km/óra
  2021.02.24., szerda  •  Szőkőnap napja
Joe Biden lesz a transzatlanti világ megmentője?

Joe Biden lesz a transzatlanti világ megmentője?

Amerika megválasztotta a következő elnökét, Joe Biden demokrata politikust, azonban a társadalmi megosztottságot és az ország gazdasági és környezetvédelmi kihívásait még nem tudta maga mögött hagyni. A Szombathelyi Televíziónak Székely Klára politológus és Miszlivetz Ferenc szociológus nyilatkoztak a Biden kormányra váró akadályokról és az Egyesült Államok belső válságáról.

 

A 2020-as amerikai választás biztosan kiemelt helyen fog virítani majd a történelemkönyvekben. A elektori rendszer és a levélszavazatok lassú feldolgozása miatt Donald Trump kezdeti vezetése ellenére, közel négy nappal az urnazárás után Joe Bident hirdették ki az USA következő, 46-ik elnökének. A 78 éves politikus és 56 éves éves alelnöke, Kamala Harris 306 elektori szavazatot szerzett, egy hajszállal többet a 270-es győzelmi határnál. Ezért Donald Trump jogászcsapata választási csalásra hivatkozva a bíróságon akarja megtámadni az eredményt. Bárhogy is történt: szoros verseny volt, egy végletekig polarizált országban.

 

Miszlivetz Ferenc szociológus is ennek a megosztottságnak az okaira és következményeire hívta fel a figyelmet. „Az amerikai öntudat szempontjából ez egy döntően fontos állomás. Az USA nemcsak a világ egyik vezető hatalma volt az elmúlt 50-80 évben, de egy olyan kulturális s társadalmi modellt is képviselt, ami példaként szolgált a nyugati világnak. Az elmúlt években ez a szerep megcsömörlött, ahogy a transzatlanti kapcsolatok is” – mondta el a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója.

 

Hozzátette: „Ez rengeteg embert töltött el kétségbeeséssel és rengetegen – 75 millióan – gondolják úgy, hogy Bidennel máshogy fognak menni ezek után a dolgok. Azonban másik 70 millió viszont a mostani elnökre szavazott. Ez is bizonyítja, hogy mennyire megosztott társadalommal van dolgunk. Annyira, hogy az amerikaiak sem nagyon tudják most meghatározni, hogy mit is jelent amerikainak lenni.”

 

Székely Klára, az ELTE SEK adjunktusa egészen más nehézségekről is beszélt; a Joe Bidenre váró kompromisszumokról és hátráltató tényezőkről.

 

„A Biden-kormánynak meglesz az a nehézsége, hogy nem nyerték túl magukat, hiszen igen kicsiny különbséggel sikerült megszerezniük az elnökséget és a Képviselőházban is teret veszítve nyertek a demokraták, a Szenátusról nem is beszélve” – nyilatkozta a politológus. “Ez azt fogja eredményezni, hogy újra és újra csatákat kell vívni a törvényhozásban és sok más területen is, hogy a demokraták elképzelései megvalósuljanak. Ez nem lesz egy nagyon sikeres és nagyon-nagyon gyors változásokat hozó kormányzás.” – vélekedett.

 

Folytatta: “Direkt nem Bident mondom, hanem a kormányzatot, mert nem csak az ő személyének a feladata lesz megvívnia a politikai csatákat. Az új alelnök asszony, Kamala Harris munkájára is érdemes lesz odafigyelni a következő években.”

 

Mit hozhat Magyarország és Európa számára az elnökváltás? Miszlivetz lát sanszot arra, hogy az amerikai-európai kapcsolatok megerősödhetnek. Véleménye szerint az Európai Unió és a NATO jövőjének szempontjából is lényeges, hogy újra szorosabb transzatlanti szövetség működjön – ez Magyarország és a V4-ek szempontjából is fontos szerinte. Székely Klárával egyetértettek abban, hogy Biden a zöldpolitikára is nagyobb hangsúlyt fog fektetni.

 

A politológus rávilágított: “Az az általános tapasztalat, hogy a demokraták jobban képben vannak Európát illetően, mint a republikánusok. Jobban ismerik az európai politikai viszonyokat. Azt gondolom, hogy erőteljesebben fognak együttműködésre törekedni az Európai Unióval, mint azt a Trump-kormányzat tette. Megvan rá az esély, hogy összességében a Biden adminisztráció sikeresebb lesz külpolitikában, mint belpolitikában.”

 

Cs.A.

 

Miszlivetz Ferenc és Székely Klára 27:30-tól láthatóak az adásban:

 

 

Székely Klárával az elnökválasztás előtt is latolgattuk az esélyeket a Szombathelyi Televízió stúdiójában. Nézze vissza adásunkat.

kapcsolódó cikkek
Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást
Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást
A volt alelnök Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.
Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása
Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása
A november eleji volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá.
kapcsolódó cikkek
Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást
Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást
A volt alelnök Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.
Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása
Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása
A november eleji volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Haladás: Búcsú a kupától
A Kisvárda jutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé: az NB/I-es együttes 0-1-re győzött a Szombathelyi Haladás ellen.
Oltópont, költségvetés, Fő téri illemhely – Online fogadóórát tartott a polgármester
A fertőzöttek száma szempontjából kedvező a helyzet Szombathelyen, de szükséges az óvintézkedések fenntartása ahhoz, hogy ez így is maradjon – egyebek mellett járványügyi helyzetjelentést is adott dr. Nemény András az év első online polgármesteri fogadóóráján, amit az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán követhettek a szombathelyiek.
Rendkívüli támogatást kaphatnak az állatkertek
Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek.
Buffont választották minden idők legjobb kapusának
A Juventusban védő Gianluigi Buffon lett minden idők legjobb kapusa a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS).
A távmunkában érintettek kitartanának a home office mellett
A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.