km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Ez egy hollywoodi történet

Ez egy hollywoodi történet

Tolcsva kontra Ricse, Fox vs. Zukor, a hollywoodi filmgyártás magyar alapítóiról készül dokumentumfilm.

A hollywoodi filmgyártás magyar alapítóiról készül dokumentumfilm: a Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet című egész estés alkotás a Paramount stúdiót alapító, ricsei születésű (Bodrogköz) Zukor Adolf és a 20th Century Fox névadó stúdióalapítója, a tolcsvai születésű (Zemplén) Fried Vilmos (William Fox) életén, vetélkedéstörténetén keresztül meséli el a hollywoodi filmek születését.

Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, a film egyik ötletgazdája, kreatív producere és társrendezője, valamint Takó Sándor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a film producere és másik társrendezője évek óta dolgoznak azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, Magyarországra hozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok szellemi hagyatékát - áll a Nemzeti Filmintézet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.
    
Mint felidézik, a két szakember 2018 óta készíti elő a Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilmet, amely az Amerikába kivándorolt két stúdióalapító személyes történetén és visszaemlékezésein keresztül idézi meg életüket, karrierjüket, egymással való néha nyílt, néha burkolt versengésüket, amely során letették a hollywoodi filmgyártás alapjait, elkészítették az első amerikai nagyjátékfilmeket, hangosfilmeket, valamint stúdióik elnyerték a filmtörténet első Oscar-díjait.
    
Kollarik Tamás és Takó Sándor küldetésükbe azzal a céllal vágtak bele, hogy könyveken, filmeken, filmzenei koncerteken keresztül ismertessék meg a magyar származású hollywoodi alkotók életét a magyar és nemzetközi közönséggel - mutatnak rá a közleményben, hozzátéve, hogy a Magyarok Hollywoodban címmel útjára indított könyvsorozatukban például olyan alkotók eddig meg nem jelent életrajzait mutatják be, mint a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor, az Oscar-díjas Pressburger Imre vagy a Hollywood magyar alapítóiként ismert Zukor Adolf és Fried Vilmos (William Fox).
    
A film elkészítését segíti mások mellett az Oscar-díjas Kevin MacDonald rendező, a BAFTA-díjas Andrew MacDonald producer, és a többszörös Emmy-díjas Csupó Gábor rendező, producer, valamint Tősér Ádám rendező is.
    
Az alkotás gyártását a Nemzeti Filmintézet több mint 412 millió forinttal támogatta, a közönség pedig a tervek szerint 2025 elején láthatja majd.


 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.