuk, hogy majd mit hoz a járvány, de arra, hogy ilyen sokáig zárva kell lennünk, nem számítottunk – mondta el lapunknak Farkas Mihály. – Az eltelt egy és háromnegyedévből egy évet teljesen zárva voltunk a koronavírus miatt. Tíz évre kaptuk meg az üzemeltetést. Nyílt pályázaton licitáltunk, mi ígértük a legtöbbet, ezért nyertünk. Költségünket jelenti emellett még a rezsi, az alkalmazottak bére, és a beruházások kifizetése is. A helyet üresen kaptuk, minden átalakítást nekünk kellett elvégezni, és minden berendezést mi hoztunk.


A bérlő a nehézségek miatt az önkormányzathoz fordult, a testület egyhangú szavazással, a januári közgyűlésén fogadta a bérleti díj fizetési átütemezésére vonatkozó kérelmet. A cégnek idén január elsejétől 2022 év végéig a bérleti díj felét kell havonta fizetnie, ezt követően 2023. január elsejétől emelt bérleti díj fizetésére köteles.


– Köszönet illeti a döntésért a képviselőket, köszönöm a Fidesz-frakciónak is, hogy megszavazták az előterjesztést, mivel a városvezetés eleinte hezitált, így viszont egyhangú döntés született. Külön köszönöm Horváth Gábor képviselő úr támogatását, aki a bizottsági ülésen nem, a közgyűlésen mégis támogatta az átütemezést, így egyhangúlag szavazta meg ezt az önkormányzat. Az elmúlt csaknem két évben nemhogy nyereségünk, hanem rengeteg veszteségünk keletkezett. Folyamatosan azon vagyunk, hogy megpróbáljunk lefaragni az adósságból, de ehhez nekünk is segítségre van szükségünk. Bízunk benne, hogy 2023-ra lecseng a járvány és három év alatt le tudjuk törleszteni azt a bérleti díjat, amit most elengedett az önkormányzat. Mi is több programmal készülünk, tavasztól végre koncertjeink is lesznek, folytatódnak az előzenés szerdák, és egyéb korábban közkedvelt programokat is szervezünk.


Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.