km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon

Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon

Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.

A telex.hu és a hvg.hu beszámolói szerint Hernádi Zsolt azt mondta, az utóbbi néhány napban soha nem látott krízis alakult ki az országban, ilyen sorok a kutak előtt a 70-es, 80-as években volt. Pánikhírek is voltak, üres benzinkutak, egy szóval: káosz alakult ki. Nem volt benzin a kutakon, teljes leürülés volt. Vissza kellett hozni az importot, hogy ellátási egyensúly legyen, ezt hatósági árak mellett nem lehetett megtenni - jelentette ki Hernádi. Felhozta a brüsszeli szankciókat, az volt a cél az árstoppal, hogy ne zúduljon minden ár egyszerre a fogyasztókra. Nem lehet egyik napról a másikra importálni, vissza kell állnia a bizalomnak, ez egy-két hónapig tarthat.

Gulyás arról beszélt, hogy a hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítási szankciók ellen Magyarország hiába harcolt eredményesen, hiába kaptunk alóla mentességet, mégis ellátási zavarokat okozott. A Mol arról tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy üzemanyag nélkül nem tudja ellátni az országot. A 480 forintos árat nem tudják tovább tartani. Gulyás Gergely azt mondta, minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz, ez minden ársapkás termékre vonatkozik. 
Pár perccel azután, hogy Gulyás Gergely bejelentette a benzinárstop végét, már meg is jelent a vonatkozó közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe.

Hernádi azt mondta, a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár: 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel. A holtankoljak.hu szerint a piaci átlagárak így alakulnak szerdán:  95-ös benzin: 617 Ft/liter Gázolaj: 681 Ft/liter.

Az üzemanyag-ársapka több mint egy éve volt érvényben: 2021. november 11-én jelentették be a kormányinfón, hogy november 15-től lép életbe a literenként 480 forintos hatósági ár a 95-ös benzinre és a dízelre.

Borítókép: Sor Szombathelyen a Körmendi úti benzinkútnál kedden kora este Fotó:Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban