km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
KSH: a kormány volt a legnagyobb hitelfelvevő év elején

KSH: a kormány volt a legnagyobb hitelfelvevő év elején

Az első negyedévben a magyarországi GDP 11 576 milliárd forintot tett ki; a legnagyobb hitelfelvevő szektor a kormányzat volt, miközben a háztartások és a vállalatok nettó hitelnyújtó pozícióban voltak.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalója szerint a háztartások és a háztartást segítő nonprofit intézmények nettó hitelnyújtó képessége a bruttó hazai termék 8,5 százalékát tette ki, 4,0 százalékponttal meghaladta az előző év azonos időszakit.
   

A kormányzati szektor nettó hitelfelvétele (788 milliárd forint) a megelőző negyedévi, kiugróan magas értékhez képest mérséklődött, a GDP 6,8 százalékát érte el. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai továbbra is érezhetők, a kormányzat GDP-arányos nettó hitelfelvétele 5,7 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.
   

Az első negyedévben a nemzetgazdaság egészében a rendelkezésre álló jövedelem (11 119 milliárd forint) 410 milliárd forinttal, 3,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A bővülés jelentős része a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorban realizálódott, ami 525 milliárd forinttal, 7,9 százalékkal nőtt.
   

A pénzügyi vállalatok szektor 48 milliárd forinttal, 27 százalékkal bővült. Eközben a nem pénzügyi vállalatok és a kormányzati szektor rendelkezésre álló jövedelme csökkent, előbbi 19 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal, utóbbi 144 milliárd forinttal, 5,7 százalékkal.
   

A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények rendelkezésre álló jövedelmének növekedése az első negyedévben nem járt együtt a végső fogyasztási kiadás bővülésével, aminek értéke 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A többletjövedelem elsősorban a megtakarítások emelkedésében realizálódott, a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények megtakarítási rátája 18 százalékot ért el, és a megelőző negyedévek tendenciáját követve tovább nőtt, 7,0 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.

 

Forrás: KSH, MTI

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.