km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete

Megfázni lehetetlen, mert mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete

Félévszázados jubileumot ünnepeltek kedden Szombathely egyik legzöldebb lakótelepének lakói. Ez alkalomból készült Joskar-Ola 50! logó, fotó- és dokumentum-kiállítás nyílt, érdekesebbnél érdkesebb helyi és helytörténeti előadásokat, beszélgetéseket tartottak, és nem maradhatott el a torta, illetve a pezsgős koccintás sem.

Idén 50 éves a szombathelyi Joskar-Ola lakótelep, ezt pedig méltón meg is ünnepelte november 7-én, kedden az összetartó közösség. Délután fél ötkor indult a hivatalos program a Mikes Kelemen utca 5-29. tömbbelsőben lévő Joskar-Ola emléktáblánál és hiába hűlt már le a levegő a naplementével, szépen gyülekeztek a lakótelepen élők.

Vagyis inkább városrészen élők, ahogy Nemény András polgármester mondta köszöntőjében. Ő ugyanis nem szereti a lakótelep szót, de azt is megérti, ha valaki ragaszkodik a lakó kifejezéshez, így maradjunk a lakóközösség szónál.

Hozzátette a polgármester, reméli, senki nem fog megfázni, de elmondta, hogy már beszéde előtt biztosította egy hölgy afelől, hogy ez lehetetlen, itt ugyanis mindenkit fűt a Joskar-Ola szeretete. Nemény András szerint a város ezen része egy valóságos csodavilág, a gyerekek számára biztosan.

És hogy ezt ő honnét tudja? Onnan, hogy itt nőtt fel a felesége, aki sokat mesélt neki az itt töltött boldog gyermekéveiről. A polgármester is neki hála ismerte meg a városrészt, gimnazistaként. Mindketten a Nagy Lajos Gimnáziumba jártak és egy bál után hazakísérte, igaz, néhány órával később, mint a szülők engedték, ezért felesége édesanyja már a lépcsőn várta őket – emlékezett vissza.

A születésnapra egy különleges vers is született. Felkérték ugyanis Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét is, hogy szavaljon verset. Elmondta, bánja, hogy kimaradt gyermekkorából a Joskar-Ola lakótelep az elképesztő zöldterületeivel, de most igyekszik bepótolni a lemaradását. És mivel nem talált olyan verset, ami tökéletesen illik a Joskar-Olához és ahhoz, amit képvisel, inkább segítségül hívott egy zseniális költőt: saját magát és írt egy verset Joskar-Ola címmel, ezt szavalta el.

Végül pedig Kelemen Krisztián, a városrész képviselője mondott köszöntőbeszédet, melyben kitért a lakótelep nevének eredetére is: van egy város, 240 ezer lakóval az Oroszországi Föderációhoz tartozó Mari Köztársaságban. Ez Joskar-Ola, ami ráadásul a főváros is és itt van egy Szombathely nevű városrész. Így nevezték hát el a szombathelyi városrészt Joskar-Olának 1973. november 7-én a tisztelet, szeretet és béke jeleként. Ezt talán még sokan tudják, de azt már valószínűleg jóval kevesebben, hogy innét ered a városrész közkedvelt boltjának, a Mari ABC-nek neve is.

A képviselő szerint nemcsak azért különleges a Joskar-Ola, mert úgy tervezték, hogy minden besétálható távolságban van, hanem azért, mert itt mindig egy összetartó közösség élt. A Joskar-Ola tehát nemcsak egy hely, hanem otthon, az itt élők szeretik, tisztelik, segítik egymást, mindig jelen van a közösség ereje.

A beszédek után pedig koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, majd a polgármester egy oklevelet is átadott, melyet Kelemen Krisztián vett át a lakók nevében.

Ezzel azonban még nem ért véget a program, csak egy kicsit melegebb helyre, a Horvát Oktatási Központba vonult át a közösség. Az aulában pogácsa és üdítő várta az ünneplőket, valamint a „Joskar-Ola ANNO és MOST” címet viselő fotó- és dokumentumkiállítás, mely bemutatja a Joskar-Ola lakótelep múltját és jelenét. A benti program a Joskar-Ola 50! ünnepi logó leleplezésével kezdődött, ezt egy helyi fiatal tervezte, aki nemcsak ajándékot és oklevelet, hanem óriási tapsot is kapott.

Utána Károlyi István gyémántdiplomás építészmérnök tartott előadást a lakótelep tervezéséről és építéséről, majd egy kerekasztal-beszélgetés következett a Joskar-Ola Alapítvány elnökével, Bakos Ildikóval, a jelenlegi képviselővel, Kelemen Krisztiánnal, Koczka Tibor városi képviselővel, aki fiatalkorát töltötte a lakótelepen és Szűcs Gábor építőmérnökkel, egykori képviselővel.

Ezt követően Orbán Róbert helytörténész és Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke tartott helytörténeti előadást a Szent Márton temetőről, a lakótelepről, illetve arról, hogy mi volt előtte a területen és hogyan született meg végül a Joskar-Ola. Az este pedig tortával, pezsgős koccintással és még több beszélgetéssel zárult.

CzB

Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Joskar-Ola 50!: a jubileumi ünnepség programja
Joskar-Ola 50!: a jubileumi ünnepség programja
Ma fél öttől veszi kezdetét a Joskar-Ola lakótelep 50. születésnapját ünneplő programsorozat.
Önkéntes szemétszedés lesz a Joskar-Olán
Önkéntes szemétszedés lesz a Joskar-Olán
Április 22-ére önkéntes szemétszedést szervez a Joskar-Olán Kelemen Krisztián, a körzet képviselője.
kapcsolódó cikkek
Joskar-Ola 50!: a jubileumi ünnepség programja
Joskar-Ola 50!: a jubileumi ünnepség programja
Ma fél öttől veszi kezdetét a Joskar-Ola lakótelep 50. születésnapját ünneplő programsorozat.
Önkéntes szemétszedés lesz a Joskar-Olán
Önkéntes szemétszedés lesz a Joskar-Olán
Április 22-ére önkéntes szemétszedést szervez a Joskar-Olán Kelemen Krisztián, a körzet képviselője.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.