km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Dr. Horváth Attila alpolgármester a Covid-járvány és a kormányzati elvonások Szombathelyt érintő gazdasági hatásairól beszélt egy videóban a város közösségi oldalán. Mint elmondta, a város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ez pedig súlyos helyi intézkedéseket von maga után, többek között az egyik helyi adófajta emelését.

 

Mint azt az alpolgármester a videó elején elmondta, Szombathely város legfontosabb feladata a város működőképességének a biztosítása. El kell vinni a szemetet, le kell nyírni a füvet, össze kell szedni a faleveleket. biztosítani kell, hogy a szombathelyiek busszal eljussanak a munkahelyükre, az iskolába. Működtetni kell a bölcsődéket, az óvodákat. Gondoskodni kell arról, hogy legyen közvilágítás, Gondoskodniuk kell azokról a Szombathelyiekről, akik akár támeneti, akár tartós segélyre szorulnak. Segíteni kell azoknak, akiknek a kormány nem segít, de segíteni kell szoknak is, akik elveszítik a munkájukat. 


Hangsúlyozta, a járvány és a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állítják az önkormányzatot. A város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt a csökkenő iparűzési adóbevételt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ezen felül a gépjárműadó, a ki nem fizetett szolgáltatások és az egyéb elvonások összesen 3,8 milliárd forintot vesznek ki a szombathelyiek zsebéből. 


Dr. Horváth Attila hozzátette, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben az önkormányzat előtt két út áll. Az egyik lehetőség a spórolás, egy olyan költségvetési rendelet tervezetet készített a munkatársaival, amelyben Szombathely, a város intézményei és a városi tulajdonú cégek több mint 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint az előző évben. Ez egy nagyon fájdalmas és nagyon nehéz megszorítás lesz. Valamennyi intézményvezető és cégvezető tisztában van azzal, az a kötelességük, hogy ezt végrehajtsák. Számon fogják őket kérni és a szükséges megszorításokat végre fogják hajtani. 


A másik lehetőség az önkormányzat számára, hogy megpróbálja növelni az adóbevételét – fűzte hozzá. Dr. Nemény András polgármester azt kérte, hogy olyan adóemelési javaslatot terjesszen elé, illetve a közgyűlés elé, ami nem ró nagyobb terhet a szombathelyi lakosokra, a kis és középvállalkozásokra, ezért egy olyan javaslatot készített, amelyben az ezer négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi, illetve nem kereskedelmi célú ingatlanoknál jelentős építményadó növekedést írnak elő. 


Az alpolgármester kiemelte, nem örülnek annak, hogy döntéseket kell hozniuk. A polgármester ezért hivatalos levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a 2021 év vonatkozásában engedje el a várost sújtó szolidaritási adót. Ha ezt teljesen vagy részbe elengedi, akkor Dr. Horváth Attila ígéretet tesz a szombathelyieknek, hogy haladéktalanul és visszamenőleges hatállyal törölni fogják ezt az adóemelést. 


Egy kérést fogalmazott még meg dr. Hende Csaba országgyűlés képviselőnek, az országgyűlés alelnökének, hogy vesse be a befolyását, hogy ne kelljen a városnak, a város adófizetőinek ezt a 2,7 milliárd forintot kifizetniük, hogy ne kelljen a szombathelyi vállalkozásoknak Hende-adót fizetniük. 

 

 

A szombathelyi Fidesz-szervezet az alábbi közleményben reagált a bejelentésre:
 
Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye.
Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről. Legnagyobb vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.
 
Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált. Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra: megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot, Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!:
 
 

 

kapcsolódó cikkek
Az iparűzési adó mellett a többi helyi adónemtől is megfosztaná az önkormányzatokat Parragh László
Az iparűzési adó mellett a többi helyi adónemtől is megfosztaná az önkormányzatokat Parragh László
A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László.
kapcsolódó cikkek
Az iparűzési adó mellett a többi helyi adónemtől is megfosztaná az önkormányzatokat Parragh László
Az iparűzési adó mellett a többi helyi adónemtől is megfosztaná az önkormányzatokat Parragh László
A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.