km/óra
  2025.01.23., csütörtök  •  Zelma, Rajmund napja
Békei Norbert: amerikai focitól a Konyhafőnökig

Békei Norbert: amerikai focitól a Konyhafőnökig

Az RTL Klubon nemrég elindult a népszerű gasztroműsor, a Konyhafőnök legújabb évada. A versenyzők Rácz Jenő és Sárközi Ákos Michelin-csillagos séfek és Fördős Zé, a népszerű gasztroblogger előtt mutathatják meg tehetségüket. Idén is sokan jelentkeztek a megmérettetésre, a szombathelyi Békei Norbert is feltűnt a tévé képernyőjén. Norbi egy kék kötény birtokosként, Sárközi Ákos csapatának tagjaként a legjobb 22-ig jutott.

 

A 26 éves Békei Norbert neve nem ismeretlen a helyiek előtt, a Szombathelyi Crushers amerikai focicsapat elkapója, mellette pedig sales managerként dolgozik. A sport már gyermekkora óta része az életének, most arról beszélgettünk vele, hogy a főzés szeretete honnan ered.  


– 18 éves koromban elkezdtem figyelni az egészséges étkezésre – mondja Norbert. – Nagyon sokszor főztem magamnak, majd miután elköltöztem a szülői házból, ez mindennapossá vált. Amikor kitalálom, hogy mit szeretnék főzni, akkor minden egyes ételnek utánanézek. Ha új ételt fedezek fel, akkor képes vagyok órákat, akár napokat rászánni arra, hogy összehasonlítsam a recepteket, és kiválasszam a nekem megfelelőt. Az olasz és az amerikai konyha közel áll a szívemhez, a kedvenc ételem viszont a töltött paprika. Nagyon szeretek főzni, eddig csak a családtagjaimnak, barátaimnak, csapattársaimnak főztem, s nagyon jól estek az elismerő szavak. 


Elárulja azt is, sokat hezitált, hogy megmutassa-e a főzőtudományát a séfeknek, ám a párja és a barátai meggyőzték arról, hogy ott a helye a műsorban. Így az utolsó pillanatban jelentkezett a Konyhafőnökbe. Nem volt ezzel egyedül, több ezren adták be jelentkezésüket, majd az előválogatón 100 jelentkezőt kiválasztottak. Ők voltak azok, akik főzhettek a zsűri előtt, a legjobb 34 versenyző pedig kötényt kapott.   

 


– A bemutatkozó ételem egy újragondolt sajtburger volt – idézi fel. – Egy 12 órán keresztül konfitált marhapofával készültem, mellette pedig chedarral, jalapenóval és baconnal töltött ravioli volt. Díszítésnek baconchipset, parmezánropogóst, mellé BBQ mártást, sörbundás hagymakarikát és savanyított uborkaszalagot tálaltam. Előtte otthon minden hozzávalót többször is elpróbáltam, éppen azért, hogy beleférjek majd az időbe. Bár sportolóként hozzá vagyok szokva a versenyhelyzetekhez, ez azonban teljesen más volt. Hiszen két Michelin-csillagos séfnek kellett prezentálnom a saját magam által kitalált ételt. 


Norbinak 30 perce volt elkészíteni az étel különböző elemeit, de megsütni és kitálalni a zsűri előtt kellett. Ahogy mondta, az izgalom motiváció is volt számára, az étel pedig jól sikerült. Három igennel kapott farmerkötényt, továbbjutott a következő körbe. Azt már ő is csak az adásból tudta meg, hogy étele mekkora sikert aratott: miután kiment, a zsűri megette, ami a tányéron maradt. 

 


– A második főzés már teljesen más volt – teszi hozzá. – Egy ismeretlen konyhában kellett egy ismeretlen hallal dolgoznom. Az amur az egyik legszálkásabb hal, nagyon sok idő elment a filézéssel és az erős pikkelyek leszedésével. Azt hittem, hogy minden szálkát kiszedtem belőle, ezzel körülbelül 15 perc telt el az időmből. Márpedig, aki nézi a műsort, az is jól tudja, hogy mennyire fontos az idő. Ha valamelyik elemen az ember elcsúszik, s elkezd kapkodni, akkor könnyen hibákat ejt. Az utolsó pillanatban azonban sikerült tálalnom, de nem olyan lett, mint amilyennek szerettem volna. Kivittem kóstolásra az ételt, Rácz Jenő pedig kivett egy hatalmas szálkát a halból. Bevallom, levert a víz. De szerencsére Sárközi Ákos látott bennem potenciált és beválogatott a kék csapatba. Hatalmas kő esett le a szívemről, nagyon boldog voltam. 

 


Norbi a kék csapat tagjaként egészen a középdöntőig jutott, bekerült a legjobb 22 közé. Kiemeli, ezzel versennyel nagyon sokat nyert, hiszen kapott három igent a zsűritől, jóízűen megették a tányérján lévő ételt, mellesleg ilyen nagy nevektől tanulhatott a műsorban. 

 


S hogy mi lesz a jövőre nézve? Pontosan még nem tudja, de az biztos, hogy a barátnőjével, aki mellesleg nagyon jó süt, szeretnének egy gasztroblogot indítani, ennek az alapjaival már készen is vannak. Ha pedig majd az élet úgy hozza, a későbbiekben egy kisebb vendéglátóhelyet nyitni. 

 

Borítókép: Nagy Jácint, további fotók: RTL Magyarország

Savaria Fórum 33. évfolyam 45. szám - 2024.12.20.
Savaria Fórum 33. évfolyam 45. szám - 2024.12.20.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hajdú Steve-vel és díjátadó gálával ünnepelte a magyar kultúra napját Szombathely
Január 22-én az AGORA-ban került sor a Kultúra Napi Díjátadó Gálára, ahol a Szombathely kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereket ismerték el. Az ünnepségen az AGORA Savaria NKft. európai díjat vehetett át.
SZKKA: Szünet után rövidzárlat, vereség Mosonmagyaróváron
Az NB/I-es női kézibajnokság 13. fordulójában Szmolek Apollóniáék Mosonmagyaróváron léptek pályára. A második játékrész elején ellépett a házigazda, a vendégeknek nem sikerült ledolgozni az akkor összeszedett hátrány. Végeredmény: 33-30
Okosüzlet: személyzet nélküli boltot nyit az Auchan
Új, innovatív kereskedelmi egységet nyit az Auchan Magyarország a fővárosban, az okosüzlet lényege, hogy a vásárló applikáció segítségével bármikor be tud menni az üzletbe, vásárolhat és fizethet.
Újra lehet magyar pilóta a Forma-1-ben, igaz, csak 2029-30-ban
Tehetséges fiatal autóversenyzők tűntek fel idehaza a közelmúltban, ezért széles összefogással, a "Road to Formula 1" projekt segítségével jó esély van arra, hogy 2029-30-ra újra legyen magyar pilóta a Forma 1-ben - hangzott el a program szerdai bemutató rendezvényén.
Csaknem 4,8 milliárd forintért szerez be felderítő eszközöket a rendőrség
A rendőrség csaknem 4,8 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásból vásárol felderítő eszközöket, amelyeket az ország schengeni határszakaszain használnának majd - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.