km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Az idei volt a nyolcadik legenyhébb április

Az idei volt a nyolcadik legenyhébb április

Az idei volt a mérések kezdete, 1901 óta a nyolcadik legmelegebb április. A hónap középhőmérséklete országos átlagban 13,3 Celsius-fok volt, ami 1,9 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát – közölte a HungaroMet Zrt.

Azt írták: a hónap első fele gyakran nyárias hőmérsékletű volt, április 1-jén a napi középhőmérséklet országos átlaga megközelítette a 20 fokot, és április első 15 napjának a középértéke meghaladta a 16 fokot, amivel április első fele a legmelegebb lett 1901 óta.

A hónap második felére jelentős lehűlés jött és tartósan az átlag alatt maradt a hőmérséklet, olyannyira, hogy április második fele közel 6 fokkal hűvösebb volt, mint az első. Ez a legjelentősebb visszaesés a középhőmérsékletben április első feléről a másodikra, ami a 20. század kezdete óta előfordult. A hegyvidéki területeken több napon havazott is – írták.

Az elemzés szerint az április havi középhőmérséklet az ország délkeleti részén többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak.

Áprilisban a lehullott csapadék országos átlaga az eddig beérkezett adatok alapján 38,1 milliméter volt, ami az átlaghoz közeli érték, az 1991-2020 közötti évek átlaga 40,3 milliméter. A szárazabb Alföldön nagy területen 30 milliméter alatt maradt, de a Duna-Tisza közén többfelé még a 20 millimétert sem érte el az áprilisi csapadék. Megjegyezték, hogy a csapadékos északnyugati határ közelében viszont 80 millimétert meghaladó havi csapadékösszegeket is mértek.

 

Fotó: Pataki Gergő

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.