km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Felszámolták a legnagyobb illegális hulladéklerakókat Szombathelyen

Felszámolták a legnagyobb illegális hulladéklerakókat Szombathelyen

Felszámolták az utolsó illegális hulladéklerakót is Szombathelyen, legalábbis azokat, amelyek a legnagyobbak voltak. A város sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű belügyminisztériumi kiíráson, ennek köszönhetően mintegy 20 millió forintos állami támogatásból tisztították a 11 kiválasztott helyszínt.

 


Heverő, párna, ruhaszárító – a bútorok mellett építési törmelék, pet-palackok és italos dobozok tömkelege csúfította éveken keresztül a 89-es elkerülő Szombathely melletti szakaszát. A forgalmas út mentén hatalmasra nőtt az illegális hulladéklerakó. Éppen ezért került be ez a helyszín is a Tisztítsuk meg az országot! program keretében felszámolt telepek közé. A város még tavaly adta be pályázatát a 11 legszennyezettebb területet nagytakarítására lehetőséget adó támogatásra. A munka januárban kezdődhetett.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, az elmúlt másfél hónapban tulajdonképpen közel 40 ember mintegy 60 munkaórában takarított el 32,5 tonnányi illegális hulladékot. Nemcsak a hulladékot szállították el, hanem ártalmatlanították, rendbe tették ezeket a felületeket, amelyek az évtizedek során elég komoly szennyezettségnek voltak kitéve.


A felelőtlen szemetelők valószínűleg éveken át hordták ide a lomot, és a veszélyes hulladékot egyaránt.


„Az illegális hulladék nemcsak azért probléma, mert esztétikailag nem néz ki jól, ha szemét van az erdő szélén, hanem ezek a hulladékok kezeletlenül kerülnek ide, és mindenféle károsanyagok oldódnak ki, amelyek aztán szennyezik a talajt, mérgezik az ökoszisztémát, illetve az ivóvíz készleteinket is” – ecsetelte Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok.


Az elkerülő út másik oldalán is tábla figyelmeztet arra, hogy tilos a szemét lerakása, azt inkább a Körmendi úti hulladéklerakóba vigye a tulajdonosa, ott ugyanis ingyen leadhatja szombathelyi lakcímkártyája bemutatásával. Aki így tesz, nem szennyezi a környezetet.


Taoufik Roland, a Szomhull Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, ezeknek a hulladékoknak van egy kezelési metódusa, ami által megóvjuk a környezetet attól, hogy a káros anyagok bekerüljenek a körforgásba. A Körmendi úti hulladékudvarban ártalmatlanítják ezeket a hulladékokat, vagy kereskedőnek adják tovább, haszonanyag kereskedőnek.


A Tisztítsuk meg az országot! Program során Szombathelyen mind a 11 kiválasztott helyszínen felszámolták az illegális hulladéklerakókat. Csak itt, az utolsó területen 15 m3 szemét került a konténerbe. A támogatásnak köszönhetően elszállították és ártalmatlanították is a sokéves kupacokat. A területeket folyamatosan ellenőrzik, hogy ezeken ne termelődhessen újra a hulladék. Akit rajtakapnak súlyos pénzbírságra és akár szabadságvesztésre is számíthat. A pályázatból információs táblák is készülnek. Szombathely már benyújtotta igényét egy következő támogatásra is, abból a város a szelektív gyűjtőhelyek mellé szeretne kamerákat telepíteni. Az oda illegálisan elhelyezett szemét elszállítása ugyanis szintén jelentős költséget ró az adófizetőkre.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.