km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Megduplázódott a bejelentések száma a közterület-felügyeletnél

Megduplázódott a bejelentések száma a közterület-felügyeletnél

A közgyűlésen beszámoló hangzott el a közterület-felügyelet munkájáról. A folyamatos intézkedéseknek köszönhetően a Parkerdő területén az illegális hulladék lerakások száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

 

Az előterjesztésben néhány beszédes adat is található:


Térfigyelő ügyeleti szolgálat:


A térfigyelő ügyeleti szolgálathoz eddig összesen 1746 db lakossági bejelentés érkezett, de a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy ez a szám december 31-ig még növekedni fog.A térfigyelő ügyeleti szolgálat összesen 96 esetben alkalmazott hangszórón keresztül figyelmeztetést szabálysértés elkövetése miatt, továbbá 118 esetben alkalmaztak feljelentést. 904 esetben vált szükségessé egyéb intézkedés.


A Szombathelyi Rendőrkapitányság 107 alkalommal kereste meg a Közterület-felügyeletet kamerafelvétel kiadása, átadása végett. A Szombathelyi Rendőrkapitányság és különböző szervezeti egységek a munkavégzésük elősegítése érdekében összesen 217 esetben kértek segítséget helyszíni intézkedések lefolytatására. Önkormányzati tulajdonban lévő cégek összesen 39 esetben kértek segítséget, többnyire a munkavégzésük akadályozását képező gépjármű tulajdonosának felkutatása ügyében.


Reagáló szolgálat


A reagáló egység a fenti időszakban 716 esetben alkalmazott szabálysértések észlelése esetén figyelmeztetést. 51 esetben helyszíni bírságot, 124 esetben a gépjármű üzembentartójának távollétében helyszíni bírságot szabott ki, illetve 197 esetben alkalmaztak feljelentést, és 940 esetben foganatosítottak egyéb intézkedést. A reagáló egység a gépjármű forgalomra alkalmatlan állapota miatt összesen 113 esetben kezdeményezett eljárást. A térfigyelő ügyeleti és a reagáló szolgálat összesen 3563 intézkedést foganatosított.


Közterületi járőrszolgálat


A közterület-felügyelők járőrszolgálatuk során közlekedési szabálysértés miatt 1980 esetben alkalmaztak figyelmeztetést. Egyéb szabálysértések (közrendvédelmi) miatt a felügyelők 193 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével, tehát összesen 2173 esetben. Helyszíni bírságot közúti közlekedési szabálysértés megszegése miatt 598 esetben, közrend elleni szabálysértés elkövetése miatt 193 esetben alkalmaztak, összességében 791 esetben. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése, elmulasztása miatti feljelentés összesen 25 esetben történt. A járőrszolgálat által mobiltelefonos applikáción (Redmine) keresztül összesen 464 jelzés került beküldésre, amelyek további intézkedéseket igényeltek. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály tájékoztatása alapján 403 esetben a jelzett problémák megoldásra kerültek, 61 esetben a megoldás folyamatban van. 


Mezőőri szolgálat


A mezőőri szolgálat munkatársai a külterületi részeken 15 esetben észleltek és dokumentáltak illegális szemétlerakást, amelyben a szükséges intézkedések maradéktalanul lefolytatásra kerültek. A mezőőri szolgálat észlelése alapján a Közterület-felügyelet az idei évben 4 esetben kezdeményezte büntetőeljárások megindítását a Szombathelyi Rendőrkapitányság irányába, minden esetben a „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” bűntette alapos gyanúja miatt. 


Illegális hulladék elhelyezés:


A hatáskörrel rendelkező Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály felé összesen 83 esetben történt közigazgatási eljárás megindításának kezdeményezése 2021. március 1. napjától.


Fokozott ellenőrzések a Parkerdő területén:


Kamera felvétel alapján indított közigazgatási eljárások száma: 2020-ban 4, 2021-ben 72 volt. A folyamatos intézkedéseknek köszönhetően a Parkerdő területén az illegális hulladék lerakások száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A mobilkamerák nemcsak a Parkerdő területén, hanem a város több más pontján is telepítésre kerültek. Így a Joskar-Ola lakótelepen lévő gócpont teljes mértékben felszámolásra került. Jelenleg képviselői kérés alapján az oladi városrészen jelenleg is folyik egy terület folyamatos ellenőrzése, az elkövetők esetleges tettenérése, felkutatása és felelősségre vonása.

 

A közgyűlésen Horváth Soma alpolgármester a közterület-felügyelet munkáját méltatta, úgy fogalmazott, polgárbarátabb szervezet lett. Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely! Egyesület) kiemelte, beszédesek az adatok ezekből is látszik, hogy megduplázódott a bejelentések száma, nagyobb bizalommal fordulnak a lakosok a felügyelet felé. Említette a térfigyelő kamerarendszer hatékonyságát, az illegális hulladéklerakók felszámolását. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint inspirációra szükség van. Király u. 10., belső tömbjénél, közterületen négy intézkedésre volt szükség: a helyszínen illegális hulladéklerakás volt, két autó szabálytalanul parkolt, hajót szabálytalanul tárolték és patkányirtás is szükséges. Azt javasolta, hogy a következő költségvetés tervezésénél számoljanak azzal, hogy az analóg kamerákat digitálisra kellene cserélni a belvárosban. Megemlítette még a jogtalan parkolóhely foglalásokat, szerinte parkolásgátló oszlopokra lenne szükség. 


Horváth Soma örömét fejezte ki, hogy volt olyan, ahol sikerült megszüntetni az illegális hulladéklerakást, például a Kossuth utcában. Felhívta arra a figyelmet, hogy a Domus bevásárlóközpontnál szálljanak le az emberek a bicikliről, mivel az gyalogos sétány. Kikerülnek a táblák és fokozott ellenőrzés kezdődött, hogy elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) szerint nincs könnyű dolga a közterület-felügyeletnek. Nem népszerű a feladat és nem is könnyű. Vannak olyan területek, ahol jobban oda kellene figyelni. A Márton Áron utcát nemrég újították fel, egy nagyon keskeny utcáról van szó. Többször felmerült, hogy egyirányúsítani kellene. A parkolás is folyamatosan probléma, valahogy szankcionálni kellene.  A Csónakázó-tónál a horgászok megsértenek bizonyos szabályokat: a város felőli oldalon nem lehetne horgászni, mégis megteszik, a kutyákat szájkosár nélkül sétáltatják, illetve kerékpárral is behajtanak a gyalogos útra. 


Horváth Gábor (Fidesz) is megköszönte a munkájukat, mert sokszor kért és kapott is segítséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady téren minden tiszta cigarettacsikk és szemetes is. Ez elmondható a vasútállomásra is. 


Ágh Ernő (Fidesz) azt hangsúlyozta, Szombathely biztonsága országosan kiemelkedő, jól működött az elmúlt években is. 


Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet vezetője megköszönte az elismerő szavakat és az építő jellegű kritikát. Azt kérte, keressék őt nyugodtan bármilyen ügyben! Eddig is a következetességet tartotta szem előtt, ezután is így lesz.  


Megszavazták a beszámolót. 

 


Fotó: archív
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.