km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Az időseket köszöntötték a moziban

Az időseket köszöntötték a moziban

Október elseje az idősek világnapja – ebből az alkalomból ünnepséget tartottak kedden a Savaria Moziban. A rendezvényen elismeréseket adtak át az idősekért végzett önkéntes munkáért a város, a megye és Vas Vármegye és Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetsége nevében.

 

A rendezvényen elsőként Majtényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, majd dr. Nemény András polgármester köszöntötte a résztvevőket,  kiemelte a közösség erejét, ami gyógyír a magányra, és a szépkorúak élettapasztalatát, tudását, bölcsességét méltatta, amire a fiataloknak nagy szüksége van. A városvezető átadta a város Idősek az idősekért díját, amit ketten kaptak meg.


Idősek az idősekért


Anderkó István, nyugdíjas határőr alezredes nyugdíjba vonulását követően sem feledkezett meg az esküjéről. Hosszú évek óta a Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesületének elnökségi tagja. Fontos számára a határőr hagyomány őrzése, ápolása, a határőr név fenntartása, a volt munkatársakkal való kapcsolattartás, az érdekképviseletük. Az egyesületnek aktív tagja feleségével együtt, a rendezvények állandó résztvevője, legyen az kirándulás, piknik, nőnap, sport, koszorúzás vagy bármi más. Különösen fontos számára az évente megrendezésre kerülő Ilauszki Tibor-emlékverseny, mivel személyes kapcsolat is összekötötte őket. Az utóbbi időben a főzőversenyek fő szervezője, lebonyolítója, akár Márton Napi Vásárról, akár Tepsi Fesztiválról legyen szó. Közösségi szemléletével, társadalmi együttműködésével, aktivitásával nemcsak az egyesületen belül, de szélesebb körben is példát mutat. Aktív, széleskörű tevékenysége erősíti a nyugdíjas társak összetartozását.


Tátrainé Kulcsár Irén 30 éve tagja a TIT Hölgyklubnak. 2014 óta pedig a vezetője. Egymaga szervezi a programokat, hívja meg az előadókat. Minden előadóról kis ismertetőt tart az előadás elején, bár többségük már visszajáró „barát”. Kéthetente kerülnek megrendezésre az összejövetelek, nagyon színes, változatos a témaválasztás, ami Irénke sokrétű érdeklődését is tükrözi. Előadóik között tudhatják dr. Czetter Ibolyát, Pallósiné dr. Toldi Mártát, Feiszt Györgyöt, Horváth Imre karmestert, Bujtás Ervint, Háklár Dórit. Az előadásokon kívül szervez karácsonyi, húsvéti, farsangi, valamint év végi ünnepségeket a klubtagok számára.

 

Megyei díjak


A Vas Vármegyei Közgyűlés emlékplakettjét Baki Jánosné, Borsits Ferencné és Tóth Sándor kapta.


Baki Jánosné, a körmendi Óvoda Nyugdíjas Klub tagja, aki igazi közösségi emberként segíti a klub munkáját.


Borsics Ferencné, a Vas Vármegyei Önkormányzat Nyugdíjas Klubjának tagja, aktívan közreműködik a programok szervezésében.


Tóth Sándor, a szombathelyi Szív a Szívért egyesület, az evangélikus férfikar alapítója, több egyesület tagja, számos sportesemény szervezésében vett részt.

 

A szövetség elismerései


Vas Vármegye és Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetsége több tag munkáját is díjazta.


Erdélyi János, a Vas Vármegyei Nyugdíjas Rendőrök Egyesületének elnökségi és alapító tagja. Segítőkész, nemcsak a tagok, hanem kollégák, hozzátartozók is bizalommal fordulhatnak hozzá bármikor. 


Fehér Csabáné, az Aranykorúak Sportegyesületének alapító tagja, aki az egyesület életében szervezőként és versenyzőként is aktívan részt vesz. A Nyugdíjas Szövetség rendezvényein, találkozóin jelen van, segíti a rendezvények sikerét zsűritagként is. 


Gergely Jánosné, alapító tagja az Aranykorúak Sportegyesületének, a rendezvényeken elnökségi tagként és versenyzőként is részt vesz. Folyamatosan szervezi az egyesület sport- és kulturális rendezvényeit, 2022-ben 12, 2023-ban eddig 9 programot szervezett. 


Németh Győzőné, a Szombathelyi Szőlősi Nyugdíjas Klub tagja. Erzsike 8 éve rendkívül aktív tagként működik közre az egyesület munkájában. Ő végzi a klub összes adminisztrációs munkáját, jó ötleteivel segíti a közösséget összetartását. 


Pék Júlia, a Vidám Nyugdíjasok Klub vezetője. A klub 5 éve alakult, Juli hozta létre, azóta is ő a vezetője. Munkája és vezetése nyomán az egyik legaktívabb klub a megyében. 


Szabó Lászlóné, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület egyik legaktívabb tagja, aki minden rendezvényüknek nem csupán a résztvevője, hanem az előkészítés és a lebonyolítás során is feladatot vállal. A tagok között köztiszteletnek örvend. 


Szalay Sándorné, a Nyugalom Szigete Nyugdíjas Klub alapító, majd elnökségi tagja. A klub sikeres működéséhez ötleteivel, észszerű javaslataival, aktivitásával járul hozzá. Az ő érdeme, hogy a klubban megalakult a „Nagyinet”. Két éven át a téli hónapokban informatikai ismereteit kamatoztatva vezette be klubtársait az internet világába. 


A kultúrműsorok előtt köszöntötték a 95 éves Császár Jánost, aki 16 éve aktív tagja a Szöllősi Nyugdíjas Klubnak. Motorja, poétája a közösségnek, számtalan verssel és kiadott könyvével. 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.