km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Kék mozi: érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat indult az autizmusról

Kék mozi: érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat indult az autizmusról

A Különleges életek című filmmel vette kezdetét a Kék mozi sorozat idén. Vincent Cassel főszereplésével egy autizmussal élőkkel foglalkozó szervezet szélsőséges, szerethető, olykor mulatságos mindennapjaiba tekinthettek be szombathelyi fiatalok, majd vezetett beszélgetésen tudhattak meg többet az autizmusról. Március végéig, keddenként lesz hasonló alkalom. A Kék mozi érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat 2019-ben indult a Savaria moziban.

 

Rumi Edina, az Autisták Országos Szövetségének a munkatársa az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány és a mozi közös összefogása a mostani kezdeményezés. Ez most már évek óta visszatérő program, főként az autizmus világnapjához kapcsolódóan, ami április 2-án van. Tavalyelőtt már volt egy ilyen kezdeményezésük, hogy a szombathelyi és a környező középiskolásoknak, felső tagozatosoknak kiajánlották ezt a programot. Most ebben az évben öt olyan film közül választhatnak, amely az autizmus témájával foglalkozik. 


A jelentkező osztályok maguk választhattak a megadott filmek közül. Az első vetítések már telt házasak, a későbbiekre még lehet jelentkezni. A szervezők minden érdeklődőnek igyekeznek helyet biztosítani. 


Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a program február 1-jén indul és egészen március 22-ig tart, minden héten keddi napokon lesz egy filmvetítés.


Minden filmvetítést követően lehetőség lesz megvitatni a film által felvetődő kérdéseket autizmusban jártas szakemberrel. Ennek célja az autizmussal járó másság megismerése, elfogadása és a vele élők segítése. A szervezők a korábbi tapasztalatokhoz igazítják a programot.
Pohánka Edit hozzátette még, hogy nem a nagyteremben lesz a vetítés, mert úgy gondolják, kisebb közönséggel sokkal bensőségesebb tud lenni egy ilyen beszélgetés, sokkal érdekesebb és sokkal jobban át tudák a témát együtt dolgozni.


Eddig mintegy 450 szombathelyi diák regisztrált a Kék mozira. A szervezők elárulták, arra is volt példa korábban, hogy egy vetítés után egy diák önkéntes munkát vállalt autistákat segítő szervezetben. Ez a programsorozat igazi célja. A vetítések egyelőre zárt körűek, de dolgoznak a program kinyitásán a felnőtt nézők felé. A továbbiakban az Ízlés szerint fűszerezve, a Testről és lélekről, a Bajnokok, valamint a Ló az erkélyen című alkotást láthatják a Kék Mozi programjában. A részvételi szándékot az alapítványnál jelezhetik az osztályok. 

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.