km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Ausztriából áthozott veszélyes hulladékot értékesítettek a vádlottak

Ausztriából áthozott veszélyes hulladékot értékesítettek a vádlottak

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen társtettesként, veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt az I. rendű vádlottat 40 nap elzárásra, a II. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. A bíróság mindkettő vádlottal szemben 3.182.175 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a büntetett előéletű I. rendű és a büntetlen II. rendű vádlottak 2014. augusztus 1-2019. július 1. között összesen 143.014,64 kg fémhulladékot gyűjtöttek össze Ausztriában, majd azokat különböző magyarországi hulladéklerakó telephelyeken értékesítették. A vádlottak által összegyűjtött és leadott 143.014,64 kg fémhulladékból 31.827,3 kg ólomakkumulátor volt, 13.318 kg gépjárművek fémhulladéka, valamint 97.869,34 kg egyéb fémhulladék. Az akkumulátorok értékesítéséből a vádlottak 6.364.351 forint bevételre tettek szert. A vádlottak által gyűjtött, tárolt és szállított ólomakkumulátorok veszélyes anyag tartalmuk miatt alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. A vádlottak az általuk összegyűjtött hulladékkal hulladékgazdálkodási tevékenységet végeztek, annak gyűjtéséhez, szállításához azonban nem rendelkeztek környezetvédelmi hatósági engedéllyel.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője enyhítésért – közérdekű munka kiszabása – miatt, II. rendű vádlott és védője a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének mérséklése érdekében jelentettek be fellebbezést.

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!