km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Megduplázódott a bejelentések száma a közterület-felügyeletnél

Megduplázódott a bejelentések száma a közterület-felügyeletnél

A közgyűlésen beszámoló hangzott el a közterület-felügyelet munkájáról. A folyamatos intézkedéseknek köszönhetően a Parkerdő területén az illegális hulladék lerakások száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

 

Az előterjesztésben néhány beszédes adat is található:


Térfigyelő ügyeleti szolgálat:


A térfigyelő ügyeleti szolgálathoz eddig összesen 1746 db lakossági bejelentés érkezett, de a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy ez a szám december 31-ig még növekedni fog.A térfigyelő ügyeleti szolgálat összesen 96 esetben alkalmazott hangszórón keresztül figyelmeztetést szabálysértés elkövetése miatt, továbbá 118 esetben alkalmaztak feljelentést. 904 esetben vált szükségessé egyéb intézkedés.


A Szombathelyi Rendőrkapitányság 107 alkalommal kereste meg a Közterület-felügyeletet kamerafelvétel kiadása, átadása végett. A Szombathelyi Rendőrkapitányság és különböző szervezeti egységek a munkavégzésük elősegítése érdekében összesen 217 esetben kértek segítséget helyszíni intézkedések lefolytatására. Önkormányzati tulajdonban lévő cégek összesen 39 esetben kértek segítséget, többnyire a munkavégzésük akadályozását képező gépjármű tulajdonosának felkutatása ügyében.


Reagáló szolgálat


A reagáló egység a fenti időszakban 716 esetben alkalmazott szabálysértések észlelése esetén figyelmeztetést. 51 esetben helyszíni bírságot, 124 esetben a gépjármű üzembentartójának távollétében helyszíni bírságot szabott ki, illetve 197 esetben alkalmaztak feljelentést, és 940 esetben foganatosítottak egyéb intézkedést. A reagáló egység a gépjármű forgalomra alkalmatlan állapota miatt összesen 113 esetben kezdeményezett eljárást. A térfigyelő ügyeleti és a reagáló szolgálat összesen 3563 intézkedést foganatosított.


Közterületi járőrszolgálat


A közterület-felügyelők járőrszolgálatuk során közlekedési szabálysértés miatt 1980 esetben alkalmaztak figyelmeztetést. Egyéb szabálysértések (közrendvédelmi) miatt a felügyelők 193 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével, tehát összesen 2173 esetben. Helyszíni bírságot közúti közlekedési szabálysértés megszegése miatt 598 esetben, közrend elleni szabálysértés elkövetése miatt 193 esetben alkalmaztak, összességében 791 esetben. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése, elmulasztása miatti feljelentés összesen 25 esetben történt. A járőrszolgálat által mobiltelefonos applikáción (Redmine) keresztül összesen 464 jelzés került beküldésre, amelyek további intézkedéseket igényeltek. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály tájékoztatása alapján 403 esetben a jelzett problémák megoldásra kerültek, 61 esetben a megoldás folyamatban van. 


Mezőőri szolgálat


A mezőőri szolgálat munkatársai a külterületi részeken 15 esetben észleltek és dokumentáltak illegális szemétlerakást, amelyben a szükséges intézkedések maradéktalanul lefolytatásra kerültek. A mezőőri szolgálat észlelése alapján a Közterület-felügyelet az idei évben 4 esetben kezdeményezte büntetőeljárások megindítását a Szombathelyi Rendőrkapitányság irányába, minden esetben a „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” bűntette alapos gyanúja miatt. 


Illegális hulladék elhelyezés:


A hatáskörrel rendelkező Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály felé összesen 83 esetben történt közigazgatási eljárás megindításának kezdeményezése 2021. március 1. napjától.


Fokozott ellenőrzések a Parkerdő területén:


Kamera felvétel alapján indított közigazgatási eljárások száma: 2020-ban 4, 2021-ben 72 volt. A folyamatos intézkedéseknek köszönhetően a Parkerdő területén az illegális hulladék lerakások száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A mobilkamerák nemcsak a Parkerdő területén, hanem a város több más pontján is telepítésre kerültek. Így a Joskar-Ola lakótelepen lévő gócpont teljes mértékben felszámolásra került. Jelenleg képviselői kérés alapján az oladi városrészen jelenleg is folyik egy terület folyamatos ellenőrzése, az elkövetők esetleges tettenérése, felkutatása és felelősségre vonása.

 

A közgyűlésen Horváth Soma alpolgármester a közterület-felügyelet munkáját méltatta, úgy fogalmazott, polgárbarátabb szervezet lett. Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely! Egyesület) kiemelte, beszédesek az adatok ezekből is látszik, hogy megduplázódott a bejelentések száma, nagyobb bizalommal fordulnak a lakosok a felügyelet felé. Említette a térfigyelő kamerarendszer hatékonyságát, az illegális hulladéklerakók felszámolását. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint inspirációra szükség van. Király u. 10., belső tömbjénél, közterületen négy intézkedésre volt szükség: a helyszínen illegális hulladéklerakás volt, két autó szabálytalanul parkolt, hajót szabálytalanul tárolték és patkányirtás is szükséges. Azt javasolta, hogy a következő költségvetés tervezésénél számoljanak azzal, hogy az analóg kamerákat digitálisra kellene cserélni a belvárosban. Megemlítette még a jogtalan parkolóhely foglalásokat, szerinte parkolásgátló oszlopokra lenne szükség. 


Horváth Soma örömét fejezte ki, hogy volt olyan, ahol sikerült megszüntetni az illegális hulladéklerakást, például a Kossuth utcában. Felhívta arra a figyelmet, hogy a Domus bevásárlóközpontnál szálljanak le az emberek a bicikliről, mivel az gyalogos sétány. Kikerülnek a táblák és fokozott ellenőrzés kezdődött, hogy elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) szerint nincs könnyű dolga a közterület-felügyeletnek. Nem népszerű a feladat és nem is könnyű. Vannak olyan területek, ahol jobban oda kellene figyelni. A Márton Áron utcát nemrég újították fel, egy nagyon keskeny utcáról van szó. Többször felmerült, hogy egyirányúsítani kellene. A parkolás is folyamatosan probléma, valahogy szankcionálni kellene.  A Csónakázó-tónál a horgászok megsértenek bizonyos szabályokat: a város felőli oldalon nem lehetne horgászni, mégis megteszik, a kutyákat szájkosár nélkül sétáltatják, illetve kerékpárral is behajtanak a gyalogos útra. 


Horváth Gábor (Fidesz) is megköszönte a munkájukat, mert sokszor kért és kapott is segítséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady téren minden tiszta cigarettacsikk és szemetes is. Ez elmondható a vasútállomásra is. 


Ágh Ernő (Fidesz) azt hangsúlyozta, Szombathely biztonsága országosan kiemelkedő, jól működött az elmúlt években is. 


Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet vezetője megköszönte az elismerő szavakat és az építő jellegű kritikát. Azt kérte, keressék őt nyugodtan bármilyen ügyben! Eddig is a következetességet tartotta szem előtt, ezután is így lesz.  


Megszavazták a beszámolót. 

 


Fotó: archív
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban