km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Egymillió euróból öntenek bátorságot a bécsi iskolásokba

Egymillió euróból öntenek bátorságot a bécsi iskolásokba

A pandémia és a háborúk miatt egyre romlik a bécsi iskolások lelki állapota is. Az osztrák főváros „Bátorságmillió” néven most tíz olyan projektet támogat, amelyek segítenek a gyerekeknek legyőzni a félelmeiket és elejét veszik a zaklatásnak, a konfliktusoknak és az erőszaknak az iskolákban.

Egymillió eurót fordít az osztrák főváros arra, hogy az iskola olyan hely legyen, ahol nem kell félniük a gyerekeknek, ahonnan megerősödve mehetnek haza és ahol szabadon kibontakozhatnak. A Bátorságmillió nevet viselő akció keretében ugyanis most tíz olyan projektet valósítanak meg, amelyek hozzájárulnak a gyerekek és fiatalok lelki egészségéhez. A különböző ötleteket december elejéig lehetett benyújtani, majd egy zsűri válogatta ki azt a tizet, amelyet 2025 végéig meg is valósítanak – írja közleményében Bécs városának külképviseleti irodája.

A „Failstunde” vagyis a „hibázás órája” keretében például a gyerekek megtanulják, hogy a hibákból tanulni kell, nem pedig feladni. Így felkészítik őket arra, hogy magabiztosan járják a maguk útját egy bizonytalan világban is. De beválogattak például színházi és közösségi média workshopot is a támogatandó projektek közé, illetve mentoring programot pszichés problémákkal küzdő végzősök számára, hogy megkönnyítsék számukra az átmenetet a magasabb szintű tanulmányok felé.

A tanulásban gyengén teljesítő diákoknak sportfoglalkozásokon adnak lehetőséget arra, hogy más területeken bontakozzanak ki, és az itt szerzett sikerekből merítsenek erőt a hétköznapokhoz, de fejlesztik a gyerekek rezilienciáját is agresszió elleni és tolerancia-tréninggel. A középiskolákban már működő Culture School projektet kiterjesztik az általános iskolákra is, így a gyerekek már korán megtanulhatják, miként alakítsanak ki jól működő, interkulturális osztályközösséget, ahol senkinek sem kell átélnie a kiközösítés traumáját. A projektek közül több nemcsak a gyerekek, de a tanárok számára is segítséget nyújt.

Minderre azért is szükség van, mert a város gyerekek és fiatalok számára fenntartott telefonos segélyszolgálata, a Rat auf Draht szerint egyre több gyerek szembesül pszichés erőszakkal. 2023-ban – az azt megelőző évhez képest – 13,6 százalékkal több beszélgetést folytattak ebben a témában. A legnagyobb emelkedést az iskolai zaklatás (22,3 százalék) és a családon belüli pszichés erőszak (11,5 százalék) terén tapasztalták. Vagyis tavaly átlagban minden nap négy tanácsadást folytattak ebben a problémakörben.

 

Fotó: WH International Services / Regina Hügli

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.