km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Koronavírus-járvány Ausztria: bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól 

Koronavírus-járvány Ausztria: bizonyos feltételek mellett lazít a kormány az eddigi szabályokon február 8-tól 

Bár a fertőzésszámok még magasak, hétfőn este az osztrák kormány bejelentette, lazítanak az eddigi szabályokon. A boltok megnyitnak, a síszünet után az általános iskolákban visszaáll a normál tanítás, de a gyerekeket tesztelik. 

A legfontosabbak lépések február 8-tól

Az általános iskolákban visszaáll a normál oktatás - váltott műszakban. A részvétel teszt után lehetséges a tanulóknak, ezt az iskolákban végzik.

Kinyitnak a boltok, a vevők FFP2-maszkban léphetnek be, 20 négyzetméterenként 1 fő léphet be az üzletbe.

A testközelben végzett szolgáltatások (pl.fodrász) újra működhetnek, 48 óránál nem régebbi negatív teszttel vehetőek igénybe.

Az éjszakai kijárási tilalom (este nyolctól reggel hatig) marad, napközben két háztartás tagaji találkozhatnak egymással.
Részletek hamarosan, cikkünk folyamatosan frissül.

 

A bejelentés előtt a kormány a tartományi vezetőkkel, az ellenzékkel és szakértőkkel is egyeztetett arról, hogyan lehet könnyíteni lezárás szabályain anélkül, hogy fertőzések száma megugrana. Végül az a döntés született, hogy az iskolákat és a boltokat megnyitják, szigorú rendelkezések mellett - erről beszélt az esti sajtótájékoztatón Sebastian Kurz kancellár.Tesztelik a diákokat az iskolákban


Valamennyi iskolába visszatérhetnek a tanulók - tesztelési kötelezettség mellett. Az általános iskolák a síszünet után nyitják meg kapuikat újra (Bécsben és Alsó-Ausztriában február 8-án, a többi tartományban egy héttel később. A  intézményekben két műszakban (hétfő-kedd illetve szerda-csütörtök) oktatják a tanulókat, pénteken nem lesz tanítás - hogy ez online oktatást vagy tanszünetet jelent, arról nem írt az ORF.  A A tervek szerint a tanulókat hetente kétszer tesztelik az iskolákban, akinek nincsen negatív eredménye, az távoktatásban tanulhat. A teszt során az orr elülső részéből vesznek mintát - az ígéretek szerint fájdalommentes eljárásban. A felsőtagozatban kötelező lesz az FFP2-s masz viselése. A pontos részleteket kedden teszik közzé, hangzott el a sajtótájékozatón. 
 

Kereskedelem: maszk és limitált vevőszám


A kereskedelemben is megkezdődik az óvatos nyitás, az eddigi bezárt üzletek is megnyithatnak, feltételekkel. Kötelező az FFP2-maszk viselése, az üzlethelyiségben egyszerre jelenlévő vevők számát maximálják, 20 négyzetméterenként egy vevő lehet a boltban. 


Szolgáltatások: csak negatív teszttel


A szolgáltatásokat végzők is megnyithatnak (fodrászok stb.), viszont kötelező az ügyfelek, vendégek számára a teszt - ennek részleteit törvény szabályozzák. A negatív eredmény nem lehet régebbi 48 órásnál, gyógyszertában vagy orvosnál kell elvégezni. Az otthoni tesztelés nem érvényes, mivel az előbbi esetben az eredményről az illető papíralapú vagy SMS-ben kiküldött értesítést kap - ezekkel lehet a szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatónak kell ellenőriznie, hogy vendég rendelkezik-e ilyennel: az üzleteket, vállalkozásokat a rendőrség és az egészségügyi hatóság ellenőrizheti. 


A kijárási korlátozás marad
 

A kijárási korlátozás (este nyolctól reggel hatig) érvényben marad, napközben két háztartásban élők találkozhatnak - ez maximum 4 felnőttet jelent, az eddigi három helyett. A múzeumok, álltakertek, könyvtárak is kinyitnak február 8-tól, de a látogatóknak FFP2-maszkot kell hordaniuk. 
Megemelik a szabályokat be nem tartókra kirótt bírságot (maszkviselés, távolságtartás), a pontos összegeket kedden ismertetik. 


A hotelek és a vendéglátóhelyek még zárva maradnak, kamarai képviselőjük úgy nyilatkozott, szerintük februárban nyithatnak. Mario Pulker, a gazdasági kamara illetékese azt mondta az APA hírügynökségnek, a kancellárral folytatott legutolsó egyeztetésen "ezt kommunikálták is nekik". 
 

A vírusmutációk miatt magas még mindig a fertőzések száma


Elhangzott, hogy a zárásnak látszik a hatása, viszont megjelent angliai és dél-afrikai vírusmutációk sokkal fertőzöbbek, ezért az elvárt eredménynél rosszabbak a számok. Erről a Bécsi Orvosi Egyetem rektorhelyettese, Oswald Wagner is beszélt. Az FFP2-maszkoknak, a megnövelt biztonsági távolságnak és a teszteléseknek köszönhetően a helyzet kezelhető, de nem nevezhető megnyugtatónak. 


Sebastian Kurz szerint a következő helyzetelemzésre két hét múlva kerül sor, addigra látszik a döntések hatása. A kancellár szerint akkor dönthetnek az újabb lazításokra - vagy ha  a fertőzésszám megugrik, a szigorításokról. A mostani lépésekről úgy döntöttek, hogy a napi fertőzések száma nem csökkent 700 alá, de bevállalták az ezzel járó kockázatot. 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.