km/óra
  2023.12.10., vasárnap  •  Judit napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Felszámolták a legnagyobb illegális hulladéklerakókat Szombathelyen

Felszámolták a legnagyobb illegális hulladéklerakókat Szombathelyen

Felszámolták az utolsó illegális hulladéklerakót is Szombathelyen, legalábbis azokat, amelyek a legnagyobbak voltak. A város sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű belügyminisztériumi kiíráson, ennek köszönhetően mintegy 20 millió forintos állami támogatásból tisztították a 11 kiválasztott helyszínt.

 


Heverő, párna, ruhaszárító – a bútorok mellett építési törmelék, pet-palackok és italos dobozok tömkelege csúfította éveken keresztül a 89-es elkerülő Szombathely melletti szakaszát. A forgalmas út mentén hatalmasra nőtt az illegális hulladéklerakó. Éppen ezért került be ez a helyszín is a Tisztítsuk meg az országot! program keretében felszámolt telepek közé. A város még tavaly adta be pályázatát a 11 legszennyezettebb területet nagytakarítására lehetőséget adó támogatásra. A munka januárban kezdődhetett.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, az elmúlt másfél hónapban tulajdonképpen közel 40 ember mintegy 60 munkaórában takarított el 32,5 tonnányi illegális hulladékot. Nemcsak a hulladékot szállították el, hanem ártalmatlanították, rendbe tették ezeket a felületeket, amelyek az évtizedek során elég komoly szennyezettségnek voltak kitéve.


A felelőtlen szemetelők valószínűleg éveken át hordták ide a lomot, és a veszélyes hulladékot egyaránt.


„Az illegális hulladék nemcsak azért probléma, mert esztétikailag nem néz ki jól, ha szemét van az erdő szélén, hanem ezek a hulladékok kezeletlenül kerülnek ide, és mindenféle károsanyagok oldódnak ki, amelyek aztán szennyezik a talajt, mérgezik az ökoszisztémát, illetve az ivóvíz készleteinket is” – ecsetelte Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok.


Az elkerülő út másik oldalán is tábla figyelmeztet arra, hogy tilos a szemét lerakása, azt inkább a Körmendi úti hulladéklerakóba vigye a tulajdonosa, ott ugyanis ingyen leadhatja szombathelyi lakcímkártyája bemutatásával. Aki így tesz, nem szennyezi a környezetet.


Taoufik Roland, a Szomhull Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, ezeknek a hulladékoknak van egy kezelési metódusa, ami által megóvjuk a környezetet attól, hogy a káros anyagok bekerüljenek a körforgásba. A Körmendi úti hulladékudvarban ártalmatlanítják ezeket a hulladékokat, vagy kereskedőnek adják tovább, haszonanyag kereskedőnek.


A Tisztítsuk meg az országot! Program során Szombathelyen mind a 11 kiválasztott helyszínen felszámolták az illegális hulladéklerakókat. Csak itt, az utolsó területen 15 m3 szemét került a konténerbe. A támogatásnak köszönhetően elszállították és ártalmatlanították is a sokéves kupacokat. A területeket folyamatosan ellenőrzik, hogy ezeken ne termelődhessen újra a hulladék. Akit rajtakapnak súlyos pénzbírságra és akár szabadságvesztésre is számíthat. A pályázatból információs táblák is készülnek. Szombathely már benyújtotta igényét egy következő támogatásra is, abból a város a szelektív gyűjtőhelyek mellé szeretne kamerákat telepíteni. Az oda illegálisan elhelyezett szemét elszállítása ugyanis szintén jelentős költséget ró az adófizetőkre.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.