km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Koronavírus-járvány Ausztria: bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól 

Koronavírus-járvány Ausztria: bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól 

Bár a fertőzésszámok még magasak, hétfőn este az osztrák kormány bejelentette, lazítanak az eddigi szabályokon. A boltok megnyitnak, a síszünet után az általános iskolákban visszaáll a normál tanítás, de a gyerekeket tesztelik. 

A legfontosabbak lépések február 8-tól

Az általános iskolákban visszaáll a normál oktatás - váltott műszakban. A részvétel teszt után lehetséges a tanulóknak, ezt az iskolákban végzik.

Kinyitnak a boltok, a vevők FFP2-maszkban léphetnek be, 20 négyzetméterenként 1 fő léphet be az üzletbe.

A testközelben végzett szolgáltatások (pl.fodrász) újra működhetnek, 48 óránál nem régebbi negatív teszttel vehetőek igénybe.

Az éjszakai kijárási tilalom (este nyolctól reggel hatig) marad, napközben két háztartás tagaji találkozhatnak egymással.
Részletek hamarosan, cikkünk folyamatosan frissül.

 

A bejelentés előtt a kormány a tartományi vezetőkkel, az ellenzékkel és szakértőkkel is egyeztetett arról, hogyan lehet könnyíteni lezárás szabályain anélkül, hogy fertőzések száma megugrana. Végül az a döntés született, hogy az iskolákat és a boltokat megnyitják, szigorú rendelkezések mellett - erről beszélt az esti sajtótájékoztatón Sebastian Kurz kancellár.Tesztelik a diákokat az iskolákban


Valamennyi iskolába visszatérhetnek a tanulók - tesztelési kötelezettség mellett. Az általános iskolák a síszünet után nyitják meg kapuikat újra (Bécsben és Alsó-Ausztriában február 8-án, a többi tartományban egy héttel később. A  intézményekben két műszakban (hétfő-kedd illetve szerda-csütörtök) oktatják a tanulókat, pénteken nem lesz tanítás - hogy ez online oktatást vagy tanszünetet jelent, arról nem írt az ORF.  A A tervek szerint a tanulókat hetente kétszer tesztelik az iskolákban, akinek nincsen negatív eredménye, az távoktatásban tanulhat. A teszt során az orr elülső részéből vesznek mintát - az ígéretek szerint fájdalommentes eljárásban. A felsőtagozatban kötelező lesz az FFP2-s masz viselése. A pontos részleteket kedden teszik közzé, hangzott el a sajtótájékozatón. 
 

Kereskedelem: maszk és limitált vevőszám


A kereskedelemben is megkezdődik az óvatos nyitás, az eddigi bezárt üzletek is megnyithatnak, feltételekkel. Kötelező az FFP2-maszk viselése, az üzlethelyiségben egyszerre jelenlévő vevők számát maximálják, 20 négyzetméterenként egy vevő lehet a boltban. 


Szolgáltatások: csak negatív teszttel


A szolgáltatásokat végzők is megnyithatnak (fodrászok stb.), viszont kötelező az ügyfelek, vendégek számára a teszt - ennek részleteit törvény szabályozzák. A negatív eredmény nem lehet régebbi 48 órásnál, gyógyszertában vagy orvosnál kell elvégezni. Az otthoni tesztelés nem érvényes, mivel az előbbi esetben az eredményről az illető papíralapú vagy SMS-ben kiküldött értesítést kap - ezekkel lehet a szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatónak kell ellenőriznie, hogy vendég rendelkezik-e ilyennel: az üzleteket, vállalkozásokat a rendőrség és az egészségügyi hatóság ellenőrizheti. 


A kijárási korlátozás marad
 

A kijárási korlátozás (este nyolctól reggel hatig) érvényben marad, napközben két háztartásban élők találkozhatnak - ez maximum 4 felnőttet jelent, az eddigi három helyett. A múzeumok, álltakertek, könyvtárak is kinyitnak február 8-tól, de a látogatóknak FFP2-maszkot kell hordaniuk. 
Megemelik a szabályokat be nem tartókra kirótt bírságot (maszkviselés, távolságtartás), a pontos összegeket kedden ismertetik. 


A hotelek és a vendéglátóhelyek még zárva maradnak, kamarai képviselőjük úgy nyilatkozott, szerintük februárban nyithatnak. Mario Pulker, a gazdasági kamara illetékese azt mondta az APA hírügynökségnek, a kancellárral folytatott legutolsó egyeztetésen "ezt kommunikálták is nekik". 
 

A vírusmutációk miatt magas még mindig a fertőzések száma


Elhangzott, hogy a zárásnak látszik a hatása, viszont megjelent angliai és dél-afrikai vírusmutációk sokkal fertőzöbbek, ezért az elvárt eredménynél rosszabbak a számok. Erről a Bécsi Orvosi Egyetem rektorhelyettese, Oswald Wagner is beszélt. Az FFP2-maszkoknak, a megnövelt biztonsági távolságnak és a teszteléseknek köszönhetően a helyzet kezelhető, de nem nevezhető megnyugtatónak. 


Sebastian Kurz szerint a következő helyzetelemzésre két hét múlva kerül sor, addigra látszik a döntések hatása. A kancellár szerint akkor dönthetnek az újabb lazításokra - vagy ha  a fertőzésszám megugrik, a szigorításokról. A mostani lépésekről úgy döntöttek, hogy a napi fertőzések száma nem csökkent 700 alá, de bevállalták az ezzel járó kockázatot. 

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.