km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Energetikailag újulnak meg az óvodák

Energetikailag újulnak meg az óvodák

Energetikai korszerűsítés kezdődött a Pipitér és a Maros óvodában. Szigetelnek, radiátorokat, nyílászárókat cserélnek és napelemes rendszert telepítenek. A beruházásnak köszönhetően olcsóbb lesz az épületek fenntartása. A felújítási programhoz 231 millió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat.

 

1972-ben épült a Pipitér óvoda, azóta nagyobb felújítás nem történt. A mostani energetikai korszerűsítési programban leszigetelik a homlokzatot, 20 centis hőtartó réteget kapnak a falak. Már látszik, milyen lesz az új külső: fehérre, sárgára és olivazöldre - a pipitér színeire - festik az épületet. Az energetikai felújítás része a tető szigetelése és a nyílászárók cseréje. A lépcsőház üvegtégla falát hőszigetelt szerkezettel váltották fel. A régi fűtőtesteket korszerű, acéllemez radiátorokra cserélték. Hat csoportban fogadják a gyerekeket, ők, és a dolgozók is nagyon várják a megújulást.


Kapolcsi Kinga óvodavezető az SZTV-nek így nyilatkozott: "Kicserelésre került az összes nyílászáró, sokkal jobb lett az épület hőtartása, nem huzatosak a termek. Kicserélésre kerültek a radiátorok, új burkolatot kaptak a radiátorok, gyerekbarát burkolatot, egy napelemes rendszer kerül a tetőre."


A Maros óvodában is energetikai megújulás történik: hő- és vízszigetelést kap a tető, ahová napelemes rendszert is telepítenek majd. Üzembe helyeztek egy levegő-víz hőszivattyút, a radiátorokat pedig termosztatikus szelepekkel látták el, így hatékonyabban szabályozható a hőmérséklet. Akadálymentes bejáratot és mosdót is kiépítettek. A két óvodát érintő beruházást eredetileg 170 millió forintra tervezték.


Dr. Horváth Attila alpolgármester így fogalmazott: "Még az előző városvezetés volt, amelyik elkezdte - egyébként szerintem jól előkészített és jó munkával - az óvodáinkat felújítani. Ezt mi folytatjuk. Sajnos ezeknek a projekteknek az a jellemzője, hogy amikor elkészül az eredeti költségvetés, ahhoz képest,amikor eljut a megvalósításig, árfolyam és egyéb költségek miatt olyan szinten megdrágul, mint esetünkben is látjuk, jelentős összeget kell beletenni az adófizetők pénzéből."


Az önkormányzati önerő összege 65,6 millió forint. A fejlesztés célja, hogy komfortosabbá váljanak az épületek, és csökkenjen a fenntartási költség. A munka várhatóan jövő év második felében fejeződik be.

 


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.