km/óra
  2023.12.10., vasárnap  •  Judit napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Sikerrel pályázott Szombathely a Just Nature programban klíma- és természetvédelmi célok megvalósítására. A 156 millió forint összegű forrást elsősorban a levegő minőségének javítása érdekében használják fel, két helyszínen. Fákat ültetnek, valamint igyekeznek közelebb vinni a diákokhoz a természet és a környezet szeretetét.

 

A következő években Szombathely fejlődését meghatározó európai uniós források válnak elérhetővé. A TOP-ból10 és 20 milliárd körüli összegre számít a város, emellett a gazdaságélénkítést célzó Next Generation projekt is tetemes összeget hozhat - ehhez készül a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program is. Két egyeztetésen már túl vannak Navracsics Tibor kormánybiztossal, számolt be pénteki sajtótájékoztatóján dr. Nemény András polgármester. Ott vannak még az ágazati programok és a közvetlenül lehívható uniós források, amelyekhez nagy reményeket fűz az önkormányzat. Minden olyan pályázaton elindulnak, ami hasznos fejlesztési lehetőséget tartalmaz, és nem jár működési költségekkel.


A Just Nature programban Szombathely 39 pályázó közül került be a legjobb háromba. Az elnyert 437 ezer eurós (kb. 156 millió forint) forrást természetalapú levegőminőség-javító beruházásokra lehet fordítani. A Hunyadi úton az áruház és a templom közötti, csaknem 5000 m2-es zöldterületen fákat ültetnek, kipótolják a meglévő tölgyfasort.


- Egy multifunkciós városi erdőt szeretnénk létrehozni tanösvénnyel. Egy olyan zöldövezetet, növényeket bemutató környezetvédelmi témaparkot, ahol fiatalok és idősebbek is egyaránt kikapcsolódhatnak. Különösen izgalmas lesz az ún. kiterjesztett valóság: mobiltelefonnal olyasmit is látni lehet majd a területen, ami egyébként nincs is ott – ismertette a terveket Németh Ákos tanácsnok. A parkot szándékosan tervezték forgalmas út mellé, a levegőminőség hatékonyabb javítása érdekében.


A másik helyszín a Dési Huber István Általános Iskola, ahol magaságyásokat, zöldfalat hoznak létre, és fákat ültetnek. Ezzel kívánják a gyerekekhez közelebb vinni a természetet.


A program végrehajtása négy és fél évig tart, bevonják a környéken lakókat, a tankerületet és az egyházmegyét is. Az első fél év az előkészítésé, a beruházások jövőre valósulhatnak meg, később pedig nyomon követik társadalmi és környezeti hatásait.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.