km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Ausztriában az, aki támogatást akar, kapcsolja le a villanyt!

Ausztriában az, aki támogatást akar, kapcsolja le a villanyt!

A mai napon az osztrák kormány bejelentette az új energiaár-támogatási rendszer részleteit a vállalatok számára. Különösen izgalmasak benne azok a kritériumok, amelyekhez a támogatás feltételei, olvasható a Krone cikkében. Az energiaköltség-támogatásra összesen 1,3 milliárd euró áll rendelkezésre.

 

Mint írják, a vállalatoknak például szigorú energiatakarékossági intézkedéseket kell hozniuk azért, hogy részesülhessenek a támogatásokból. Ezek közé tartoznak:

 

  • Az üzletek külső és belső világítását (beleértve az épületek homlokzatát, a kirakatokat és a reklámhordozókat is) 22:00 óra vagy a nyitvatartási idő vége és 06:00 óra között tilos bekapcsolni.
  • Hasonlóképpen ki kell kapcsolni az üzletek kültéri területein lévő fűtőberendezéseket (pl. fűtött úszómedencéket vagy fűtött lifteket).
  • A vásárlók számára nyitva lévő üzletek ajtajai nem tarthatók folyamatosan nyitva, amennyiben ez átalakítás nélkül lehetséges.
  • Egy másik követelmény a prémiumok kifizetésére vonatkozik: a 2022-es évre vonatkozóan az energiaköltség-támogatásban részesülő vállalatok igazgatósági tagjainak és vezetőinek nem, vagy legfeljebb az előző évi bónusz felét lehet kifizetni.
  • Minden támogatást átláthatóvá tesznek: 10 000 eurós támogatási összegtől kezdve a támogatást nyilvánosságra hozzák.


Összesen 1,3 milliárd eurót tudnak kifizetni azoknak a vállalatoknak, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A célzott támogatás biztosítása és a kettős vagy túlzott támogatás elkerülése érdekében a tervek szerint többek között megerősítik az adótanácsadást. 


A vállalatok négy lépcsőben részesülhetnek támogatásban - az energiaköltségeknek a termelési érték vagy az árbevétel legalább három százalékát kell elérniük. A 700 000 eurónál kisebb forgalmú vállalatokra ez a háromszázalékos küszöb nem vonatkozik.


Az energiaköltség-támogatás négy szintje:

  • 1. szint: A villamosenergia, a földgáz és az tüzelőanyag többletköltségeit az előző évi árkülönbség 30 százalékával támogatják. A támogatás alsó határa 2000 euró.
  • 2. szint: Az energiaköltség-támogatási program második szakaszában való részvételhez a villamosenergia és a földgáz árának legalább kétszeresére kell emelkednie. Ebben az esetben az előző évi fogyasztás 70 százalékáig, de legfeljebb 30 százalékig támogatják. A támogatás maximális összege itt kétmillió euró. 
  • A 3. szinttől kezdve a vállalatoknak a magas energiaköltségek miatt működési veszteséget is fel kell mutatniuk. Itt maximum 25 millió euró támogatásra van lehetőség. 
  • A 4. szinten csak kiválasztott ágazatok, például az acélgyártók támogathatók. Itt legfeljebb 50 millió eurós támogatásra van lehetőség.

 

Minden vállalat csak egy pályázatot nyújthat be, erre október végétől van lehetőség. A jóváhagyás az év végéig, a kifizetés az év elején történik. A támogatás 2022. február 1-jétől szeptember 30-ig visszamenőleg jár.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak