km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Hildebrand István: találkozunk a moziban!

Hildebrand István: találkozunk a moziban!

A mindig kereső-kutató s az egyedi megoldásokat meg is találó Hildebrand István (1928-2022) filmoperatőrről nevezték el az Agora Savaria Filmszínház nagytermét. Özvegyét, Konecsny Emőkét (aki szintén filmes szakember) arra kértük, idézzen fel néhány epizódot a márciusban elhunyt, megyénkhez szorosan kötődő művésztársa életéből.

 

„Budapesten született, de párnapos korában már elhozták Felsőcsatárra, ahol tíz évet töltött. A nagyapja, Hitl Antal nevelte. Ő volt a falu szabója, harangozója, postása és kisbírója. Az első képi élményeit Csatáron szerezte. Ünnepekkor ekhós szekérrel érkeztek a ’mozisok’, akik üveglapokra kézzel festett vallási jeleneteket vetítettek az iskolában. A Pinkában tanult meg úszni: kétévesen dobta be a nagypapa a vízbe… Az ottani élményei öregkorában is állandóan visszatértek. 


A színművészeti főiskolán Hegyi Barnabás operatőr (1914-1966), Radványi Géza filmrendező (1907-1986; a Valahol Európában című korszakos mozi alkotója) felvételiztette. Az Anyám tyúkját szavalta el, horvát akcentussal. Persze nem emiatt vették fel. Képeket tettek ki elé, azokból kellett kiraknia egy történetet. Mivel a nagypapa folyton Doberdóról, az első világháborús élményeiről mesélt neki, tele volt a feje ezekkel a sztorikkal. Meghal az egyik vagy a másik szülő, esetleg mindkettő, egyedül marad a gyerek… Számtalan háborús epizódot ismert. A felvételiztetőknek István képzelőereje tetszett meg, ezért kerülhetett be a főiskolára. 


1953-ban, Sztálin halála után, mint filmhíradós operatőrt küldték ki Moszkvába. A Moszfilm Stúdióba is elvitték, hogy megnézhesse, miként dolgoznak ott a nagyok. Megismerkedett Szergej Eisenstein rendező (1898-1948; az egyetemes filmtörténet egyik legjelentősebb alakja) operatőrével, Eduard Tisszével (1847-1961). Összebarátkoztak. Trükköket tanult tőle, amiket később, az első játékfilmjében, a Gerolsteini kalandban (1957) tudott hasznosítani”, meséli Konecsny Emőke. „Kis műtermek voltak, amelyekben alig volt hely, de mégis megtalálta annak a módját, miképp is lehet ezeket monumentálissá varázsolni. Hogy úgy tűnjön, hosszú oszlopsor van bennük… Igazi problémamegoldó volt. A kihívások inspirálták. Bármilyen gond merült fel, addig nem nyugodott, amíg a végére nem járt a dolgoknak. Bár én már nem dolgozhattam vele, de készítettünk róla egy portréfilmet (Jelenetek egy operatőr életéből – Hildebrand István legendáriuma), amiben hosszú órákon át mesélt a munkájáról, az életéről. A nagyjátékfilmek mellett sok kisfilmes munkát is elvállalt, a Miskolci Rövidfilm-fesztiválok rendszeres díjazottja volt. A kisebb alkotásoknál kísérletezte ki azokat az újdonságokat, amelyeket utóbb felhasznált az egész estés játékfilmeknél. Még kilencvenegynéhány éves korában is kisfilmeket készített a telefonjával. Vagy fotózott. Mindig azt nézte, miként lehetne ezt vagy azt úgy bevilágítani, hogy az érdekes legyen. Vagy legyen valami többletjelentése, minthogy csak úgy rákattintunk.”
Hildebrand István mintegy száz játékfilmnek volt az operatőre. Néhány a legismertebbek közül: Csutak és a szürke ló, Katonazene, Fotó Háber, A kőszívű ember fiai I-II., Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, A veréb is madár, Az oroszlán ugrani készül, Szerelmi álmok – Liszt, A Pogány Madonna, Psyché… Ízelítő a tévéfilmjeiből: A régi nyár, Sztrogoff Mihály, Mozart… Körülbelül háromszáz rövidfilmet fényképezett. Balázs Béla-díjat 1960-ban kapott, érdemes művész 1979-ben lett, a Magyar Filmszemle életműdíját 2008-ban vehette át. Rangos kritikai elismeréseket többször is kiérdemelt. Ám a Kossuth-díjat csak kilencvenévesen kapta meg, s 2020-ban lett a Nemzet Művésze. Mondhatni nem kapkodták el a hivatalos ítészek. 


„Korábban kétszer is fölterjesztették Kossuth-díjra… 2019-ben végre valakinek eszébe jutott, hogy itt van köztünk. Így lett aztán a Nemzet Művésze is. A szombathelyi Savaria mozis teremavató tervéről szerencsére tudott. Amikor 2018-ban Felsőcsatáron jártunk, a róla szóló dokumentumfilmnek a bemutatóját itt, a nagyteremben tartották. Akkor merült föl, milyen jó lenne, ha róla neveznék el! István eléggé hitetlenkedve fogadta, hogy ez valóban megvalósulhat, de nagyon büszke volt rá. S fontos volt számára az is, hogy Vas megye és a faluja elfogadja. Hogy nekem mit jelent ez a névadás? Még friss az élmény, hogy nincs velünk”, csuklik el Konecsny Emőke hangja. „De örülök, hogyha ápolni tudjuk az emlékét, és nem felejtjük el. Ha valaki, akkor ő halhatatlan. Mindig azt mondta, amikor díjat vett át, vagy esetleg szólni kellett a közönséghez: találkozunk a moziban!”

 

Hildebrand István (1928. szeptember 26. – 2022. március 29.) sírja a budapesti Farkasréti temető művészparcellájában található. Egészen közel egykori barátja, alkotótársa, Várkonyi Zoltán korszakos rendező nyughelyétől. S nem messze Perczel Zita, Házy Erzsébet, Páger Antal, Szirtes Ádám sírjától. Konecsny Emőke megkapó szavaival: „Az égi stáb”. 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint  

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.