km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Megszüntették az eljárást, érkezhet az uniós pénz a szentkirályi bölcsődére

Megszüntették az eljárást, érkezhet az uniós pénz a szentkirályi bölcsődére

A város már alá is írta a szerződést a kivitelezővel, a Miniszterelnökség pedig megszüntette a korábban indított szabálytalansági eljárást, happy end - szerdán pedig indul is a szentkirályi bölcsőde építése, de legalábbis a cég átveszi a munkaterületet.

A Szedreskert Bölcsőde története

A szombathelyi közgyűlés még 2021 decemberében döntött arról, hogy az önkormányzat pályázik egy 40 férőhelyes bölcsőde építésére Szentkirályon.

A Szedreskert szomszédságában létesítendő új intézmény lesz a déli városrész legnagyobb beruházása. Három leromlott állapotú épület áll most itt. Az egyikben a Leo Karate-do SE tartotta az edzéseit, a másikban fiókkönyvtár működött, a harmadikban nyaranta gyermektábori foglalkozásokat szerveztek. Az épületeket elbontják, és ezen a csaknem 2500 m2-es telken épül fel az új bölcsőde.

Az épületeket elbontják, és a helyükre épül majd a szentkirályi Szedreskert Bölcsőde Fotó: Nagy Jácint

A beruházás költsége mintegy 600 millió forint, a pénz az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) alapból érkezik.  Egy nyári sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy az új intézmény várhatóan 11 új munkahelyet is teremt. A beruházás finanszírozásáról még tavaly májusban kötött támogatási szerződést az önkormányzat a Miniszterelnökséggel, a szerződést azóta ötször módosították. 

A projekt kivitelezésére közbeszerzést írt ki a város, a győztes a WESTUNION-PLAN Kft. lett, mintegy bruttó 520 millió forintos ajánlati árral. 

Így döntött a közgyűlés a szentkirályi bölcsődéről

A szentkirályi bölcsőde ügye a múlt csütörtöki, rendkívüli közgyűlésen is téma volt, a képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy akkor is megépítik-e a bölcsődét, ha a Miniszterelnökségtől végül mégsem kapják meg a pályázati pénzt. Mert, hogy az állam a szerződés egyik pontjának nem teljesítésére hivatkozva - egy elszámolási dokumentum és egy határidő állítólagos be nem tartása miatt - szabálytalansági eljárást indított és felfüggesztette a pályázat kifizetését.

A projekt lebonyolítója, a Savaria Városfejlesztési Kft. vitatta a Miniszterelnökség álláspontját, mondván az állam egy korábbi szerződés-módosítási határidőt kér számon, hibásan, mivel azóta újabb módosítások történtek a megállapodásban és arra ezért már más határidők érvényesek. A képviselők bíztak a városi cég érvelésében, és egységesen - pártállástól függetlenül - arra voksoltak, hogy kössék meg a szerződést a kivitelezővel, és akkor is vigyék végig a projektet, ha az állam kihátrálna a finanszírozás mögül.

Mea culpa (helyett)

Végül a Savaria Városfejlesztési Kft. jogértelmezése bizonyult helyesnek, mert a Miniszterelnökség Helyreállítási Terv Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága hétfőn délelőtt levelet küldött a városnak, amelyben arról tájékoztat, hogy megszüntette a szabálytalansági eljárást, mert nem történt szabálytalanság. 

- Abban biztosak voltunk, hogy részünkről nem történt hiba, hiszen korábban az összes határidő-módosításunkat jóváhagyta a Miniszterelnökség - mondta érdeklődésünkre Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!), a déli városrész képviselője, hozzátéve: örül, hogy a másik fél belátta, Szombathely minden szabályt betartott.  

A képviselőtől megtudtuk még, hétfőn a város leszerződött a WESTUNION-PLAN Kft-vel, úgyhogy szerdán 10.00-kor már a munkaterületet is átveszi az építőipari cég, amelynek 12 hónapja lesz, hogy felépítse a szentkirályi bölcsődét. 

A Szedreskert Bölcsőde átadás ennek megfelelően 2024 év végére várható. 

Egyet már átadtak, és épül még egy

Új bölcsődei férőhelyekre nagy szükség van Szombathelyen, még azzal együtt is, hogy tavaly adták át a Városligeti Bölcsődét, és épít egy új bölcsit a Középhegyi úton uniós és önkormányzati támogatásból a Szombathelyi Egyházmegye is.

A szombathelyi önkormányzat nagyon komoly bölcsődei hálózatot tart fenn, 8 tagintézménnyel, 600 ellátott gyerekkel, és 174 dolgozóval.    

Fotók: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.