km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Megemeli az önkormányzat az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját

Dr. Horváth Attila alpolgármester a Covid-járvány és a kormányzati elvonások Szombathelyt érintő gazdasági hatásairól beszélt egy videóban a város közösségi oldalán. Mint elmondta, a város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ez pedig súlyos helyi intézkedéseket von maga után, többek között az egyik helyi adófajta emelését.

 

Mint azt az alpolgármester a videó elején elmondta, Szombathely város legfontosabb feladata a város működőképességének a biztosítása. El kell vinni a szemetet, le kell nyírni a füvet, össze kell szedni a faleveleket. biztosítani kell, hogy a szombathelyiek busszal eljussanak a munkahelyükre, az iskolába. Működtetni kell a bölcsődéket, az óvodákat. Gondoskodni kell arról, hogy legyen közvilágítás, Gondoskodniuk kell azokról a Szombathelyiekről, akik akár támeneti, akár tartós segélyre szorulnak. Segíteni kell azoknak, akiknek a kormány nem segít, de segíteni kell szoknak is, akik elveszítik a munkájukat. 


Hangsúlyozta, a járvány és a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állítják az önkormányzatot. A város iparűzési adó bevétele várhatóan 1,8 milliárd forinttal fog csökkeni. Ezt a csökkenő iparűzési adóbevételt még a kormány is megadóztatja és körülbelül 2,7 milliárd forint adót von el a szombathelyiektől. Ezen felül a gépjárműadó, a ki nem fizetett szolgáltatások és az egyéb elvonások összesen 3,8 milliárd forintot vesznek ki a szombathelyiek zsebéből. 


Dr. Horváth Attila hozzátette, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben az önkormányzat előtt két út áll. Az egyik lehetőség a spórolás, egy olyan költségvetési rendelet tervezetet készített a munkatársaival, amelyben Szombathely, a város intézményei és a városi tulajdonú cégek több mint 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint az előző évben. Ez egy nagyon fájdalmas és nagyon nehéz megszorítás lesz. Valamennyi intézményvezető és cégvezető tisztában van azzal, az a kötelességük, hogy ezt végrehajtsák. Számon fogják őket kérni és a szükséges megszorításokat végre fogják hajtani. 


A másik lehetőség az önkormányzat számára, hogy megpróbálja növelni az adóbevételét – fűzte hozzá. Dr. Nemény András polgármester azt kérte, hogy olyan adóemelési javaslatot terjesszen elé, illetve a közgyűlés elé, ami nem ró nagyobb terhet a szombathelyi lakosokra, a kis és középvállalkozásokra, ezért egy olyan javaslatot készített, amelyben az ezer négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi, illetve nem kereskedelmi célú ingatlanoknál jelentős építményadó növekedést írnak elő. 


Az alpolgármester kiemelte, nem örülnek annak, hogy döntéseket kell hozniuk. A polgármester ezért hivatalos levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a 2021 év vonatkozásában engedje el a várost sújtó szolidaritási adót. Ha ezt teljesen vagy részbe elengedi, akkor Dr. Horváth Attila ígéretet tesz a szombathelyieknek, hogy haladéktalanul és visszamenőleges hatállyal törölni fogják ezt az adóemelést. 


Egy kérést fogalmazott még meg dr. Hende Csaba országgyűlés képviselőnek, az országgyűlés alelnökének, hogy vesse be a befolyását, hogy ne kelljen a városnak, a város adófizetőinek ezt a 2,7 milliárd forintot kifizetniük, hogy ne kelljen a szombathelyi vállalkozásoknak Hende-adót fizetniük. 

 

 

A szombathelyi Fidesz-szervezet az alábbi közleményben reagált a bejelentésre:
 
Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye.
Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről. Legnagyobb vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.
 
Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált. Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra: megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot, Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!:
 
 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.