km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Dr. Horváth Attila alpolgármester a Covid-járvány és a kormányzati elvonások Szombathelyt érintő gazdasági hatásairól beszélt egy videóban a város közösségi oldalán. Mint elmondta, a város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ez pedig súlyos helyi intézkedéseket von maga után, többek között az egyik helyi adófajta emelését.

 

Mint azt az alpolgármester a videó elején elmondta, Szombathely város legfontosabb feladata a város működőképességének a biztosítása. El kell vinni a szemetet, le kell nyírni a füvet, össze kell szedni a faleveleket. biztosítani kell, hogy a szombathelyiek busszal eljussanak a munkahelyükre, az iskolába. Működtetni kell a bölcsődéket, az óvodákat. Gondoskodni kell arról, hogy legyen közvilágítás, Gondoskodniuk kell azokról a Szombathelyiekről, akik akár támeneti, akár tartós segélyre szorulnak. Segíteni kell azoknak, akiknek a kormány nem segít, de segíteni kell szoknak is, akik elveszítik a munkájukat. 


Hangsúlyozta, a járvány és a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állítják az önkormányzatot. A város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt a csökkenő iparűzési adóbevételt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ezen felül a gépjárműadó, a ki nem fizetett szolgáltatások és az egyéb elvonások összesen 3,8 milliárd forintot vesznek ki a szombathelyiek zsebéből. 


Dr. Horváth Attila hozzátette, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben az önkormányzat előtt két út áll. Az egyik lehetőség a spórolás, egy olyan költségvetési rendelet tervezetet készített a munkatársaival, amelyben Szombathely, a város intézményei és a városi tulajdonú cégek több mint 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint az előző évben. Ez egy nagyon fájdalmas és nagyon nehéz megszorítás lesz. Valamennyi intézményvezető és cégvezető tisztában van azzal, az a kötelességük, hogy ezt végrehajtsák. Számon fogják őket kérni és a szükséges megszorításokat végre fogják hajtani. 


A másik lehetőség az önkormányzat számára, hogy megpróbálja növelni az adóbevételét – fűzte hozzá. Dr. Nemény András polgármester azt kérte, hogy olyan adóemelési javaslatot terjesszen elé, illetve a közgyűlés elé, ami nem ró nagyobb terhet a szombathelyi lakosokra, a kis és középvállalkozásokra, ezért egy olyan javaslatot készített, amelyben az ezer négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi, illetve nem kereskedelmi célú ingatlanoknál jelentős építményadó növekedést írnak elő. 


Az alpolgármester kiemelte, nem örülnek annak, hogy döntéseket kell hozniuk. A polgármester ezért hivatalos levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a 2021 év vonatkozásában engedje el a várost sújtó szolidaritási adót. Ha ezt teljesen vagy részbe elengedi, akkor Dr. Horváth Attila ígéretet tesz a szombathelyieknek, hogy haladéktalanul és visszamenőleges hatállyal törölni fogják ezt az adóemelést. 


Egy kérést fogalmazott még meg dr. Hende Csaba országgyűlés képviselőnek, az országgyűlés alelnökének, hogy vesse be a befolyását, hogy ne kelljen a városnak, a város adófizetőinek ezt a 2,7 milliárd forintot kifizetniük, hogy ne kelljen a szombathelyi vállalkozásoknak Hende-adót fizetniük. 

 

 

A szombathelyi Fidesz-szervezet az alábbi közleményben reagált a bejelentésre:
 
Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye.
Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről. Legnagyobb vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.
 
Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált. Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra: megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot, Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!:
 
 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.