km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Beteljesült álom

Beteljesült álom

Ekler Luca a 100 méteres síkfutásban elért negyedik helye után fantasztikus versenyzéssel, saját világcsúcsát kétszer is megjavítva lett paralimpiai bajnok távolugrásban.

 

Európa-bajnoki aranyérmek, valamint világbajnoki cím után talán nem túlzás leírni, hogy éremesélyesként érkezett Tokióba, a XVI. Paralimpiai Játékokra Ekler Luca. A vasi atléta három számban vívta ki a szereplés jogát, 100 méteres síkfutásban, távolugrásban, valamint 400 méteres síkfutásban (2019-ben, a dubai világbajnokságon 200 méteren ezüstérmes lett, ez a szám azonban nem szerepel a paralimpia programjában). 2021. augusztus 24-én fellobbant a láng a japán fővárosban, négy nappal később pedig a 100 méteres síkfutás előfutamaival kezdetét vette Ekler Luca paralimpiai szereplése. A szám világbajnoki ezüstérmese 12.94-es eredményével a negyedik helyen jutott a fináléba, a legjobb idővel a brit Sophie Hahn kvalifikálta magát a döntőre a kolumbiai Jimenez Sanchez, valamint a német Lindy Ave előtt. A dél-amerikai versenyző egyébként először futott a mezőny többi tagjával, így ő meglehetősen ismeretlen volt mindenki számára. Ekler Luca remek versenyzéssel végig harcban volt a bronzéremért, több mint egy tizedet javított is délelőtti eredményén, a harmadik helyet azonban a német versenyzőnek sikerült megszereznie. Az előfutamokat követően kialakult sorrend így nem változott, Sophie Hahn lett a paralimpiai bajnok a kolumbiai, valamint a német lányt megelőzve. A 2019-es év női parasportolójának megválasztott versenyző annak ellenére elégedetten nyilatkozott, hogy nem sikerült dobogóra állnia. Ekler Luca elmondta, nagyon örül, hogy sikerült jobbat futnia, mint az előfutamban, és úgy érzi, a maximumot hozta ki magából. Azt is hozzátette, hogy a fő száma a távolugrás, edzőjével, a magyar csúcstartó Szalma Lászlóval arra készültek a legtöbbet, emellett pedig fantasztikus érzés volt számára, amikor a döntő előtti bemutatásnál meglátta a nevét a kijelzőn a „HUN” felirattal, és nagyon hálás, hogy itt versenyezhet. 


Három nappal később pedig következhetett az a bizonyos fő szám, azaz a távolugrás. Sok mindent elárul Ekler Luca kvalitásairól, hogy ebben a számban jobb az egyéni csúcsa (5.87), mint a világcsúcs, amit szintén az ő nevéhez fűződik (5.51). Ennek oka, hogy legjobbját az épek között ugrotta, ezek a versenyek pedig még nincsenek összehangolva a paraatléták küzdelmeivel. Ha esetleg bárkinek kétségei lettek volna afelől, hogy a magyar lány a szám fő esélyese, azok rögtön el is szállhattak, hiszen rögtön az első sorozatban egy 5.60-as ugrással jelentkezett Ekler Luca, azaz kilenc centiméterrel megjavította a világrekordot. A remek kezdést egy még jobb folytatás követte, ugyanis a harmadik kísérlete 5.63-ra sikerült, a szombathelyi sportoló toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. Az orosz Margarita Goncharova tűnhetett a korábbi eredményei során a legnagyobb riválisnak, ám ő sem tudta tartani a lépést Ekler Lucával, legjobb, 5.29 méteres kísérlete is majdnem harminc centiméterrel elmaradt a világbajnoki címvédő eredményétől. A magyar küldöttség negyedik paralimpiai címe egy pillanatig sem forgott veszélyben, Ekler Luca nagyon magabiztosan, fantasztikus versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet Margarita Goncharova, valamint a brit Olivia Breen előtt. Atlétikában ez volt a magyarok harmadik paralimpiai elsősége, és az első női. Szabó Tibor súlylökésben, míg Oláh József távolugrásban állhatott fel a dobogó legfelső fokára 1984-ben, New Yorkban.  


Az újdonsült paralimpiai bajnok érhetően boldogan és elérzékenyülten nyilatkozott a verseny után. Kiemelte, az első kísérletével saját magát is sikerült meglepnie, mert úgy tervezte – és ezt édesanyjának is megígérte –, hogy elsőre biztonságit ugrik majd. Ehhez képest új világcsúcs lett belőle, de, mint mondta, egy cseppet sem bánja. Ekler Luca úgy fogalmazott, a verseny során csak magára próbált figyelni, és arra koncentrálni, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Az utolsó kísérlettel kapcsolatban elmondta, a túl sok várakozástól egy kicsit lemerevedtek a lábai, és szerette volna egy igazán nagy ugrással lezárni a döntőt, ám annak nagyon örült, hogy már paralimpiai bajnokként futhatott ennek neki. Az aranyérmes szeretne erőt adni az embereknek, így mindenkinek azt üzente, hogy higgyen az álmaiban, mert semmi sem lehetetlen.

 


Ekler Luca utolsóként abban a 400 méter síkfutásban áll rajthoz, amely legrövidebb ideje szerepel a repertoárjában. A szombathelyi atléta ennek dacára Európa-bajnoknak, világcsúcstartónak mondhatja magát ebben a számban is, a lengyelországi Bydgoszcz-ban éppen a távolugrás tokiói ezüstérmesét, Margarita Goncharovát győzte le remek, taktikus versenyzéssel. Az előfutamokra szeptember 3-án, pénteken, míg a fináléra szeptember 4-én kerül sor. 

 

Malomsoki Cintia

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.