km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Közös erővel a tisztább Szombathelyért

Közös erővel a tisztább Szombathelyért

Egyeztetésre hívta az önkormányzat a nagykereskedelmi láncok képviselőit. A Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! köztisztasági programnak fontos része a városszéli bevásárlóközpontok környezetének rendezettsége, erről folytattak megbeszélést a Városházán. A találkozó jó tapasztalatokkal zárult, mindkét fél nyitott az együttműködésre.

 

Júniusban fogadta el a közgyűlés a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! köztisztasági programot, amelynek egyik eleme, hogy a bevásárlóközpontok környéki zöldterületek tisztábbak és rendezettebbek legyenek. Az általános tapasztalat ugyanis az, hogy a szél sok hulladékot elsodor a boltok parkolóiból, ami a füves részeken, sövényen, fákon fennakad, és rontja a városképet.


Horváth Soma alpolgármester, a program ötletgazdája megbeszélésre hívta a nagykereskedelmi láncok képviselőit Szuhai Viktor tanácsnokkal és Kelemen Krisztiánnal, a bűnmegelőzési bizottság elnökével közösen szerdán délután a Városháza sajtótermébe.


A meghívottak elmondták, hogy a parkolókat, járdákat naponta, az áruház három méteres körzetét pedig időszakosan takaríttatják  külsős céggel. A hulladékgyűjtő edényeket naponta ürítik, és a legtöbb helyen a szelektív gyűjtés is megoldott. Elhangzott, hogy a vásárlói szemetelést nagyjából kordában tudják tartani, de lakossági hulladékot nem szeretnének gyűjteni, ezért is kis méretűek a kukák, hogy zsákos szemetet ne lehessen elhelyezni bennük. 


A koronavírus-járvány óta megnőtt a szemét mennyisége a parkolókban, sokan eldobálják ugyanis a maszkokat, gumikesztyűket, amit a szél tovasodor. Az üzletláncok képviselői megjegyezték, hogy sok gondot okoznak a varjak is: széttúrják a szemeteseket, kiszedik belőle, ami ehető, a többi hulladékot pedig szétszórják.  


Az áruházláncok nyitottak arra, hogy a parkolóikban több hulladékgyűjtő edényt helyezzenek el, és készek nagyobb erőket mozgósítani a kültéri szemétgyűjtésre is. Volt, aki jelezte, hogy a város parkjainak takarításában, térbútorok elhelyezésében is segítene az önkormányzatnak.


Horváth Soma alpolgármester úgy értékelt: pozitív tapasztalatokkal zárult a megbeszélés, örömmel látja, hogy az áruházláncok partnernek bizonyulnak a tisztább város kialakítása érdekében. Az egyeztetések folytatódnak, többek között a gyorséttermekkel is felveszik a kapcsolatot.

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.