km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Maszk, gumikesztyű, távolságtartás, sorok: ilyen volt a boltnyitás első napja Ausztriában

Maszk, gumikesztyű, távolságtartás, sorok: ilyen volt a boltnyitás első napja Ausztriában

Az egy hónapos kényszerszünet után kedden ismét kinyithatott számos üzlet Ausztriában. A vásárlók főleg az építőanyag- és kertészeti áruházakat rohanták meg, több helyen hosszú sorokban, a megfelelő távolságot betartva várakoztak a vevők.

Főleg az építőanyag- és kertészeti áruházaknál alakultak ki hosszú sorok. A vásárlók fegyelmezetten betartották a távolságot - a boltok sok helyen limitálták a bevásárlókocsik számát, hogy ne legyen egyszerre sok vásárló a boltokban. A vorarlbergi Dornbirnben az egyik áruház parkolójában 9 órakor nem volt már szabad helyen. A bejáratnál maszkokat és kesztyűket osztottak, és fertőtlenítőszer is a vásárlók rendelkezésére állt. A vevők közötti távolságra két rendőr felügyelt, írja az ORF. Bécsben nemcsak a boltoknál alakultak ki sorok, hanem az újra megnyitott szeméttelepeken is, ahova magánszemélyek vihetik a kukákban el nem helyezhető a hulladékot 
 

A kisebb üzletek - a gazdasági kamara szóvivője szerint - nem tapasztaltak ekkora rohamot, inkább nyugodt napról számoltak be. 
 


 Peter Buchmüller, a Kereskedelmi Kamara kereskedelmi osztályának elnöke az Ö1-nek adott nyilatkozatában arra kérte kedden az embereket, hogy ne rohanják meg azonnal tömegesen az üzleteket, tartsák meg a szükséges távolságot egymás között, és továbbra is viseljék az orrot és szájat is takaró maszkokat vásárlás közben, így a fertőzésveszély csökken, és biztosítható lesz a lassú gazdasági emelkedés.


Két milliárd eurós veszteség


Buchmüller az egész ország tekintetében két milliárd euróra becsülte az üzletek egy havi bezárása miatti veszteségeket, jelenleg lépésről lépésre csökkenthető a veszteség. A kamara úgy számol, összességében az eddigi mínusz már nem hozható be ebben az évben.


Michael Ludwig polgármester azzal a kéréssel fordul Bécs lakosaihoz, hogy vásárlásaik során a kedden megnyiló 4 600 üzlet közül a helyieket részesítsék előnyben a nemzetközi óriásláncok boltjai helyett.  A Kurier szerint 1 018 üzlet nyit ki ma a belvárosban.

A szabályozás szerint a 400 négyzetméternél kisebb üzlettérrel rendelkező boltok nyithatnak ki a mai naptól: autómosók, autó- és kerékpárszervizek, barkács- és építőanyag-áruházak, zálogházak és nemesfém-kereskedések.
 

 

 

 

 

 

 

Osztrák kancellár: megtörtént az első lépés a normalitás felé

 

Megtörtént az első lépés a normalitás felé - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón. A koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét megnyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - közölte.


"A helyzet még nem olyan, mint korábban volt" - állapította meg Kurz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a későbbiekben is a járvány alakulásának függvényében döntenek majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről. "A válságot még nem sikerült leküzdeni" - hangsúlyozta. Elmondta: a kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, "meghúzzák a vészféket".


"Annyi szabadságot adunk, amennyi lehetséges, és annyi korlátozás lesz érvényben, amennyi szükséges" - fogalmazott. A kormányfő figyelmeztetett arra is, hogy továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések, így a szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és a közösségi közlekedési eszközökön is, és a kijárási korlátozást is be kell tartani.


Arról is beszélt, hogy a kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása: egyre több cég tér át a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy munkahelyeket mentsen meg. A 38 milliárd eurós segélycsomag pedig segíti őket abban, hogy átvészeljék a válságot - tette hozzá.    


Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint a "maraton első szakaszának végéhez" érkeztek, a második szakasz ugyanakkor nehezebb lesz - tette hozzá. A tárcavezető "nagy sikernek" nevezte, hogy míg nemzetközi szinten aggodalomra ad okot a járvány terjedésének mértéke, addig Ausztriában az időben bevezetett óvintézkedések hatásosak. Kifejtette, hogy március közepén még drámai volt a helyzet, és naponta átlagosan 42 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma; ezzel szemben jelenleg 0,8 százalék körüli a növekedés mértéke; tíz nap óta pedig naponta nagyobb növekedést mutat a gyógyultak, mint az új fertőzöttek száma. 


Mostanáig 14147-en fertőződtek meg koronavírussal, jelenleg 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván.    


Karl Nehammer belügyminiszter köszönetet mondott a lakosságnak a példamutató magatartásért. Húsvétkor szombaton és vasárnap kevesebben sértették meg a koronavírussal összefüggő intézkedéseket, mint előző hétvégén; ezúttal országosan 2246 feljelentést tettek a rendőrök, és 380 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.  Az óvintézkedések bevezetését követő négy hétben 24510 feljelentést tettek a rendőrök az óvintézkedések, illetve a korlátozások megsértése miatt.  


(krone.at, ORF, MTI)


Borítókép: Herbert Hell/Twitter

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.