km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Kék mozi: érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat indult az autizmusról

Kék mozi: érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat indult az autizmusról

A Különleges életek című filmmel vette kezdetét a Kék mozi sorozat idén. Vincent Cassel főszereplésével egy autizmussal élőkkel foglalkozó szervezet szélsőséges, szerethető, olykor mulatságos mindennapjaiba tekinthettek be szombathelyi fiatalok, majd vezetett beszélgetésen tudhattak meg többet az autizmusról. Március végéig, keddenként lesz hasonló alkalom. A Kék mozi érzékenyítő film- és beszélgetéssorozat 2019-ben indult a Savaria moziban.

 

Rumi Edina, az Autisták Országos Szövetségének a munkatársa az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány és a mozi közös összefogása a mostani kezdeményezés. Ez most már évek óta visszatérő program, főként az autizmus világnapjához kapcsolódóan, ami április 2-án van. Tavalyelőtt már volt egy ilyen kezdeményezésük, hogy a szombathelyi és a környező középiskolásoknak, felső tagozatosoknak kiajánlották ezt a programot. Most ebben az évben öt olyan film közül választhatnak, amely az autizmus témájával foglalkozik. 


A jelentkező osztályok maguk választhattak a megadott filmek közül. Az első vetítések már telt házasak, a későbbiekre még lehet jelentkezni. A szervezők minden érdeklődőnek igyekeznek helyet biztosítani. 


Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a program február 1-jén indul és egészen március 22-ig tart, minden héten keddi napokon lesz egy filmvetítés.


Minden filmvetítést követően lehetőség lesz megvitatni a film által felvetődő kérdéseket autizmusban jártas szakemberrel. Ennek célja az autizmussal járó másság megismerése, elfogadása és a vele élők segítése. A szervezők a korábbi tapasztalatokhoz igazítják a programot.
Pohánka Edit hozzátette még, hogy nem a nagyteremben lesz a vetítés, mert úgy gondolják, kisebb közönséggel sokkal bensőségesebb tud lenni egy ilyen beszélgetés, sokkal érdekesebb és sokkal jobban át tudák a témát együtt dolgozni.


Eddig mintegy 450 szombathelyi diák regisztrált a Kék mozira. A szervezők elárulták, arra is volt példa korábban, hogy egy vetítés után egy diák önkéntes munkát vállalt autistákat segítő szervezetben. Ez a programsorozat igazi célja. A vetítések egyelőre zárt körűek, de dolgoznak a program kinyitásán a felnőtt nézők felé. A továbbiakban az Ízlés szerint fűszerezve, a Testről és lélekről, a Bajnokok, valamint a Ló az erkélyen című alkotást láthatják a Kék Mozi programjában. A részvételi szándékot az alapítványnál jelezhetik az osztályok. 

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.