km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Közgyűlés után: a Fidesz-exodus, és ami mögötte van

Közgyűlés után: a Fidesz-exodus, és ami mögötte van

Kivonult az ülésteremből a Fidesz frakció a csütörtöki közgyűlésen. Így tiltakoztak az ellen, hogy a városvezetés szerintük nem hallgatja meg 1500 szombathelyi kérését a parkolóépítésről a volt városi strand területén, és nem hajlandó visszavásárolni az ingatlant. Így a közgyűlés szokatlanul rövid lett, érdemi viták nélkül. Ez volt a vezető téma az ülést követő pénteki sajtótájékoztatókon.

 

Reméli, hogy utoljára tart közgyűlés utáni sajtótájékoztatót, kezdte dr. Czeglédy Csaba. Két lakóközösséget érintő döntést emelt ki: a közgyűlés szándéknyilatkozatot tett, hogy önkormányzati tulajdonba veszi a Fadrusz és a Tömjénhegy utcát, valamint az újperinti lakópark szennyvízátemelőjét. A téma visszakerül a májusi közgyűlés elé. Egyhangúlag támogatta a közgyűlés a Magyar Önkormányzatok Szövetségének 10 pontos intézkedési tervét az önkormányzatiság védelmében. Czeglédy úgy véli, a kormány lassú vízben főzi az önkormányzatokat, és az a néhány dolog, ami még a hatáskörükbe tartozik, egy tollvonással elvehető. Hozzáfűzte: szokatlanul gyors és rövid közgyűlés volt, ellenzék nélkül nehéz érdemi vitákat folytatni.


Koczka Tibor szerint a Fidesz a választások előtt három nappal a kampány hajrájában nagy lehetőségtől fosztotta meg magát a kivonulással. A Pro Savaria képviselője úgy véli, dr. Hende Csabának kötelessége lett volna részt vennie a közgyűlésen, és számot kellett volna adnia meg nem valósult ígéreteiről. A fideszes egyéni képviselők kényelmetlen helyzetben lehetnek most, hiszen a választóik nem erre szavaztak, tette hozzá. Koczka Tibor kinyilvánította, hogy egyetért az önkormányzatok szövetségének 10 pontjával. Tartózkodott az iskolák alapító okirat módosításánál, mert sérelmezi, hogy a tankerület előtte nem egyeztetett az önkormányzattal. Kifogásolta, hogy a városi cégek idei üzleti tervéről szóló napirendben nem szerepelt a SZOVA.  


Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője megköszönte dr. Hende Csabának és a kormánynak, hogy 6,6 milliárd forinttal támogatja a TDK szombathelyi fejlesztését, ami 250 új munkahelyet és 800 millió forint iparűzési adóbevételt jelent a városnak. Köszönetet mondott azért is, hogy megépülhet az SZKKA saját kézilabda csarnoka. A frakció az első napirendi pontnál, a volt városi strand beépítése körüli vitában vonult ki az ülésteremből. Illés ezt azzal indokolta, hogy a városvezetéssel ellentétben ők a szombathelyiek pártján állnak. Dr. Hende Csaba megtette, amit az ügyben vállalt, a városvezetés azonban nem hajlandó visszavásárolni a parkolót: nem készítette el a szerződést, és nem adta meg az adásvétel, valamint a parkolóépítés konkrét költségeit sem. Szerinte rég ki lehetett volna már írni egy feltételes közbeszerzési eljárást.


A közgyűlés utáni tisztségviselői sajtótájékoztatót most először dr. Nemény András tartotta. A polgármester sajnálja, hogy a Fidesz kivonta magát a közgyűlési munka alól. Szerinte a parkoló ügye mondvacsinált indok volt, az akció valójában arról terelte el a figyelmet, hogy dr. Hende Csaba nem jelent meg a közgyűlésen. Leszögezte: nem érkezett meg időben a kormánygarancia, az önkormányzat pedig nem alapozhat szóbeli ígéretekre. A városvezetés március 7-én levélben tájékoztatta dr. Hende Csabát a beruházás becsült költségéről, ami 383 millió forintot tesz ki. Dr. Nemény András ismertette, hogy a közgyűlés után email érkezett az önkormányzatokért felelős államtitkártól, Pogácsás Tibortól, hogy nem áll rendelkezésre kormányzati fedezet a terület visszavásárlására és a parkolók építésére, erről legfeljebb év végére születhet döntés, és javasolja, hogy a város vegyen fel hitelt. A polgármester úgy fogalmazott: dr. Hende Csaba lebukott, nem tett semmit az ügy előmozdítása érdekében. Dr. Nemény András elmondta, ha kormányváltás lesz, az 1,4 milliárdos kompenzációból megépítik a parkolót, ha marad a Fidesz-kormány, újra megkérik majd a szükséges összeget.


Nem gyakori, hogy egy frakció tagjainak nincs mondanivalója, és kivonul a közgyűlésről, kezdte az Éljen Szombathely! sajtótjékoztatóját Tóth Kálmán, utalva a fideszesek kivonulására. Sajnálja, hogy a képviselőket valaki távozásra kényszerítette, a Fidesz önsorsrontó magatartást tanúsít, és belső kommunikációjuk is katasztrofális, hiszen kizárt, hogy ne tudtak volna Pogácsás Tibor leveléről. Leszögezte, hogy a városvezetés megoldáspárti, egy hónappal meghosszabbították a vállalkozóval a március 31-i határidőt a helyzet rendezésére. Nagy kár, hogy a közgyűlés érdemi viták nélkül telt el, tette hozzá.


Németh Ákos szerint a Fidesz nem önszántából távozott az ülésteremből, valaki utasítást adott nekik rá. Az önkormányzatiság védelmében megfogalmazott 10 pont Szombathelynek is fontos, a jogkörök folyamatos leépítését vissza kell fordítani, fogalmazott a képviselő.  

 

kzs
Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.