km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Apanevelés kezdőknek és haladóknak

Apanevelés kezdőknek és haladóknak

Lengyel Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színészt nem kell bemutatni az olvasóknak. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta számtalan színházi darabban, filmben és sorozatban szerepelt, egy ország zárta a szívébe A mi kis falunk Gyurijaként. Lengyel Tamás most egy önálló esttel érkezik Szombathelyre, melyen az apaság útvesztőiben próbál irányt mutatni a nézőknek.

 

Április 7-én, csütörtökön 19 órától látható az Agora Savaria Filmszínházban Lengyel Tamás Kitolás című önálló estje, mely apanevelés kezdőknek és haladóknak. Ahogy a műsor ajánlójában is olvasható, apának lenni nem könnyű. Sőt, elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig! Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. 
– Az előadás a felnőttképzés karikatúrája, hasonló egy OKJ-s tanfolyamokhoz – mondta el lapunknak Lengyel Tamás. – A gyerekszülés előtt mindenféle tanfolyam létezik már, mely segít abban, hogy a legjobb szülőkké válhassunk. Azonban kifejezetten apák számára nincs felkészítő tanfolyam. Ezt a hiányt szerettem volna pótolni, természetesen humoros megközelítéssel. Szily László újságíró, horgász és apa Kitolás című könyve, mely kalauz leendő apáknak, adja az előadás alapját. A gyerek megfogantatásától kezdve a születésen át egészen a beiskolázásáig, foglalkozunk mindennel. Próbálom elmondani a férfiaknak, hogy mire is számíthatnak, természetesen egyfajta görbe tükröt tartva. Ez egyfajta erős önkritika a férfiaknak.


Az előadás azonban nemcsak férfiaknak és nemcsak gyerekvállalás előtt állóknak szól, hanem tulajdonképpen mindenkinek. S ahogy egy jó OKJ-s tanfolyamon, itt sem csak a szóbeli útmutatás alapján kell eligazodni az apák előtt álló feladatok útvesztőiben, hanem képi segítséget is kapnak a résztvevők prezentáció formájában. S hogy ez mennyire illeszkedik majd az elhangzottakhoz, azt mindenki maga döntheti el, de meglepetésekkel biztosan készülnek. 


Lengyel Tamás egyébként nem először látogat Szombathelyre, 2006-ban három hetet töltött itt egy szerep miatt. Kellemes emlékeket őriz a városról. Most pedig egyszemélyes vígjátékával tér vissza, hogy elmondja a frankót az apaságról. Vagy legalább, hogy vele hogy történt minden. Az előadást 14 éves kor felett ajánlják, hossza 80 perc, szünet nélkül.

 

Fotó: Gordon Eszter

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint