km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Megnyílt a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Magvető Tanoda Szombathelyen

Megnyílt a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Magvető Tanoda Szombathelyen

Hétfő délután ünnepség keretében nyitották meg Szombathelyen a Magvető Tanodát. A szombathelyi Annunciáta Házban működő, hátrányos helyzetű gyermekek segítésére nyílt tanoda fenntartója a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

A hátrányos helyzetből a legfontosabb kitörési pont a tanulás, az iskola, kezdte beszédét dr. Székely János megyéspüspök, mely nemcsak jobb munkahelyet, hanem tágasabb gondolkodást, jobb életet is jelent. A kisgyermek számára a legnagyobb ajándék, ha lassanként a szelleme, a lelke tágassá válik, megérti a világot, s örömét leli az emberi kultúra megismerésében. A tanoda próbál odaállni a fiatalok mellé, és segíteni őket a tanulásban és a kibontakozásban.

A tanoda kinyújtott kéz, egy baráti kéz, ami segít abban, hogy valaki nehéz helyzetéből kitörjön – zárta szavait dr. Székely János, megköszönve többek között Tuczainé Régvári Mariettának, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetőjének munkáját, mellyel három évtized alatt az ország legtöbb intézménnyel rendelkező, legelevenebb karitászává tette a szombathelyit, mely most a Magvető Tanodával bővül.

Tuczainé Régvári Marietta örömhírről számolt be: a megnyitó előtt hívták telefonon azzal, hogy a tanoda szerződéseit aláírták, a működés elindulhat. A résztvevő fiatalokhoz szólva elmondta, hogy érdemes tanulni: „akkor is, ha nincs íróasztalunk, ha nincs kislámpánk, mert lehet, hogy ebből valami nagyon szép kerekedik ki”.

Virágh Enikő, a Magvető Tanoda szakmai vezetője elárulta, a tavaly megkezdett közös gondolkodás eredményeként szeptember közepén nyújtottak be pályázatot a Magvető Tanoda működésének finanszírozására, melyet elnyertek, közben a működési engedélyt is megszerezték, így március 1-jén végre gyakorlati lépésekre válthatják a terveiket.

A tanodába önként jönnek a gyerekek, elsősorban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű családokból, ahol kiscsoportos foglalkozások keretében segítik őket az aznapi feladataik elkészítésében, megkeresik az elmaradásokat, amik nehezítik az iskolai munkájukat, eredményességüket, és segítenek egy pozitívabb jövőképet kialakítani. Szabadidős programokat szerveznek számukra, és igyekeznek szoros kapcsolatot kialakítani a családokkal.

Az ünnepség a tanoda megáldásával zárult. Közreműködött az Ébren álmodók zenekar.

 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.