km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Kosárlabda: második hazai mérkőzését is megnyerte a Falco és ismét előnybe került az aranycsatában

Kosárlabda: második hazai mérkőzését is megnyerte a Falco és ismét előnybe került az aranycsatában

A szombathelyiek egy rendkívül kiélezett összecsapást húztak be, 84-78-as győzelmükkel pedig 2-1-re vezetnek a párharcban.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A BAJNOKI DÖNTŐ 3. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR 84-78 (23-24, 15-18, 27-20, 19-16)

Falco: Pot 17/3, Kovács 5/3, Cowells 12/9, Tiby 13, Keller Á. 9 Csere: Perl 16/3, Sövegjártó -, Barac 12.

Edző: Milos Konakov

Fehérvár: Pongó Ma. 18/12, Somogyi 6, DeCosey 9/3, Ford 6, Philmore 13/3. Csere: Vojvoda 14, Diong 10, Takács Mi. -, Szabó 2.

Edző: Alejandro Zubillaga

 

Elképesztő izgalmak után egyenlített múlt szombaton az Arconic-Alba Fehérvár a Falco elleni bajnoki döntő második mérkőzésén, ez pedig azt jelentette, hogy 1-1-ről folytatódott a párharc, immáron ismételten az Aréna Savariában.

 

Somogyi kettő plusz egyes akciójával vette kezdetét a döntő harmadik mérkőzése, Pongó 5-0-ra növelte az előnyt, Tiby tette fel a Falcót a táblára egy duplával - írja tudósításában a bb1.hu portál. Pot tört be nagyszerűen, Somogyi bejátszásából Philmore is megszerezte első pontjait, Kovács egyenlített egy hármassal. Ezúttal Pongó találta meg Philmore-t a festékben, Pot Tiby passzát váltotta két pontra, Kovács kosara után a mérkőzésen először a hazaiaknál volt az előny (11-9).  Pongó távolról célzott pontosan, Tiby faulttal együtt talált be közelről, de a plusz egyet kihagyta. Ezután 8-2-es futást produkáltak a vendégek és elléptek öt ponttal, Tiby és Ford váltott kosarat. Barac és Pont egy pontra csökkentette a differenciát, Ford sietett csapata segítségére. A negyedet Pot sikeres büntetői zárták, így az első etap után az Alba állt jobban, 23-24 állt az eredményjelző táblán.

 

Pongó büntetőire Perl válaszolt, Barac kosarával a Falcónál volt az előny, Philmore viszont bevágott egy hármast. A túloldalon azonban beütötte harmadik faultját a légiós, Barac váltotta két pontra a büntetőit. Vojvoda dobta át Perlt középtávolról, Pongó tört be Keller mellett, lepattant róla, viszont fordulásból bedobta a fadeawayt, Somogyi pedig egy floatert tett fel, Milos Konakov pedig időt kért (29-35). Keller szakította meg az Alba futását második esélyből szerzett duplával, Pot középtávolról köszönt be és elérte a 10 pontot. Vojvoda dudaszóra szerzett két pontot, Somogyi szabálytalansága után Pot dobta be büntetőit, Tiby Ford faultja ellenére is befejezte akcióját, még a büntető előtt Alejandro Zubillaga hívta magához csapatát. Sikeres lett a plusz egy is így fordítottak a hazaiak, DeCosey süllyesztett el egy hármast a sarokból, aztán egy középtávolit is középről, jött is az újabb Falco-időkérés, de a félidőben már több pont nem esett, így a vendégek 4 pontos előnnyel vonultak a nagyszünetre, 38-42-re vezettek.

 

DeCosey használta okosan a palánkot, aztán pechére arcával adott gólpasszt Pot hármasához. Vojvoda két büntetőt, Perl egy közelit dobott be, Cowells negyedik kísérlete már beesett és ismét döntetlen állt az eredményjelzőn. Tiby háromból két büntetőt dobott be, jött az Alba időkérése (48-46). Pot használta ki a hibát az Alba zónájában, DeCosey két büntetőt dobott be, Pongó hármasával visszavette a vezetést a Fehérvár a negyed közepén (50-51). Vojvoda dobott könnyű ziccert, aztán még egyet, ugyan Cowells egy pontot szerzett a vonalról, de Milos Konakov ismét időt kért. Pot egy szerencsétlen eset után az öltözőbe ment, Barac egy 2+1-et mutatott be, Szabó két büntetőt értékesített, Cowells sasszézta üresre, aztán kintről is beköszönt, Somogyi egy pontot a vonalon hagyott, ahogy Barac is (60-58). Vojvoda pöcizte vissza Somogyi rontását, Perl hibátlanul dolgozott büntetőivel, Barac növelte négy pontra a hazai előnyt. Keller is elrontott egy büntetőt, Diong szerzett nehéz kosarat, így a negyed végére 3-ra csökkentette az Alba hátrányát, 65-62-ről várhatták a csapatok a záró felvonást.

 

Pongó alley-oop passzát Diong húzta be, Perl dobott hármast, Pongó válaszolt azonnal. Vojvoda egy ponttal egyenlített, Kovács bejátszásából Keller szerzett két pontot, Pongó hatalmas triplát dobott, Cowells visszadobta a hármast egyből. Tiby maradt bántóan üresen a palánk alatt, Ford két pontja után, a Falco pedig Pot mellett Baracot is elvesztette, a technikaiért megítélt büntetőt Vojvoda értékesítette. Keller és Philmore váltott kosarat, utóbbi azonban rögtön kipontozódott, Perl viszont rá nem jellemző módon egy büntetőt elrontott a kettőből. Perl egy gyorsindításból tett fel ziccert, a Falco így két és fél perccel a vége előtt 4 ponttal meglépett. Diong kettőből egy büntetőt dobott be, Perl állította vissza a négy pontot, Vojvoda elrontotta a hármasát, így a Falco kezébe került a mérkőzés. Pongó faultja után eldőlt a mérkőzés, 84-78-as sikerükkel a szombathelyiek visszavették a vezetést az aranyért folyó küzdelemben.

 

A csapatok pénteken, május 26-án Székesfehérváron folytatják a párharcot. Az összecsapás 18 óra 15 perckor veszi kezdetét. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.