km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Európa-nap: lesz-e még olyan az Európai Unió, mint a járvány előtt?

Európa-nap: lesz-e még olyan az Európai Unió, mint a járvány előtt?

70 éve ünnepelhetjük a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat alapján létrejött európai egységet. A francia külügyminiszter 1950. május 9-én új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára. Május 9-én, az Európa-napon az európai békét és egységet ünnepeljük. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik 1950-ben lefektették a mai Európai Unió alapjait.

 

Az európai intézmények ezen a napon minden évben megnyitják kapuikat a látogatók előtt, erre azonban a járvány idején nincs lehetőség. Ezért szombaton egy virtuális nyílt napra várták a látogatókat a brüsszeli intézményben és Magyarországon is, hogy a szolidaritás szellemében a válság idején is együtt ünnepeljük az Európa-napot.


Miszlivetz Ferenc, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója elmondta, mint látjuk, a koronavírust mégsem lehet megállítani, mint ahogy a migrációt se lehet lassítani. El lehet terelni ideig-óráig, de egy ennyire globalizált világban, ahol mindig és egyre inkább össze leszünk egymással kapcsolódva gazdasági és mindenféle értelemben, más megoldásokat kellene találni. Hozzátette: ezeket nem találtuk meg.


Az elmúlt 10 évben felerősödött a nemzetállam-központú ügyintézés, ami nehezíti a felmerülő problémák közös megoldását. Ilyenek például az egészségügyi témák még világjárvány idején is.  Nagy-Britannia, mely 1973 óta volt meghatározó tagja a közösségnek, kilépett az unióból. A tervezett munkaerőpiaci elképzeléseit - amely érinti a magyar munkavállalókat is - felülírhatja a kialakult helyzet. 


Szép Viktor, az ELTE egyetemi tanársegédje kiemelte, a britek olyan munkaerő piacot szeretnének létrehozni, amely alapvetően a készségekre helyezi a hangsúlyt.  Azokat szeretnék beengedni, akikre úgy gondolják, hogy szükségük van. És azok a munkavállalók, akiknek nincs elég tapasztalatuk vagy nincs olyan diplomájuk, ami megfelel a brit munkaerő-piaci elvárásoknak, nem kaphatnak munkavállalási engedélyt.


Miközben az “y” generáció már a szabadságba született, a világjárvány helyhez köti őket is. Közülük sokan most érzik át igazán az idősebbek elbeszéléseit.  Görög Ádám elmondta, hogy most tudják csak igazán, hogy a szüleik, nagyszüleik mit érezhettek akkoriban. A szabadság úgymond eltűnt, hogy mehetnek el a családdal, barátokkal kirándulni, nyaralni vagy éppen sportolni a szomszédos országokba, ahogy eddig is lehetett.


Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott a tagországokhoz. A jelen helyzet kiélezi a kérdést: lesz-e még olyan az Európai Unió, mint a járvány előtt? Mekkora szerephez jut a szolidaritás és kompromisszum a közös hang újbóli megtalálásához?
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.