km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Fél évszázad a magyar nyelv szolgálatában

Fél évszázad a magyar nyelv szolgálatában

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, az ELTE BDPK Magyar Nyelvtudományi Tanszéke és a Magyar Nyelvtudományi Társaság szombathelyi csoportja az ELTE szombathelyi Magyar Nyelvtudományi Tanszékének 50. évfordulója alkalmából megjelent, Fél évszázad a magyar nyelv szolgálatában című kötetét mutatják be az érdeklődőknek május 13-án, hétfőn 17.00 órától a könyvtárban.

A Facebook-on megjelent eseményben szerepel, hogy a moderátor Gergó Judit lesz, közremúködik továbbá Horváth Nóra és Goda Máté.

Mint írják: A beszélgetés résztvevői Guttmann Miklós, Vörös Ottó, Molnár Zoltán, Kolláth Anna, Vörös Ferenc, Czetter Ibolya, Fűzfa Balázs, Hajba Renáta és Tóth Péter.

"Jubileumi könyvet tart kezében a tisztelt Olvasó: írások, emlékek és képek gyűjteményét az 50 éves szombathelyi Magyar Nyelvtudományi Tanszékről. A magyar nyelv, tudomány és oktatás fél évszázados szolgálata a visszaemlékezésre, az eredmények összegzésére, új tervek megfogalmazására is alkalmat ad. A felgyorsult élettempó, az állandó rohanás közepette különösen fontosnak tartjuk a közös emlékek felelevenítését, az alkotás és a szellemi értékek megbecsülését és az egymás iránti figyelmet." "A Szombathelyi Tanárképző Főiskola (napjainkban ELTE Savaria Egyetemi Központ) Magyar Nyelvészeti Tanszékének 50 éves fennállása, illetve az elmúlt fél évszázad alatt elért tudományos és pedagógiai eredményei méltóak arra, hogy a tanszék mai oktatói kötetbe szerkesztett tanulmányokkal idézzék fel a megtett út tanulságait."

A Savaria University Press Alapítvány kiadásában megjelent kötet a helyszínen megvásárolható."

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.