km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Államfői előválasztást szerveznek

Államfői előválasztást szerveznek

Az őszi előválasztást szervező Magyar György szerint már február 24-én eredményt hirdethetnek, ha sikerül előkészíteni a szavazást.

 

Akár novemberben vagy decemberben is ismertté válhat, hogy ki(ke)t jelölnek államfőnek az ellenzéki oldalon, majd ezt követően következhet az előválasztás – idézi Magyar György ügyvédet, az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnökét a Magyar Hang. Az eredményt február 24-én hirdetnék ki, tehát a mostani tervek szerint előbb, mint hogy a Fidesz megnevezné a saját emberét.

 

Mint Magyar György a kerekasztal-mp.hu-n írja, tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, ám fontosnak tartják, hogy legalább javaslatot tegyenek egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre. Ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára, hogy „az életünket meghatározó döntésekből ne rekessze ki a lakosság több mint felét”. Azt ugyanakkor elismeri, kevés esély van arra, hogy a Fidesz figyelembe veszi az előválasztás eredményét. Az írás szerint az ügyben múlt vasárnap egyeztetett az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része, valamint szakértők.

 

Áder János köztársasági elnök 2022 májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Az eredményes szavazáshoz az első körben kétharmadra van szükség – ezzel a kormányoldal ma rendelkezik –, viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.