km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók: új menetrend, zajterhelés és ingatlaneladás

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók: új menetrend, zajterhelés és ingatlaneladás

Az új szolgáltató új autóbusz-menetrendjéről, a keleti városrész por- és zajterheléséről, valamint az ingatlaneladásokról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A frakciók értékelték az októberi ülést, amelyen 14 napirendi pontot tárgyaltak nyilvánosan.

 

Nagy előrelépés, hogy valós időben nyomon követhetők lesznek a buszok, mobilfizetéssel, bankkártyával a buszjáratokon is válthatunk menetjegyet, az eddigi egy helyett pedig három helyen lesz a városban jegy-és bérletautomata. Évtizedes probléma oldódik meg a menetrend módosításával, hiszen például a Minerva is bekapcsolódik a tömegközlekedés vérkeringésébe, az új buszok pedig környezetkímélőbbek is lesznek. Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés Szombathely új autóbusz szolgáltatójának januártól élő menetrendjét, amit fél év múlva felülvizsgálnak - mondta a városvezetés sajtótájékoztatóján Horváth Soma alpolgármester. Elhangzott: Örökölt, régi probléma a por- és zajterhelésre panaszkodó lakók ügye. A Falco Zrt. az utóbbi időben sokat tett a csökkentés érdekében, de még sok a feladat. Németh Ákos az ingatlanértékesítéssel kapcsolatban elmondta, a városnak nagy szüksége van a bevételre, hiszen az elvonások miatt valószínűleg az iparűzési adó felével jövőre sem számíthat az önkormányzat. Mindketten gratuláltak Horváth Zoltánnak, aki az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Kft. ügyvezetője lesz januártól. A beérkezett két jelentkezés közül az ő pályázatát tartotta tartalmai és formai szempontból is megfelelőnek a közgyűlés.


Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elsőként az oltakozás fontosságát hangsúlyozta. Az ELTE-nek egyhangú döntéssel nyújtott támogatást előremutatónak nevezte. Az új autóbusz-szolgáltató új menetrendjével kapcsolatban elmondta, nehéz mindenkinek megfelelni, menet közben kiderül, hogy kell-e további változtatás. A frakcióvezető kritizálta az ingatlanértékesítést. Szerinte 30-40 %-kal magasabb árat kellett volna megszabni. A Falco gyárral kapcsolatban felvetett problémákról elmondta, a vállalat az előző ciklusban az egészségügyi határérték alá szorította a káros kibocsátást, de sajnálatos, hogy a porozás és a zajszint még most sem megfelelő. Az egyik legfontosabb és legörömtelibb döntés, hogy a Haladás tőkét emel. A város tartja a 10 %-os részesedését - mondta a frakcióvezető.


Kis túlzással Szombathely tömegközlekedése olyan lesz, hogy egy, vagy akár átszállás nélkül mindenhova el lehet jutni – jelentős változást hoz az új szolgáltató új menetrendje, amit komoly felmérés előzött meg, ezzel régi probléma oldódhat meg. Gyöngyöshermánban van olyan utca, ahol eddig nem járt busz, most fog – mondta Tóth Kálmán az Éljen Szombathely! frakció nevében. Putz Attila képviselő szólt arról, hogy a lakosság szeretné használni a tömegközlekedést, a további változtatásokra vannak még ötletek. Az iparterületen van olyan cég, aki anyagilag is beszállna abba, hogy menetrend szerinti járat érintse őket. A Falco gyárral kapcsolatban elmondta, hogy por- és zajterhelés valós probléma. Ennek megoldására a továbbiakban is folyamatos párbeszéd szükséges. Tóth Kálmán sportbizottsági elnökként kiemelte, hogy zöld jelzést kapott a Haladás. A tőkeemelés után Szombathely továbbra is 10 %-os részesedéssel bír. A támogatási elvek egyértelműek – mondta.


A Pro Savaria képviseletében Koczka Tibor szerint az ingatlanügynek nincs vége, sőt a választásra is rányomja a bélyegét. Fontos, hogy a 800 millió forint befolyjon a város kasszájába, de jóval többért kellett volna értékesíteni. Koczka elmondta, örült, hogy az ELTE végre közgyűlés elé tárta a fejlesztési elképzeléseit, bár szerinte a város helyett – ahogy az eredeti tervekben is volt – a cégeknek kellene támogatniuk a duális képzést.


A Blaguss telephely ügyében a város homokba dugja a fejét. A Muskátli utcába pár évvel ezelőtt lakossági tiltakozás miatt nem valósult meg a biofűtőmű, most busztelephely lesz. Nagyon nehéz ott közlekedni már most is. Kéri, hogy a következőkben készüljön közlekedési hatástanulmány: mivel lehet például a 30 busz okozta környezeti terhelést csökkenteni. Az Agora igazgatói pályázatával kapcsolatban tartózkodott. Fontosnak tartaná, ha lenne olyan városi koncepció, hogy mit hogyan akar kommunikálni.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.