km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Gráczer György: Másfél perccel a vége előtt hittem el

Gráczer György: Másfél perccel a vége előtt hittem el

Gráczer György neve összeforrt a Falcóéval: a rutinos sportvezető megannyi élménnyel gazdagodott az elmúlt években a sárga-feketékkel, ünnepelhetett bajnoki címet, de a kupa elhódítása eddig nem sikerült. Az ügyvezető szerint eddig eredményesen teljesít az idei szezonban a társaság, a cél pedig nem is lehet más, mint a bajnoki cím megvédése. Gráczer Györggyel – egyebek mellett – arról is beszélgettünk, hogy melyik volt az a pillanat, amikor elhitte: kupagyőztes lesz a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely.

 

 
– Komoly sorozat van a gárda háta mögött, több meccs a BL-ben és itthon az alapszakaszban. Ennek tükrében milyen célokkal vágtak neki a kupának? 

 

– A Bajnokok Ligájában a spanyol Zaragoza, az orosz Nizhny Novgorod és a lengyel Lublin volt a csoportellenfelünk. A sorsolás után az volt a véleményem, hogy nagy bravúr kell a továbbjutáshoz, ismerve a spanyol és az orosz együttesek játékerejét. Igazán kellemesen csalódtam, ugyanis egészen az utolsó fordulóig reményünk volt megszerezni a 2. pozíciót, a Novgorod elleni idegenbeli mérkőzés döntötte el, hogy végül lecsúszunk a folytatásról. Mindenesetre szép teljesítmény volt a gárdától. Ezzel párhuzamosan játszottuk a magyar bajnoki ütközeteket is, ahol, egyebek mellett a kettős terhelésnek, valamint a sérüléseknek „köszönhetően”, néhány vereséget elszenvedtünk. Nem történt tragédia, az alapszakaszt a második helyen zártuk. Ilyen előjelek után a Magyar Kupának úgy futottunk neki, hogy végre nyerjük már meg azt a sorozatot. Hatszor buktunk el a fináléban, abban reménykedtünk, hogy megszakad e pechszéria.  

 

– Elérkezett a minitorna. Hogyan értékelné az összecsapásokat? 

 

– Az első játéknapon a PVSK-Veolia ellen tulajdonképpen a bajnoki alapszakasz mérkőzéseihez hasonlóan biztos győzelmet arattunk, a baranyaiaknál jobbnak bizonyultunk, csaknem száz pontot szórtak a fiúk, és a védekezés is rendben volt. A második mérkőzésen az alapszakasz első Szolnoki Olajbányász volt az ellenfél. A bajnokságban mindkétszer a Tisza-partiak örülhettek a találkozók végén. Különösen a Szolnokon játszott meccs volt fájó, hiszen ott, ha az utolsó percekben jobban koncentrálunk, akkor meggyőződésem, hogy mi nyerünk. A két kudarc miatt csapatunkat különösen fűtötte a bizonyítási vágy, egyszerűen meg akarták mutatni országnak-világnak, hogy le tudják győzni a piros-feketéket. Azt gondolom, remek mérkőzést játszottunk, kiváló volt a csapatmunka, hatalmasat küzdöttek a srácok. Visszagondolva, a harmadik negyed közepén sikerült végleg megtörni az Olajbányász csapatát, a 84-63-as győzelem önmagáért beszélt.  

 

– És jött a finálé, immár hetedszer… Milyen meccsre számított? Tartott esetleg a debreceniektől? 

 

– A döntőben mindkét csapat a kemény védekezésre fektette a hangsúlyt, így az első félidőben viszonylag kevés kosár született: 39-25-re vezettünk, tehát összességében nem lehetett okunk panaszra. A harmadik negyedben hibáinkat kihasználva a debreceniek három pontra felzárkóztak. Az utolsó felvonásban hatalmas küzdelem folyt a pályán, és végül sikerült újra előnyt szereznünk, amit aztán nem is engedtünk ledolgozni a DEAC-nak.

 

– Ilyen pechszériát követően, őszintén, mikor hitte el, hogy Szombathelyre kerül a Magyar Kupa trófeája?    

 

– Tán másfél perccel a mérkőzés vége előtt, amikor 65-60-as vezetésünknél mi birtokoltuk a labdát, akkor fogtam fel valójában, meglesz az első kupagyőzelme a csapatnak és a városnak.

 

– Összességében megérdemelten nyerte meg a minitornát a Falco: egyetért ezzel?  

 

– A három mérkőzés alapján úgy gondolom, hogy csapatunk valamennyi találkozón dominált, és a döntő mérkőzésen is végig vezetett. A kritikus pillanatokban is rutinosan, higgadtan, csapatként működtünk, és ennek meg is lett az eredménye. Nagyon fontos tényezőként ki kell emelnem, hogy a kupadöntő előtti héten történt meg először, hogy a 12-es keret valamennyi játékosa rendelkezésre állt, így a Gasper Okorn vezette szakmai stáb jól fel tudta készíteni a csapatot az előttünk álló feladatokra. Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, hiszen stabilan működünk, minden feltétel adott a jó teljesítményhez.  

 

– Sok idő nincs az ünneplésre, hiszen a Körmenddel találkoznak a hétvégén a rájátszásban. Mit vár a bajnokság hajrájától? 

 

– Bizony, a hétvégén folytatódik a bajnoki rájátszás. Aktuális ellenfelünk a Körmend csapata lesz, amely mindig pikáns ütközet a kosárszeretők körében. Mint regnáló bajnoknak egyetlen célunk lehet, mégpedig a címünk megvédése. Ennek érdekében megteszünk mindent, mi a háttérben, a játékosok pedig a pályán.

 

Krilov István 

kapcsolódó cikkek
Elképesztő izgalmak után Magyar Kupa-győztes a Falco
Elképesztő izgalmak után Magyar Kupa-győztes a Falco
A szombathelyiek történetük során először tudták megnyerni a sorozatot.
„Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra”
„Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra”
A Gasper Okorn, a Falco trénere rendkívül hálás mindenkinek, aki részese volt ennek a sikernek, és boldog, hogy ilyen emberekkel dolgozhat együtt. Szerdán beszélgettünk a mesterrel a kupagyőzelemről.
címkék
kapcsolódó cikkek
Elképesztő izgalmak után Magyar Kupa-győztes a Falco
Elképesztő izgalmak után Magyar Kupa-győztes a Falco
A szombathelyiek történetük során először tudták megnyerni a sorozatot.
„Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra”
„Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra”
A Gasper Okorn, a Falco trénere rendkívül hálás mindenkinek, aki részese volt ennek a sikernek, és boldog, hogy ilyen emberekkel dolgozhat együtt. Szerdán beszélgettünk a mesterrel a kupagyőzelemről.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.