km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Sikerrel pályázott Szombathely a Just Nature programban klíma- és természetvédelmi célok megvalósítására. A 156 millió forint összegű forrást elsősorban a levegő minőségének javítása érdekében használják fel, két helyszínen. Fákat ültetnek, valamint igyekeznek közelebb vinni a diákokhoz a természet és a környezet szeretetét.

 

A következő években Szombathely fejlődését meghatározó európai uniós források válnak elérhetővé. A TOP-ból10 és 20 milliárd körüli összegre számít a város, emellett a gazdaságélénkítést célzó Next Generation projekt is tetemes összeget hozhat - ehhez készül a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program is. Két egyeztetésen már túl vannak Navracsics Tibor kormánybiztossal, számolt be pénteki sajtótájékoztatóján dr. Nemény András polgármester. Ott vannak még az ágazati programok és a közvetlenül lehívható uniós források, amelyekhez nagy reményeket fűz az önkormányzat. Minden olyan pályázaton elindulnak, ami hasznos fejlesztési lehetőséget tartalmaz, és nem jár működési költségekkel.


A Just Nature programban Szombathely 39 pályázó közül került be a legjobb háromba. Az elnyert 437 ezer eurós (kb. 156 millió forint) forrást természetalapú levegőminőség-javító beruházásokra lehet fordítani. A Hunyadi úton az áruház és a templom közötti, csaknem 5000 m2-es zöldterületen fákat ültetnek, kipótolják a meglévő tölgyfasort.


- Egy multifunkciós városi erdőt szeretnénk létrehozni tanösvénnyel. Egy olyan zöldövezetet, növényeket bemutató környezetvédelmi témaparkot, ahol fiatalok és idősebbek is egyaránt kikapcsolódhatnak. Különösen izgalmas lesz az ún. kiterjesztett valóság: mobiltelefonnal olyasmit is látni lehet majd a területen, ami egyébként nincs is ott – ismertette a terveket Németh Ákos tanácsnok. A parkot szándékosan tervezték forgalmas út mellé, a levegőminőség hatékonyabb javítása érdekében.


A másik helyszín a Dési Huber István Általános Iskola, ahol magaságyásokat, zöldfalat hoznak létre, és fákat ültetnek. Ezzel kívánják a gyerekekhez közelebb vinni a természetet.


A program végrehajtása négy és fél évig tart, bevonják a környéken lakókat, a tankerületet és az egyházmegyét is. Az első fél év az előkészítésé, a beruházások jövőre valósulhatnak meg, később pedig nyomon követik társadalmi és környezeti hatásait.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.