km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Hetente tesztelik az Ausztriába ingázókat (Frissítve)

Hetente tesztelik az Ausztriába ingázókat (Frissítve)

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Heinz Faßmann oktatási miniszter közös sajtótájékoztatót tartottak ma reggel, melyen bejelentették: szigorodnak az országba való belépési szabályok is február 8-tól. Az ingázóknak regisztrálniuk, és hetente egyszer tesztelniük is kell.

Mint azt tegnap megírtuk, bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól Ausztriában. A síszünet után az általános iskolákban visszaáll a normál tanítás, de a gyerekeket tesztelik. Kinyitnak a boltok, a vevők FFP2-maszkban léphetnek be, 20 négyzetméterenként 1 fő léphet be az üzletbe. A testközelben végzett szolgáltatások (pl.fodrász) újra működhetnek, 48 óránál nem régebbi negatív teszttel vehetők igénybe. Az éjszakai kijárási tilalom (este nyolctól reggel hatig) marad, napközben két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.


Sebastian Kurz kancellár már tegnap közölte: jelentősen szigorítják a határellenőrzést is. A mai sajtótájékoztatón a részleteket is ismertették: az ingázók számára is kötelező lesz a tesztelés és a regisztráció: negatív koronatesztet (antigén vagy PCR) kell elvégezni hetente egyszer. Az ingázók számára az ausztriai oldalon lehetőség nyílik majd az ingyenes tesztelésre. A 10 napos karantén, amely minden beutazóra vonatkozik, nem lesz lerövidíthető egy negatív teszttel - ez a rendelkezés nem érinti az ingázókat. A szigorú határellenőrzések továbbra is fennmaradnak.

Az orf.at cikke szerint a szomszédos országokkal, a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával szemben kibővítik a jelenlegi határellenőrzést. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy különösen Csehországban nagyon sok az új fertőzés, és a vírusmutációk gyorsan terjednek. Magyarország és Szlovénia tekintetében marad a jelenlegi határellenőrzési gyakorlat. 
Karl Nehammer belügyminiszter elmondta, hogy december 19-e óta 3.000.000 határellenőrzés történt, amelyek következtében több mint 200.000 esetben rendeltek el karantént.


A rendeletnek eredetileg hétfőn kellett volna hatályba lépnie. De kritika érte - főleg Karintia részéről - az eredeti szabályozást. A tartomány kormányzója, Peter Kaiser félt a káosztól a határokon. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter személyesen intézkedett az ügyben: a rendeletet átdolgozzák, és a tervezettnél később lép hatályba.
 

Az ingyenes tesztlehetőségek tartományokra lebontva itt érhetőek el.

 

Az Osztrák Szakszervezeti  Szövetség burgenlandi szekciója Facebook-oldalán magyar nyelvű információkat osztott meg az ingyenes tesztelési lehetőségről:


Hogyan zajlik a jelentkezés?


Elsöként meg kell adni, hogy magamnak (mich selbst), vagy másoknak (pl. 6 év feletti gyerekeknek) foglalok-e időpontot. Ingázók esetén tehát mindig az elsö pontot kell kiválasztani, akkor is, ha családtag segít a kitöltésben.

Az online jelentkezésnél meg kell adni a személyes adatokat, e-card számot (SV-Nr.), illetve lakcímet.

Ingázók esetén jelentkezésnél a lakcím-rovatban a munkáltató címét kell megadni. Ez esetben a munkáltató címe határozza meg, hogy melyik tartományban jelentkezhet tesztelésre (bécsi munkáltató esetén Bécs, burgenlandi esetén Burgenlandban).

Kapcsolati adatoknál mobiltelefonszám és/vagy email megadása szükséges: az igazolás a tesztelésről ide érkezik sms-ben vagy emailben. Javasoljuk az emailt, mert ekkor az igazolás könnyen kinyomtatható és a határon felmutatható.

A sikeres jelentkezés végén egy kész jelentkezési lap készül (Laufzettel), amelyet, ha van lehetősége, nyomtasson ki, és aláírva vigye el a tesztelésre.


Hogyan zajlik a tesztelés?


A teszt egy antigén gyorsteszt, amelynek során az orrüregből vagy garatból vesznek váladékmintát egy pálca segítségével. Maga a teszt csupán pár perc, de a várakozási idő forgalomtól függően eltérő lehet.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményt/igazolást?

Az eredmény a teszt után 15 perccel megvan, és sms-ben vagy emailben érkezik (attól függöen, hogy a jelentkezésnél ki mit választott). Javasoljuk az emailt, mert ekkor az igazolás könnyen kinyomtatható és a határon felmutatható.


Tesztek a munkahelyen

Ahol az üzem/cég nyújt ilyen szolgáltatást, ott a dolgozók a tesztet a munkahelyükön is elvégeztethetik. Bizonyos ágazatokban ez törvényi előírás: ilyenkor a tesztelési idő munkaidőnek számít.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban