km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más

Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más

15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők az októberi közgyűlésen. Az ülést követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, Facebook oldalán és itt, a Savaria Fórum online felületén is.

Dr. Nemény András nyitotta meg az októberi közgyűlést. Megállapította, hogy a testület határozatképes.


Egyperces néma felállással emlékeztek az izraeli háború áldozataira, majd a polgármester köszönetet mondott a görögországi Spartathlon szombathelyi résztvevőinek, hogy teljesítményükkel öregbítették a város hírnevét. Oklevelet adott át Bazsó Péternek és Horváth Péternek.

A képviselők megszavazták a kiküldött napirendet. A polgármester megjegyezte, hogy a központi orvosi ügyeletről szóló témát a szünet után, fél 3-kor tárgyalják, várják az érintetteket az ülésre.
 

Bevezetőjében Nemény András az izraeli háború kapcsán arról beszélt, történelmi időket élünk, megint nehéz helyzetben van a világ. A beláthatatlan következmények erős kihívások elé állítják Európát is, nő a terrorveszély, erősödnek a szélsőséges eszmék. Azt kérte, vigyázzunk egymásra, és a normálisan gondolkodók egységes fellépését szorgalmazta. A határvédelem nem túl erős, épp tegnap fogtak el Szombathelyen egy embercsempészt. Amit egy város meg tud tenni, megteszi, ez főként az áldozatokkal való szolidaritás vállalását és az összefogást jelenti.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kérdést tett fel, hogy milyen céllal döntött a polgármester költségvetési átcsoportosításokról. Dr. Nemény András későbbre ígért részletes és pontos választ, de azt elmondta, hogy a belvárosi rendőrőrs megerősítése érdekében 2 millió forintot csoportosított át a közbiztonságának fokozása érdekében.


Dr. Czeglédy Csaba a körzetében tapasztalható parkolási problémákat hozta fel. Próba jelleggel a Perintparti sétány lakóövezetében forgalmirend-változás történik: 18 óra és reggel 8 óra között a nagyobb össztömegű (jellemzően céges) tehergépjárművek nem hajthatnak be. Ha jók lesznek a tapasztalatok, más lakótelepi övezetekben is alkalmazni lehet ezt a megoldást. Bátorította a városvezetést, hogy – budapesti példa alapján - a Derkovits-városrészen próbálják ki, hogy egy háztartás maximum 2 autóval várakozhat a lakótelepen, szélvédőre kihelyezett engedéllyel. A Rohonci utcában 14 parkolóhely kivitelezése kezdődik el. A Bartók 40-ben lakók szeretnének aszfaltozott parkolót, ehhez kérte a városvezetés támogatását.


Nemény András válaszában úgy fogalmazott, körültekintően kell eljárni a helyzet kezelésében, minden javaslatot komolyan vesznek és megvizsgálnak. A budapesti modellt ígéretesnek nevezte. Mint mondta, a céges autók parkolási tilalma biztosan feszültséget fog okozni, de meg kell próbálni. „Ha nem akarjuk, hogy megfulladjon a város, el kell érnünk, hogy többen használják a tömegközlekedést” - fogalmazott.


Tóth Kálmán a Perintparti sétánnyal kapcsolatban elmondta, keresik a lehetőséget a céges autók parkoltatására. Közel esik hozzá a Claudius szállónál lévő kavicsos parkoló. A következő bizottsági ülésen erről beszélnek.


Horváth Soma alpolgármester derkovitsi képviselőként szólt hozzá. Minden olyan javaslattal foglalkozni kell, ami a parkolási helyzet megoldását segíti. Számos tervük van, várják az uniós forrásokat. Parkolóvá alakulhatna a Bem buszforduló, és a Benedek Elek utcai transzformátorház mellett is épülhetnének várakozóhelyek. Mindenkit arra bátorít, hogy használják az alternatív közlekedési lehetőségeket, új, komfortos buszokat lehet használni.


Illés Károly a békét szorgalmazta a Fidesz frakció nevében. Ha egy országot megtámadnak, jogában áll megvédeni magát, de remélik, nem eszkalálódik a konfliktus. Egyetértenek a polgármester által elmondottakkal. A várható nehézségek leküzdésében támogatásukról biztosította a városvezetést. Rossznak nevezte a migráció európai kezelését, aki jogtalanul tartózkodik itt, annak távoznia kell. A parkolási helyzetről szólva azt mondta, a kormány valóban nehéz helyzetbe hozta a városokat azzal, hogy egy tollvonással áthúzta a lakásonkénti 2 parkoló építését. Szerinte érdemes lenne megnézni, miért kell teherkocsikat lakótelepeken parkoltatni, ezt a város szélén kellene megoldani. A frakcióvezető hiányolta a két ülés közti beszámolóból azt, hogy a DK parlamenti frakciója Szombathelyen járt, és „megszállta a Városházát”. Illés Károly szerint a jövő évi választások tétje, hogy Gyurcsány Ferenc fogja-e irányítani a várost. Megkérdezte Nemény Andrástól, milyen ígéreteket tett Gyurcsány Ferenc ezen a találkozón.
 

A polgármester megköszönte a Fidesz-frakció támogatását a várható nehézségek közepette. Aggályainak adott hangot a bevándorlás okozta biztonsági kockázat miatt. Rámutatott, hogy a parkolás átlagos díja Szombathelyen a legolcsóbb, a sárga és zöld zónákban járó ingyenes órákat figyelembe véve. A Demokratikus Koalíció szombathelyi látogatása kapcsán kifejtette, minden parlamenti képviselőt fogadnak, aki ide bejelentkezik. A város érdeke, hogy tartsák a parlament tagjaival a kapcsolatot, a fideszes képviselőket éppúgy örömmel fogadná. Érdemi kommunikációt folytatott korábban is a kormány tagjaival, államtitkárokkal, miniszterekkel. A DK képviselőinek elmondta, hogy a városvezetés Szombathelyen nem pártlogika mentén működik, és kérte tőlük, hogy ezt tartsák tiszteletben. A polgármester szerint nagypolitikával akkor kell foglalkozni, ha az önkormányzatokat éri támadás, utalt Tusványosra, ahol a fideszes polgármesterek is élesen kritizálták a kormány központosítási lépéseit. Leszögezte, nem hagyja, hogy az önkormányzati választást befolyásolja a nagypolitika, és úgy véli, „a legrosszabb út, ha ellenséget keresünk egymásban”.

 


Kecskés László arra hívta fel a figyelmet, hogy újra itt a Covid, bár egy gyengébb variánsa. Az egyéni védekezés fontosságát hangsúlyozta. Bár nincs központi intézkedés, de magunktól dönthetünk úgy, hogy maszkot viselünk, és vigyázunk az idősekre, betegekre. A migránshelyzettel kapcsolatban azt mondta, az európai vezetők és a magyar baloldal is lassan megvilágosodik, kezdik érzékelni a veszélyt.


Takátsné Tenki Mária szerint a parkolási díjak emelése elérte a célját a belvárosban. Dr. Horváth Attila alpolgármester megköszönte a dicsérő szavakat. Több mint tízezer parkolási órát spóroltak az autósok a centrumban. Megjegyezte, hogy a parkolási bevételeket az infláció, a költségnövekedések és a szolidaritási adó mértékének tükrében kell vizsgálni. Az állami vezetés részéről azt érzik, hogy az önkormányzatok ellenségek, és ez nem jó irány. Azt kérte a Fidesz frakciótól, jelezze a kormányzat felé, hogy az önkormányzatok fontos és hasznos munkát végeznek, kell, hogy legyen mozgásterük.


Kecskés László kérte, ne keverjük össze a migráns és a vendégmunkás fogalmát. Ez a felszólalás általános derültséget okozott a teremben. Putz Attila ismét felidézte Hende Csaba országgyűlési képviselő zanatiaknak tett ígéretcunamiját az utcafelújítások, traffiboxok, gyalogátkelőhelyek és LED-es sebességjelző táblák ügyében. Kérte a városvezetést, hogy kezdeményezzenek egyeztetést az országgyűlési képviselővel, a Magyar Közúttal és a rendőrséggel, hogy ebből mi valósul meg.


Illés Károly is azt hangsúlyozta, hogy a vendégmunkások nem egyenlőek a terrorfenyegetettséget jelentő migránsokkal. Nemény András rámutatott, hogy a kerítés jó, de már nem elég. A városvezetés nem akar tömegesen vendégmunkásokat látni itt, mert védik a szombathelyi munkavállalók érdekeit, akkumulátorgyár építését pedig semmiképp nem engedik. Elmagyarázta a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) által ideküldött beruházókkal folytatott tárgyalások mechanizmusát, és elmondta, a HIPA részéről eddig csak dicséretet kaptak a partneri hozzáállás miatt. „Nem kiárusítjuk a város területét bármi áron, bárkinek, mert akkor végünk van. A város jövőjét nem adhatjuk el!”
 

Kelemen Krisztián, a bűnmegelőzési bizottság elnöke beszámolt a bizottság legutóbbi ülésén elfogadott határozatokról (civil koncepció, az elhagyott hulladék felszámolásáról és a közterületek tisztán tartásáról szóló előterjesztés) és támogatásokról. A választókörzetét érintően elmondta, folyik a csatornafedelek szintbe hozása a Hunyadi úton, 20 db-ot javítanak, körültekintően kell közlekedni.


Ágh Ernő azt mondta, okkal „gyurcsányoznak”. A választókerületét érintően sajnos nem tud út- és járdafelújításokról beszámolni, pedig fogadóóráján ezt jelzik legtöbben. A Kutyatár utcában nincs járda, a Körmendi úti kerékpárút balesetveszélyes, jó volna, ha a körzet is bekerülne az utcatakarítási programba, és tíz utcában kellene kátyúzni.


Nemény András cáfolta, hogy a fideszes körzetekben ne történnének fejlesztések (Deák Ferenc utcai tömbbelső, Rumi Rajki u. és a Fadrusz u. felújítása, Fogaras utcai parkoló aszfaltozása, Országh László utca, pláza körforgalom, Emlékmű környéke, METRO gyalogátkelő). A várost egészként kezelik, minden körzetben vannak problémák, folytatódnak a beruházások a lehetőségekhez képest.


Koczka Tibor nem talál kivetnivalót abban, hogy Nemény András is fogadja, aki bejelentkezik hozzá, ez az előző ciklusban is így volt. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter interjújával kapcsolatban elmondta, akkor jó a városvezetés, ha megtalálja a mértéket, amit Szombathely elbír és élhető marad. Utalva a beruházási törvényre elmondta, nem telik el nap, hogy ne érné megszorítás az önkormányzatokat. Szóvá tette az MMIK előtti tér áldatlan állapotát, hová lett a 600 millió forint, amit Hende Csaba ígért a felújításra?
 

Nemény András szerint a munkaerő központi kérdés lesz a közeljövőben, és már most is az. A Szombathely 2030 program egyik célja, hogy más profilú cégeket is hozzanak az autóiparon kívül a városba. A polgármester emlékeztetett rá, hogy ezt a koncepciót a kormány is támogatta. A beruházási törvénnyel szerinte az a fő baj, hogy lelassítja a folyamatokat.


Dr. Melega Miklós szerint rossz irányba viszi a diskurzust a migráció és a vendégmunkások összemosása. Az önkormányzat egyértelmű célja a szombathelyiek munkához jutása, de korlátozott eszközei vannak a cégek munkaerő-gazdálkodásának befolyásolására. A képviselő felhívta a figyelmet egy ellentmondásra: Gyurcsány Ferenc szerint hátrányos megkülönböztetés éri a baloldali vezetésű városokat, Nemény András viszont azt állítja, Szombathely bőven kap kormányzati forrásokat.
 

A polgármester válaszában elmondta, az éjjel-nappal dolgozó vendégmunkásokkal a magyarok nem tudnak versenyezni, ezért is kell felelősen kezelni a munkaerő kérdését. „Hogy Gyurcsány Ferenc mit mond, az ő dolga.”  

 

Bokányi Adrienn a választókerületét érintő ügyekről beszélt. Két helyszín került be az utcatakarítási programba (11-es Huszár úti és Vörösmarty utcai tömbbelső), a lakók megelégedésére. Elkészült a gyalogátkelőhely a METRO áruháznál. A képviselő röviden elmondta a beruházás előtörténetét, szerinte lassította a fejlesztést, hogy Horváth Gábor csak három másik gyalogátkelőhellyel együtt látta volna értelmét a megvalósításnak. Ugyanakkor közös sikernek ítéli a zebra elkészültét.


Horváth Gábor megköszönte a Városüzemeltetési Osztálynak és a városvezetésnek a gyors intézkedést a herényi temető körüli murvás terület és a növényzet rendezése kapcsán. A Hóvirág utcai csatornafedél és a Búzavirág utcai kátyú kijavítása azonban még várat magára. A METRO-nál lévő zebra kapcsán a STOP tábla kihelyezését hangsúlyozta, és megköszönte az együttműködést.


Dr. László Győző alpolgármester - utalva az elkészült zebrára -, örül, hogy sikerült olyan politikai kultúrát kialakítani, amelyben egy ellenzéki képviselő részt vesz a városvezetés sajtótájékoztatóján. Elmondta, folytatódnak a fejlesztések, a lehetőségekhez mérten.


Dr. Czeglédy Csaba megjegyezte, vendégmunkások érkezésére harmadik országból kizárólag a kormánynak van ráhatása. Szerinte Szombathelyen két probléma adódik a vendégmunkások jelenlétéből: az egészségügyi ellenőrzésük állítólagos mellőzése - ami komoly veszélyt jelenthet , valamint a lakótelepi lakások bérleti díjának emelkedése.


Dr. Kecskés László szerint Magyarország biztonságos. Senki sem vitatja, hogy elsődleges a magyarok és szombathelyiek munkához jutása.


Tóth Kálmán a szentkirályi híd építéséről beszélt, végre megvalósult a régen várt beruházás. Bejelentette, ha az időjárás engedi, már szombaton befejeződik a Szőlős utca aszfaltozása. A Kutyatár utca a Magyar Közúthoz tartozik, amelynek nem feladata a járdaépítés. Az Éljen Szombathely frakció vezetője arra figyelmeztetett mindenkit, hogy tartson mértéket: „a Budapestről érkező vendégek elmennek. Mi meg itt maradunk egy más által megmérgezett légkörben.”


Melega Miklós és Nemény András hosszabb vitába keveredett a Hende-féle ellenségkeresés és Gyurcsány Ferenc szombathelyi látogatása kapcsán.


Németh Ákos tanácsnok a Just Nature programot említette, zöldítik a szőlősi templom melletti rétet és a Dési-iskolát. Szijjártó Péter interjújára utalva elmondta, nem igaz, hogy az akkumulátorgyáraknak ne lenne káros környezeti és egészségügyi következménye. „Nem áldozhatjuk fel a város élhetőségét pillanatnyi előnyök érdekében.”


Horváth Gábor a parkolási gondokról szólt: ha a lakótelepen szigorítják a teherkocsik parkolását, azok a peremterületeken fognak megjelenni. Egységesen kellene kezelni a várost, és terminálokat kellene létrehozni.


Koczka Tibor szerint tévút, hogy tudásalapú helyett munkaalapú társadalmat épít a kormány.


Takátsné Tenki Mária javasolta, hogy a belvárosban lakók a második gépkocsira is kapjanak kedvezményes bérletet, a polgármester azt ígérte, megvizsgálják a javaslatot.


Kecskés László tájékoztatást kért a városvezetéstől a 14 elutasított beruházásról az északi ipari parkban. Felhívta a figyelmet, hogy zebrát kellene létesíteni az Egészségügyi Alapellátó és a kórház között, kérte, hogy a megfelelő bizottság ezt vegye napirendre.
A polgármester azt mondta, a beruházások kapcsán nem tudnak érdemi választ adni, Szijjártó Pétert kellene megkérdezni. Üzleti titkot nem sérthetnek.


Kopcsándi József szerint a Markusovszky utcai körforgalomhoz ennyire közel – ahol egyébként is van zebra – nem indokolt újabb gyalogátkelőt kialakítani az alapellátónál. Kecskés László ezzel nem ért egyet, beteg ember ne kerüljön ekkorát a zebráig! Nemény András azt ígérte, megnézik, hogy egyáltalán lehetséges-e itt gyalogátkelőhelyet építeni.


Illés Károly leszögezte, a Fidesz frakció soha nem támogatta akkumulátorgyár építését Szombathelyen, de a kérdés fel sem merült, tehát nem létező dolog ellen tiltakozik és „hecckampányol” a városvezetés. Tóth Kálmánt arra kérte, hívják meg az adott körzet képviselőjét a körzetét érintő fejlesztésekről szóló egyeztetésre.


Nemény András egy a HIPA-tól érkezett, 2021 júniusi keltezésű levél tárgymezejét idézte, ami akkumulátoripari megkeresésről szólt – bizonyítva, hogy volt ilyen. A korábban már említett ellenérvek mellett azt mondta, az akkugyárnak napi több ezer m3-nyi vízigénye van, ezt Szombathely nem tudja biztosítani.


Horváth Attila alpolgármester Takátsné Tenki Mária költségvetés-átcsoportosításokkal kapcsolatos kérdésére válaszolt: 8 ilyen átcsoportosítás történt, ebből 3 technikai (projekten belüli) volt. Elmondta, az alapellátónál létesítendő zebra tervei megvannak, de annyira drága lenne, hogy nem látják reálisnak a megvalósítását.


A polgármester lezárta a vitát, a képviselők megszavazták a két közgyűlés közötti beszámolóban szereplő határozati javaslatokat. A Városháza házasságkötő termét Eszter-teremmé keresztelik, a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt anyakönyvvezető, Boros Eszter emlékére.

 

Szünet 14.30-ig

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak.
2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben
2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben
A 2024. június 9-i önkormányzati választás után hárommal kevesebb képviselője lesz Szombathelynek, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közzétett dokumentumból.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak.
2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben
2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben
A 2024. június 9-i önkormányzati választás után hárommal kevesebb képviselője lesz Szombathelynek, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közzétett dokumentumból.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.