km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Köztünk vannak, velünk élnek - tárlat nyílt a szociális ellátásban részesülők műveiből

Köztünk vannak, velünk élnek - tárlat nyílt a szociális ellátásban részesülők műveiből

2023-ban hirdette meg a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálata a Tudom, hogy van jogom! ellátottjogi alkotópályázatot. A pályaművekből összeállított tárlatot az országban vándorkiállításon mutatják be, melynek egyik állomása a szombathelyi Víztorony. A megnyitót március 28-án tartották.

Érzékenyíteni a társadalmat

2015 óta rendezi meg az Integrált Jogvédelmi Szolgálat (IJSZ) a szociális ellátásban részesülők számára az alkotópályázatot – mondta el lapunknak Filotásné Ugrics Katalin, Közép-Dunántúl régió ellátottjogi referense –, és minden pályázatot vándorkiállítás követ: idén 15-ször állítják ki a műveket, a harmadik helyszín a szombathelyi AGORA Víztorony.

Céljuk volt, hogy minél több olyan kiállítóhelyszínt találjanak, ahol nemcsak a szociális ellátásban közvetlenül érdekeltek, hanem a civilek is megtekinthetik az alkotásokat, melyek az irodalom és a képzőművészet segítségével mutatják be, hogy az ellátottak a szociális helyzetükre, egészségi és mentális állapotukra tekintettel hogyan értelmezik, hogyan jelenítik meg életüket és ellátotti jogaikat. Az idős gondozottak, a pszichiátriai betegek, az értelmi fogyatékkal élők, a hajléktalanok, szenvedélybetegek és az alapellátásban részesülők számára az alkotás örömet, akár gyógyulást jelent, műveik pedig érzékenyíthetik a társadalmat: ezek az ellátotti csoportok még mindig eléggé láthatatlanok a civilek számára, és hajlamosak vagyunk, míg valamely élethelyzet nem sodor minket valamelyik közelébe, nem is nagyon foglalkozni velük. 

A 2023. szeptember 15-i határidőre 532 pályamű érkezett az ország különböző részein lévő szociális intézményekből, három fő kategóriában: irodalom–vers–próza, rajz–festmény és színpadi előadás. Olyan sok értékes pályázat született, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által delegált szakmai zsűri különdíjakkal együtt 42 alkotást díjazott. A pályázat témáját minden évben valamely jogcsoporthoz kötik: idén a „Színes hétköznapok” tág lehetőséget adott az alkotóknak, melyben szárnyalhattak – már magát a kiírást is sokan izgalommal várták. 

Filotásné Ugrics Katalin, Közép-Dunántúl régió ellátottjogi referense

Az ellátotti jogok tudatosítása

A program címe pedig nem véletlenül ez: Tudom, hogy van jogom. Az IJSZ küldetése az is, hogy tudatosítsák az ellátotti csoportok tagjaiban, milyen jogaik vannak, hiszen ezekről – ahogy arról sem, hogy az ellátottjogi képviselő mit csinál – az érintettek nem tudnak eleget. Pedig nagyon sérülékeny társadalmi csoportokról beszélünk, így különösen fontos, hogy tudják, a szociális intézményekben milyen jogok illetik meg őket, és azt, hogy kihez fordulhatnak, ha ezek sérülnek. 

Tudom, hogy van jogom!, idézte Dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere köszöntőjében a kiállítás címét, hangsúlyozva, nem elég tudni, tudni is kell élni e jogokkal. És minél szélesebb kör van tisztában jogaival, lehetőségeivel, annál jobb intézkedéseket lehet hozni. – Hiszen pontosan egy olyan területről beszélünk, ahol azokat segítjük, akiknek a legjobban szüksége van a segítségre – hangsúlyozta az alpolgármester, megköszönve a szociális ellátórendszerben dolgozók emberfeletti munkáját.

Dr. László Győző alpolgármester

Az, hogy közel 600 pályamű érkezett három kategóriában, azt mutatja, van aktualitása ennek a kiállításnak, és néha a szavaknál is sokkal jobban beszélnek azok a műalkotások, versek, videók, képek az érzésekről. Ezek a rendezvények kiváló terepet biztosítanak arra, hogy kicsit jobban belelásson a nagyközönség is azoknak az életébe, akikről egyébként nem biztos, hogy hallunk, tudunk, pedig itt élnek közöttünk.

Van szerencsém négy és fél éve a szociális területet felügyelni Szombathelyen, ennyi őszinte szeretetet, mint a szociális területen ellátottaktól, még nem kaptam. Ismerjék meg a kiállítást, az ellátottak gondolatait, és ezeket a jogosultságokat ne csak tudatosítsuk, hanem éljenek is velük. Közös feladatunk, hogy ebben segítsük őket – zárta beszédét dr. László Győző.

Dr. Novák Krisztina, a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa

Szélesre tárni az ajtókat

Az IJSZ az ellátottak jogainak védelme mellett elkötelezett abban, hogy valamennyi szociális alap- és szakszolgáltatásban részesülő ajtaját minél szélesebbre tárja a társadalom irányába. Lássa mindenki, hogy ellátott társainkban mennyi hit, bátorság, öröm, küzdelem, kitartás, szeretet és alkotóerő van: a most megvalósuló vándorkiállítás is ezt hivatott megjeleníteni a művészet eszközeivel” – mondta el a megnyitón dr. Novák Krisztina, a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa, hozzátéve, fontos, hogy mindenki lássa, ezek az emberek közénk tartoznak. 

A megnyitón a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó (FÉHE) Közhasznú Nkft. nappali szolgálat fiataljai Max Lucado Értékes vagy című művének egy részletét mutatták be. Az apró, fából készült emberkék, a foltmanók nap mint nap ugyanazt teszik: arany csillagokat vagy szürke pontokat ragasztgatnak egymásra – attól függően, egy-egy cselekedetüket jónak vagy rossznak ítéli-e meg társadalmuk. Éli, a fafaragómester segítségével a csak szürke pöttyökkel bíró Pancsinelló felismeri, hogy milyen értékes – függetlenül attól, hogy a többi foltmanó mit gondol róla, és végül leperegnek róla a megbélyegzés jelei. Rájön, a foltok csak akkor maradnak rajta, ha fontosak neki, ha törődik velük.

A FÉHE nappali szolgálatának csoportja színdarabrészletet mutatott be

Festmények, rajzok, horgolt babák, hímzés, próza- és versrészletek alkotják az április 12-ig megtekinthető tárlatot, melyen különösen beszédesek a címek: A távolság nem akadály, Kezemet nyújtom feléd, Önmegvalósítás, Szabadnak lenni jó!, A fejlődés végtelen. Szinte mindegyik tükrözi a vándorkiállítás célját, azt, hogy a szociális ellátásban élők köztünk vannak, velünk élnek, szükségük van ránk – jó lenne, ha már észrevennék őket. 

 

 

Tp

Fotó: Lutor Katalin

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.