km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Ilyen a Joskar-Ola lakótelep régi fotókon

Ilyen a Joskar-Ola lakótelep régi fotókon

December 8-ig tekinthető meg a Joskar-Ola lakótelep múltját és jelenét bemutató kiállítás a városháza földszinti aulájában.

November 7-én ünnepelték a szombathelyi Joskar-Ola lakótelep 50. születésnapját. A félévszázados jubileum alkalmából egy fotó- és dokumentum-kiállítás is készült, a „Joskar-Ola ANNO és MOST”, mely bemutatja a Joskar-Ola lakótelep múltját és jelenét, és amit most a városháza aulájába is elhoztak.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Horváth Soma alpolgármester, Kelemen Krisztián, a városrész képviselője, Koczka Tibor képviselő, Németh Ákos tanácsnok és Lutor Kata, aki a kiállítás jelenét fotózta meg.

Kelemen Krisztián (balra) képviselő és Horváth Soma alpogármester között Lutor Kata, aki a lakótelep jelenét fotózta Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

„Azt szokták mondani, hogy egy lakótelepen közösségben élünk, együtt sírunk, együtt nevetünk. Azt hiszem, mindenkinek, aki ilyen közösségben él, van egy kedves élménye, emléke, története, főleg azoknak a szépkorúaknak, akik például 50 éve költöztek a Joskar-Ola lakótelepre. Nagyon gratulálok Kelemen Krisztián képviselő barátomnak, hogy egy ilyen szép eseménysorozatot bonyolítottak le az egyik legszebb és legzöldebb lakótelepen. Azt kívánom, sokan jöjjenek el megnézni ezt a kiállítást, ne csak a most ott élők, hanem azok is, akik időközben elköltöztek, de van szép emlékük a Joskar-Oláról” – mondta az alpolgármester.

„A kiállítás minden egyes darabja egy külön történetet mesél el, melyről vagy hallottunk, vagy talán részesei is voltunk” – kezdte Kelemen Krisztián, hozzátéve, eredetileg kizárólag a születésnapi ünnepségre tervezték a kiállítást, de sokan nem tudtak jelen lenni és kérték tőle, valamint a Joskar-Ola Alapítványtól is, hogy ha van rá mód és lehetőség, keressenek egy olyan helyet a kiállításnak, ahol akár huzamosabb ideig is meg lehet majd tekinteni. Ez pedig sikerült is, miután egyeztettek dr. Nemény András polgármesterrel és dr. Károlyi Ákos jegyzővel is.

A lakótelep egy  része egy régi fotón madártávlatból Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

„Köszönöm szépen a kutatómunkát a Joskar-Ola Alapítványnak, Bődi Líviának, illetve a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak. Az elmúlt 50 év legfontosabb történéseit mutatják be ezek a fotók és dokumentumok, kezdve a Joskar-Ola lakótelep névadásától, 1973. november 7-től napjainkig. De láthatjuk Pavelkovits Lászlót is, akinek nagyon sokat köszönhet a lakótelep, hiszen nagyon sok fejlesztés történt az ő idejében. Illetve olyan személyek is megjelennek, akik sajnos ma már nincsenek közöttünk, ezért is gondolom, hogy mindenkiben mély nyomot hagy ez a kiállítás” – zárta mondandóját a képviselő.

A „Joskar-Ola ANNO és MOST” kiállítás december 8-ig megtekinthető a városháza földszinti aulájában.

 

Fotók: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete
Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete
Félévszázados jubileumot ünnepeltek kedden Szombathely egyik legzöldebb lakótelepének lakói. Ez alkalomból készült Joskar-Ola 50! logó, fotó- és dokumentum-kiállítás nyílt, érdekesebbnél érdkesebb helyi és helytörténeti előadásokat, beszélgetéseket tartottak, és nem maradhatott el a torta, illetve a pezsgős koccintás sem.
kapcsolódó cikkek
Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete
Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete
Félévszázados jubileumot ünnepeltek kedden Szombathely egyik legzöldebb lakótelepének lakói. Ez alkalomból készült Joskar-Ola 50! logó, fotó- és dokumentum-kiállítás nyílt, érdekesebbnél érdkesebb helyi és helytörténeti előadásokat, beszélgetéseket tartottak, és nem maradhatott el a torta, illetve a pezsgős koccintás sem.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.