km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Egyre sürgetőbb probléma Ausztriában is az orvos- és ápolóhiány

Egyre sürgetőbb probléma Ausztriában is az orvos- és ápolóhiány

Egyre több tartományból érkeznek jelentések a kórházakat szorongató orvos- és ápolóhiányról. Az Orvosi Kamara konzultációt sürget az egészségügyi miniszterrel. Bécsben és Burgenlandban is érezhető a munkaerőhiány, de nincs szó az ellátás akadozásáról, olvasható a volksgruppen.or.at cikkében.

 

Mint írják, Bécs város kórházfenntartója, a Gesundheitsverbund intézményeiben összesen 950 ágyon nem fogadnak beteget, részben az orvos- és ápolóhiány miatt. Már az is előfordul, hogy tervezett műtéteket le kell mondani, de ez még nem jellemző, közölte a fenntartó. Az intézkedés az összes kórházi ágy egyhatodát érinti, nem számolva az AKH kapacitásait.


A fővárosi egészségügyben már az őszi fertőzéses szezonra, például az influenza terjedésére is készülnek. A koronavírus-fertőzéssel ellátott betegek száma a nyári nyugvópont után most ismét emelkedik, ha nem is jelentős mértékben.


Bár a munkaerőhiány Burgenlandban is érezteti hatását, a tartomány összes kórházában rendben zajlanak a tervezett műtétek – írták a fenntartók az APA hírügynökség kérdésére. Csak esetenként kell halasztani a beavatkozásokat, ha valaki időközben megbetegszik.


Hozzátették, a kismartoni kórházban összesen 40 ágyat nem adhatnak ki a kapacitáshiány miatt. A többi intézetben az összes ágy használatban van. Az irgalmas rend kórházában az ápolók körében feszítő igazán a munkaerőhiány, a Gesundheit Burgenland négy kórházába pedig folyamatosan keresnek orvosokat.


Az orvosi kamara tartományi elnöke, Christian Toth arról beszélt, hogy a munkaerőhelyzet egy kissé javult, részben a tartományi kormány intézkedései hatására. Véleményét Lukas Greisenegger, betegjogi ombudsman is osztja.

 

Illusztráció: pixabay.com
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.