km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Hetente tesztelik az Ausztriába ingázókat (Frissítve)

Hetente tesztelik az Ausztriába ingázókat (Frissítve)

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Heinz Faßmann oktatási miniszter közös sajtótájékoztatót tartottak ma reggel, melyen bejelentették: szigorodnak az országba való belépési szabályok is február 8-tól. Az ingázóknak regisztrálniuk, és hetente egyszer tesztelniük is kell.

Mint azt tegnap megírtuk, bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól Ausztriában. A síszünet után az általános iskolákban visszaáll a normál tanítás, de a gyerekeket tesztelik. Kinyitnak a boltok, a vevők FFP2-maszkban léphetnek be, 20 négyzetméterenként 1 fő léphet be az üzletbe. A testközelben végzett szolgáltatások (pl.fodrász) újra működhetnek, 48 óránál nem régebbi negatív teszttel vehetők igénybe. Az éjszakai kijárási tilalom (este nyolctól reggel hatig) marad, napközben két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.


Sebastian Kurz kancellár már tegnap közölte: jelentősen szigorítják a határellenőrzést is. A mai sajtótájékoztatón a részleteket is ismertették: az ingázók számára is kötelező lesz a tesztelés és a regisztráció: negatív koronatesztet (antigén vagy PCR) kell elvégezni hetente egyszer. Az ingázók számára az ausztriai oldalon lehetőség nyílik majd az ingyenes tesztelésre. A 10 napos karantén, amely minden beutazóra vonatkozik, nem lesz lerövidíthető egy negatív teszttel - ez a rendelkezés nem érinti az ingázókat. A szigorú határellenőrzések továbbra is fennmaradnak.

Az orf.at cikke szerint a szomszédos országokkal, a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával szemben kibővítik a jelenlegi határellenőrzést. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy különösen Csehországban nagyon sok az új fertőzés, és a vírusmutációk gyorsan terjednek. Magyarország és Szlovénia tekintetében marad a jelenlegi határellenőrzési gyakorlat. 
Karl Nehammer belügyminiszter elmondta, hogy december 19-e óta 3.000.000 határellenőrzés történt, amelyek következtében több mint 200.000 esetben rendeltek el karantént.


A rendeletnek eredetileg hétfőn kellett volna hatályba lépnie. De kritika érte - főleg Karintia részéről - az eredeti szabályozást. A tartomány kormányzója, Peter Kaiser félt a káosztól a határokon. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter személyesen intézkedett az ügyben: a rendeletet átdolgozzák, és a tervezettnél később lép hatályba.
 

Az ingyenes tesztlehetőségek tartományokra lebontva itt érhetőek el.

 

Az Osztrák Szakszervezeti  Szövetség burgenlandi szekciója Facebook-oldalán magyar nyelvű információkat osztott meg az ingyenes tesztelési lehetőségről:


Hogyan zajlik a jelentkezés?


Elsöként meg kell adni, hogy magamnak (mich selbst), vagy másoknak (pl. 6 év feletti gyerekeknek) foglalok-e időpontot. Ingázók esetén tehát mindig az elsö pontot kell kiválasztani, akkor is, ha családtag segít a kitöltésben.

Az online jelentkezésnél meg kell adni a személyes adatokat, e-card számot (SV-Nr.), illetve lakcímet.

Ingázók esetén jelentkezésnél a lakcím-rovatban a munkáltató címét kell megadni. Ez esetben a munkáltató címe határozza meg, hogy melyik tartományban jelentkezhet tesztelésre (bécsi munkáltató esetén Bécs, burgenlandi esetén Burgenlandban).

Kapcsolati adatoknál mobiltelefonszám és/vagy email megadása szükséges: az igazolás a tesztelésről ide érkezik sms-ben vagy emailben. Javasoljuk az emailt, mert ekkor az igazolás könnyen kinyomtatható és a határon felmutatható.

A sikeres jelentkezés végén egy kész jelentkezési lap készül (Laufzettel), amelyet, ha van lehetősége, nyomtasson ki, és aláírva vigye el a tesztelésre.


Hogyan zajlik a tesztelés?


A teszt egy antigén gyorsteszt, amelynek során az orrüregből vagy garatból vesznek váladékmintát egy pálca segítségével. Maga a teszt csupán pár perc, de a várakozási idő forgalomtól függően eltérő lehet.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményt/igazolást?

Az eredmény a teszt után 15 perccel megvan, és sms-ben vagy emailben érkezik (attól függöen, hogy a jelentkezésnél ki mit választott). Javasoljuk az emailt, mert ekkor az igazolás könnyen kinyomtatható és a határon felmutatható.


Tesztek a munkahelyen

Ahol az üzem/cég nyújt ilyen szolgáltatást, ott a dolgozók a tesztet a munkahelyükön is elvégeztethetik. Bizonyos ágazatokban ez törvényi előírás: ilyenkor a tesztelési idő munkaidőnek számít.

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.