km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Ausztriában az, aki támogatást akar, kapcsolja le a villanyt!

Ausztriában az, aki támogatást akar, kapcsolja le a villanyt!

A mai napon az osztrák kormány bejelentette az új energiaár-támogatási rendszer részleteit a vállalatok számára. Különösen izgalmasak benne azok a kritériumok, amelyekhez a támogatás feltételei, olvasható a Krone cikkében. Az energiaköltség-támogatásra összesen 1,3 milliárd euró áll rendelkezésre.

 

Mint írják, a vállalatoknak például szigorú energiatakarékossági intézkedéseket kell hozniuk azért, hogy részesülhessenek a támogatásokból. Ezek közé tartoznak:

 

  • Az üzletek külső és belső világítását (beleértve az épületek homlokzatát, a kirakatokat és a reklámhordozókat is) 22:00 óra vagy a nyitvatartási idő vége és 06:00 óra között tilos bekapcsolni.
  • Hasonlóképpen ki kell kapcsolni az üzletek kültéri területein lévő fűtőberendezéseket (pl. fűtött úszómedencéket vagy fűtött lifteket).
  • A vásárlók számára nyitva lévő üzletek ajtajai nem tarthatók folyamatosan nyitva, amennyiben ez átalakítás nélkül lehetséges.
  • Egy másik követelmény a prémiumok kifizetésére vonatkozik: a 2022-es évre vonatkozóan az energiaköltség-támogatásban részesülő vállalatok igazgatósági tagjainak és vezetőinek nem, vagy legfeljebb az előző évi bónusz felét lehet kifizetni.
  • Minden támogatást átláthatóvá tesznek: 10 000 eurós támogatási összegtől kezdve a támogatást nyilvánosságra hozzák.


Összesen 1,3 milliárd eurót tudnak kifizetni azoknak a vállalatoknak, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A célzott támogatás biztosítása és a kettős vagy túlzott támogatás elkerülése érdekében a tervek szerint többek között megerősítik az adótanácsadást. 


A vállalatok négy lépcsőben részesülhetnek támogatásban - az energiaköltségeknek a termelési érték vagy az árbevétel legalább három százalékát kell elérniük. A 700 000 eurónál kisebb forgalmú vállalatokra ez a háromszázalékos küszöb nem vonatkozik.


Az energiaköltség-támogatás négy szintje:

  • 1. szint: A villamosenergia, a földgáz és az tüzelőanyag többletköltségeit az előző évi árkülönbség 30 százalékával támogatják. A támogatás alsó határa 2000 euró.
  • 2. szint: Az energiaköltség-támogatási program második szakaszában való részvételhez a villamosenergia és a földgáz árának legalább kétszeresére kell emelkednie. Ebben az esetben az előző évi fogyasztás 70 százalékáig, de legfeljebb 30 százalékig támogatják. A támogatás maximális összege itt kétmillió euró. 
  • A 3. szinttől kezdve a vállalatoknak a magas energiaköltségek miatt működési veszteséget is fel kell mutatniuk. Itt maximum 25 millió euró támogatásra van lehetőség. 
  • A 4. szinten csak kiválasztott ágazatok, például az acélgyártók támogathatók. Itt legfeljebb 50 millió eurós támogatásra van lehetőség.

 

Minden vállalat csak egy pályázatot nyújthat be, erre október végétől van lehetőség. A jóváhagyás az év végéig, a kifizetés az év elején történik. A támogatás 2022. február 1-jétől szeptember 30-ig visszamenőleg jár.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.