km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Jubilál a GYSEV – 150 fát ültet el a vasúttársaság

Jubilál a GYSEV – 150 fát ültet el a vasúttársaság

Faültetéssel is ünnepli alapítása jubileumát a GYSEV: a vasúttársaság munkatársai 10 különböző helyszínen összesen 150 fát ültetnek el. A GYSEV kollégái nem csupán az ültetésben jeleskednek: gondozni is fogják a facsemetéket - írta közleményében a GYSEV.

GYSEV150 mozdony, postabélyeg, képes krónika, teátrumvonat, sütijegy és desszertek – rengeteg aktivitással készült az alapítás 150. évfordulójára a GYSEV. A vasúttársaság faültetéssel is emlékezetessé teszi a másfél évszázados jubileumot: tíz különböző helyszínen pontosan 150 fát ültetnek el a GYSEV-es munkatársak, akik a későbbiekben gondozzák is a facsemetéket.

Szombathely, Körmend, Csorna, a GYSEV osztrák üzemrésze, a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, illetve Sopronban a GYSEV CARGO, a Hotel Sopron és az SVSE sporttelep területe – ezek azok a helyszínek, ahol az alapítás jubileumára emlékeztető facsemeték növekedhetnek idén ősztől.

Különböző fafajok kerülnek a talajba a vonalhálózat mentén kijelölt területeken, például szilva, körte, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, birs, törökmogyoró, vérszilva, díszalma, vagy hegyi juhar.

Az első fát kultikus helyszínen ültette el a GYSEV menedzsmentje: az 1972-ben létrehozott, tehát fennállása 50 éves jubileumát ünneplő Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút Kastély állomása mellett egy hársfa csemetéjét helyezték a földbe a társaság vezetői.

„Különböző aktivitásokkal, programokkal egész évben ráirányítjuk a figyelmet arra, hogy az 1872-ben alapított GYSEV kerek születésnapot ünnepelhet. Zöld-sárga vasúttársaságunk túlélte a történelem viharait, ma pedig egy igazán modern, dinamikusan fejlődő, kiváló szolgáltatásokat nyújtó vasút vagyunk. A 150 fa elültetésével a kerek jubileum mellett arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a vasút valóban zöld közlekedési forma: mindenki, aki az autó helyett a vonatot választja, jelentősen kíméli környezetét” – mondta el az első fa elültetése után Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A fákat, vagy kisebb facsoportokat önkéntes alapon a GYSEV munkatársai fogadják örökbe: részt vesznek a faültetésen, majd a későbbiekben elvégzik a fák gondozását is. A GYSEV 150-es faültetési akciója szeptember közepétől október végéig tart.

Fotó: GYSEV Zrt.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.