km/óra
  2021.02.28., vasárnap  •  Ákos, Bátor napja
Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból

Sikerrel pályázott Szombathely a Just Nature programban klíma- és természetvédelmi célok megvalósítására. A 156 millió forint összegű forrást elsősorban a levegő minőségének javítása érdekében használják fel, két helyszínen. Fákat ültetnek, valamint igyekeznek közelebb vinni a diákokhoz a természet és a környezet szeretetét.

 

A következő években Szombathely fejlődését meghatározó európai uniós források válnak elérhetővé. A TOP-ból10 és 20 milliárd körüli összegre számít a város, emellett a gazdaságélénkítést célzó Next Generation projekt is tetemes összeget hozhat - ehhez készül a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program is. Két egyeztetésen már túl vannak Navracsics Tibor kormánybiztossal, számolt be pénteki sajtótájékoztatóján dr. Nemény András polgármester. Ott vannak még az ágazati programok és a közvetlenül lehívható uniós források, amelyekhez nagy reményeket fűz az önkormányzat. Minden olyan pályázaton elindulnak, ami hasznos fejlesztési lehetőséget tartalmaz, és nem jár működési költségekkel.


A Just Nature programban Szombathely 39 pályázó közül került be a legjobb háromba. Az elnyert 437 ezer eurós (kb. 156 millió forint) forrást természetalapú levegőminőség-javító beruházásokra lehet fordítani. A Hunyadi úton az áruház és a templom közötti, csaknem 5000 m2-es zöldterületen fákat ültetnek, kipótolják a meglévő tölgyfasort.


- Egy multifunkciós városi erdőt szeretnénk létrehozni tanösvénnyel. Egy olyan zöldövezetet, növényeket bemutató környezetvédelmi témaparkot, ahol fiatalok és idősebbek is egyaránt kikapcsolódhatnak. Különösen izgalmas lesz az ún. kiterjesztett valóság: mobiltelefonnal olyasmit is látni lehet majd a területen, ami egyébként nincs is ott – ismertette a terveket Németh Ákos tanácsnok. A parkot szándékosan tervezték forgalmas út mellé, a levegőminőség hatékonyabb javítása érdekében.


A másik helyszín a Dési Huber István Általános Iskola, ahol magaságyásokat, zöldfalat hoznak létre, és fákat ültetnek. Ezzel kívánják a gyerekekhez közelebb vinni a természetet.


A program végrehajtása négy és fél évig tart, bevonják a környéken lakókat, a tankerületet és az egyházmegyét is. Az első fél év az előkészítésé, a beruházások jövőre valósulhatnak meg, később pedig nyomon követik társadalmi és környezeti hatásait.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 7. szám - 2021.02.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Már az első félidőben döntött és kiütéses sikert aratott a Haladás a Kaposvár ellen
A szombathelyiek győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, a két csapat nem volt egy súlycsoportban ezen a találkozón.
Kupakokkal a gyógyulásért
Kupakgyűjtő akció indult két mozgássérült gimnazista diák javára a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban. Dominik és Lackó egy izomsorvadással járó, ritka genetikai betegségben szenvednek. Családjaik olyan gyógyszerre gyűjtenek, ami megállítja a légzőizmok bénulását. A készítményt idehaza nem törzskönyvezték, csak külföldről szerezhető be, egyhavi adagja másfél millió forintba kerül.
Hideget-meleget is kapunk a jövő héten
A következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, de a hét második felében ismét hidegfront érkezik. Emiatt a hétvégén nem csak lehűlésre, hanem elszórtan hózáporra is készülni kell.
Óvatosságra intik a túrázókat a vaddisznók miatt
Az Agrárminisztérium vasárnap Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.
Hajnalban lesz a Golden Globe-díjátadó
A filmes és televíziós jelölések abszolút győztese idén a Netflix lett.